Halált is okozhat a spórolás

Egyre több pénzt kell a boltokban hagyni minden vásárlásunk után, de nem árt arra is figyelni, hogy egyes spórolási trükkök meg is betegíthetnek.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.10.26.
ételmérgezés

Az elszabaduló élelmiszer- és energiaárak következtében a szokottnál jóval alaposabban kell mérlegelnünk, mire adunk ki pénzt, de a spórolás több tekintetben is ronthat az egészségi állapotunkon. Egy friss publikáció arra is rávilágított, hogy a takarékoskodási megoldások élelmiszerbiztonsági szempontból is komoly veszélyeket hordozhatnak magukban, drasztikusan megugrott az ételmérgezéses esetek száma – írja a The Conversation.

 

Képünk illusztráció / Pixabay

Ezek leggyakrabban jelentkező betegsége a liszteriózis, amelyet a Listeria monocytogenes nevű baktérium vált ki. Az első tünetek néhány nappal a fertőzött étel elfogyasztása után jelentkeznek, de akár egy hónapon át is gyengíthetik a szervezetet. Erős immunrendszerű ember esetében magas láz, különböző testtáji fájdalmak, fáradtság, szédülés, hányás és hasmenés formájában jelentkezik a liszteriózis, de a legyengült szervezetet válságos állapotba is juttathatja, agyhártyagyulladást és szepszist is kiválthat.

Normál esetben a gondosan előkészített, tiszta élelmiszerekkel könnyen elkerülhetjük az ételmérgezést, azonban a magas árak rendhagyó lépésekre is rávehetik az embereket. A megfigyelések szerint az utóbbi időkben sokkal nagyobb hajlandósággal fogyasztunk el olyan ételt is, aminek már lejárt a szavatossági ideje, de nem akarjuk kidobni, mert ezzel együtt a pénzt is pocsékolnánk.

Energiaspórolási okokból sokan magasabb hőmérsékletre állították a hűtőjüket, ezzel remek felbukkanási helyszínt biztosítva a baktériumoknak, míg mások a főzési, sütési időket csökkentik le – azonban a félkész ételek fogyasztása különösen veszélyes lehet az egészségünkre. A túl alacsony sütési-főzési hőmérséklet sem jó megoldás, ugyanis az alacsonyabb hő nem tud minden baktériumot elpusztítani. Az orvosok azt a megoldást is veszélyesnek tartják, hogy a spórolás fényében sokan inkább ki is kapcsolják a fridzsiderjüket, és a szabadban tárolják a hűtést igénylő élelmiszereket, ugyanis az ingadozó hőmérséklet is elősegíti a betegítő tényezők jelentkezését.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás