
Cowboy-szindróma: a túlzott önállóság ártalmas is lehet
Irigylésre méltó függetlenség vagy egészségtelen önfejűség?
Ha levertnek érzed magad, akkor érdemes kicsit jobban ügyelned az étkezésedre is. Összegyűjtöttük, hogy mivel turbózhatod fel az energiaszinted és javíthatod a hangulatod!
A fáradtság és a depresszió két gyakori egészségügyi probléma, amely emberek millióit érinti szerte a világon. Noha sok tényező járul hozzá ezekhez az állapotokhoz, az étrend jelentős szerepet játszik mind a kialakulásukban, mind a kezelésükben. Íme néhány olyan étel, amely javíthatja hangulatot, az energiaszintet és az általános egészségi állapotot. Súlyos, tartós állapot esetén persze a legfontosabb, hogy fordulj orvoshoz.
Érdemes teljes kiőrlésű gabonákat fogyasztani, mert ezek a szénhidrátforrások folyamatos energiaellátást biztosítanak a szervezetnek. Rostban és ásványi anyagokban gazdagok, a bennük lévő B-vitamin nélkülözhetetlen az energiatermeléshez és a hangulatszabályozáshoz.
A zsíros halak, mint a lazac, a makréla és a tonhal gazdagok ómega–3 zsírsavakban, amelyekről kimutatták, hogy javítják a hangulatot és csökkentik a depresszió tüneteit. Az ómega–3 zsírsavak nélkülözhetetlenek az agy egészségéhez, és részt vesznek a neurotranszmitterek, például a szerotonin és a dopamin termelésében, amelyek szerepet játszanak a hangulat szabályozásában. Kutatások kimutatták, hogy azok, akik több ómega–3 zsírsavat fogyasztanak, kisebb valószínűséggel tapasztalnak hangulatingadozást.
A magvak kiváló fehérje-, egészséges zsír- és rostforrások. Vitaminokat és ásványi anyagokat is tartalmaznak, érdemes ezért például a mandulát, a diót, a chia- és a lenmagot is beiktatni a táplálkozásba. Fogyasztásukkal tartós energiaforrást biztosítunk szervezetünknek, és mivel magnéziumot is tartalmaznak, támogatják az energiatermelést és a hangulatszabályozást.
A flavonoid nevű antioxidánsban gazdag étcsokoládé fogyasztása javítja a hangulatot és csökkenti a depresszió tüneteit azzal, hogy megvédi a szervezetet az oxidatív stressztől. Fontos azonban, hogy mértékkel fogyasszuk, hiszen magas a kalória- és cukortartalma is.
A leveles zöldségek, mint a spenót vagy a kelkáposzta nagyszerű vitamin- és ásványianyag-forrást jelentenek, emellett gazdagok antioxidánsokban is, így megvédik a szervezetet a gyulladásoktól. Folátot is tartalmaznak, egy olyan B-vitamint, amely részt vesz az energiatermelésben és a hangulat szabályozásában. A bogyós gyümölcsök is hasonló jótékony hatásokkal bírnak, ezekkel is felveheted a harcot a fáradékonyság ellen.
A hüvelyesek is támogatják az immunrendszert ásványianyag-tartalmukkal, ezenkívül vasforrást is jelentenek, ami elengedhetetlen az energiaszint fenntartásához. Az avokádót is érdemes a táplálkozás részévé tenni, az abban lévő egészséges zsírok ugyanis serkentik az agyműködést és csökkentik a depresszió tüneteit.
Arról se feledkezzünk meg, hogy a testi és mentális egészség szempontjából meghatározó a vízfogyasztás. A kiszáradás fáradtságot és egyéb súlyos problémákat okozhat, ezért nagyon kell ügyelni a napi elegendő folyadékbevitelre!
Irigylésre méltó függetlenség vagy egészségtelen önfejűség?
Tippek nőknek és férfiaknak!
Az Ikrek ma ne dicsekedjen, a Szűz adjon új esélyt!
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre