Fontos szabályok jönnek: Így nem kopik el, és nem nyúlik ki a fürdőruhád!

Ha szeretnénk sokáig örömünket lelni a kedvenc fürdőruhánkban, érdemes megfogadni az alábbi mosási és szárítási tanácsokat!



Megosztás
Szerző: Reiter Georgina
Létrehozva: 2023.07.22.
fürdőruha használat életmód

1. Mindig öblítsük át

Közvetlenül a strandolás után érdemes átöblíteni a fürdőruhát hideg vízzel, hogy eltávolítsuk a sót, a homokot és más szennyeződéseket. Ezt a lépést a fürdés után mindig végezzük el, még akkor is, ha nem mossuk ki azonnal.

fürdőruha
Fotó: Pexels (illusztráció)

2. A kulcs az áztatás

Ha több szezonon át szeretnénk hordani, a legjobb, ha kézzel mossuk ki. Engedjünk egy lavórba langyos vizet, tegyünk bele folyékony mosószert, ez ugyanis könnyebben oldódik a vízben. Áztassuk benne negyed óráig.

3. Ne dörzsöljük, ne csavarjuk

A kézi mosás során ne dörzsöljük, elég, ha csak óvatosan kezeljük az anyagot, majd alaposan öblítsük ki. Ezután nyomkodjuk ki a felesleges vizet, de semmiképpen ne csavarjuk, mert könnyen kinyúlhat, a szivacsbetétek pedig eldeformálódnak.

4. A címke elárulja

Ha mégis mosógépbe tennénk, nézzük meg a ruha címkéjét, hogy hány fokon szabad mosni. A legtöbb anyagot kímélő mosási programmal, alacsony, maximum 30 fokos vízhőmérséklettel moshatjuk. Még a centrifugaprogram előtt vegyük ki a gépből, mivel ez károsíthatja a textiliát és deformálhatja a ruhát.

5. Tegyük mosózsákba!

Ha mosógépben mosunk, használjunk mosózsákot, esetleg párnahuzatot, így az anyag kevésbé károsodik, megvédi a ruhát a tekeredéstől, ráadásul a díszítések és csatok sem sérülnek meg rajta. A legjobb, ha kifordítva mossuk, így nem csak a textíliát, hanem a színét is kímélhetjük.

6. Makacs foltok ellen

A naptej sárga vagy fehér foltot hagyhat a ruhán, amit rendkívül nehéz eltávolítani. Ha hosszabb áztatással sem tudjuk kiszedni, próbáljuk meg mosogatószerrel, hiszen ez remek zsíroldó. Arra figyeljünk, hogy ne dörzsöljük a ruhát, mert ezzel kárt tehetünk az anyagban.

7. Tilos az öblítő!

A mintás fürdőruhákhoz a színes ruhákhoz kifejlesztett mosószert érdemes választani, míg a világos és fehér bikinikhez a kifejezetten fehér ruhákhoz használatos mosópor alkalmas. Tanácsos továbbá kerülni az öblítőt, ettől ugyanis hamarabb elkophat az anyag.

8. Árnyékban a helye

Nem csak a mosástól, de a szárítástól is függ, hogy milyen tartós marad a bikini. Semmiképpen ne tegyük a tűző napra, mert ez kifakíthatja a színét. Kerüljük a forró fűtőtestet is, mivel könnyen kiégetheti a gumit.

9. Lógatás helyett fektetve

Soha ne lógassuk a vizes fürdőruhát a pántjánál fogva, mert könnyen elnyúlhat az anyaga. Sokkal tovább megtartja a formáját, ha vízszintesen fektetjük a szárítóra.

10. Tegyük vízálló táskába

Ne tegyük a nedves fürdőruhát műanyag zacskóba, mert bepárásodhat, tönkremehet. Helyette szerezzünk be egy speciális vízálló táskát, így nem vizezi össze a többi holminkat. Fontos, hogy ebben se tároljuk túl sokáig. Amint hazaértünk, öblítsük ki és szárítsuk meg.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás