Meg lehet még enni a földre esett ételt, vagy menthetetlen? Egy tudós végre lerántotta a leplet a legendáról.
Mindenkivel előfordult már, hogy főzés vagy épp étkezés közben a földre ejtette az ételt, és valószínűleg azt a szabályt is hallottuk már mind, hogy amennyiben öt másodpercen belül felvesszük a lehullott hozzávalót vagy falatot, akkor még nyugodtan elfogyaszthatjuk, mert ennyi idő alatt nem kerültek rá károsító baktériumok. A Clermont Egyetem élelmiszermérnöke, Paul Dawson szerint azonban az öt másodperces szabály nem több városi legendánál.
Dawson kutatásai szerint a szabály eredete évszázadokra nyúlik: Dzsingisz Kán udvarában például addig lehetett a földön hagyni a leesetett ételt, míg a kán azt jónak látta, és utána el kellett fogyasztani. Az 1960-as években pedig Julia Child ejtett a sütőre átfordítás közben egy palacsintát, amit utána visszacsúsztatott a serpenyőbe, majd nevetve megjegyezte: bármikor felszedhetjük az ételt, amennyiben egyedül vagyunk a konyhában.
Dawson a történelmi kutatások után kísérletezett is, míg megállapította: nem a földön töltött idő befolyásolja a lepottyant étel „megehetőségét”, hanem a felület koszossága. Ennek bizonyítására csempére, faburkolatra és szőnyegre is a legtöbb ételmérgezést kiváltó szalmonellabaktériumot vittek fel, majd egy nedvesebb ételt (bolognait), illetve egy szárazat (egy szelet kenyeret) ejtettek rájuk. Az ételadagokat öt, harminc és hatvan másodperc elteltével szedték fel a földről, majd mikroszkóppal megvizsgálták, mennyi baktérium került rájuk. A várakozásokkal ellentétben az eredmények azt mutatták, nincs számottevő különbség sem a felületek, sem az ott töltött idők tekintetében – minimálisan kevesebb volt a szőnyegre ejtett kenyéren a baktérium, de a különbség még így sem jelentős. Dawsonék tehát arra a következtetésre jutottak, hogy a leejtett étel mindenképp szennyeződik, amennyiben a felület maga sem tiszta, függetlenül az étel nedvességtartalmától vagy a lent töltött időtől.
A kutatócsoport azonban arra is felhívja a figyelmet, hogy nem szükséges azonnal, gondolkodás nélkül a kukába vágni minden leejtett ételt. Az egészségügyi kockázat számtalan tényezőtől függ: az elfogyaszthatóságot befolyásolja, hogy milyen baktériumok tenyésznek az adott felületen, a fogyasztó immunrendszerétől, vagy épp attól is, hogy a leejtett ételt meg lehet-e még mosni. Ezért érdemes minden eset előtt mérlegelni, de Dawsonék kiemelik: az öt másodpercet felesleges számolgatni – írja a Marthastewart.com.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre