Neked is szokott bizseregni a talpad? Komoly betegségre figyelmeztethet a tested





A felnőtt lakosság körülbelül 10 százalékát érinti a betegség.



Megosztás
Szerző: LA
Létrehozva: 2023.05.09.
betegség alvás

A nyugtalan láb szindrómával küzdők maguk is nehezen tudják leírni azt a bizsergő érzést, ami lefekvéskor vagy alvás közben jelentkezik a lábukban.

Komoly problémára próbálhatja felhívni figyelmünket a testünk – Fotó: Pixabay

Tünetek

Nyugalmi helyzetben a lábakban kellemetlen érzés jelentkezik, ami a végtag megmozgatására megszűnik. Míg reggel nem jellemző, a nap előrehaladtával egyre inkább jellemzővé válik ez a tünet, ami az esti órákban válik a legintenzívebbé. Jellemző panasz az elalvási zavar, forgolódik az illető. A nyugtalan láb szindrómában szenvedőknél ráadásul csökken a mélyalvás mennyisége, így végül állandósul az alvászavar. Így alakul ki a napközbeni fáradtság, a teljesítőképesség csökkenése, figyelem- és memóriazavar, a koncentrálóképesség csökkenése.

Miért alakul ki?

A nyugtalan láb szindróma oka még nem ismert, de növeli a gyakoriságot:

  • Genetikai eredet, öröklődés
  • Nőknél a terhesség alatt jelentkezhet (többnyire a szülés után megszűnik)
  • Társulhat vashiányos vérszegénységhez
  • Hátterében állhat egy alapbetegség, például vesebetegség, Parkinson-kór, cukorbetegség, reumatológiai betegségek.

Kezelés

A mielőbbi kezelés érdekében neurológust, alvásspecialistát (szomnológust) ajánlott felkeresni, majd a pontos diagnózis után megkezdeni a kezelést. A panaszok kikérdezése, fizikális vizsgálat, esetleg alváslaboratóriumi kivizsgálás segíthet a diagnózis felállításában. Amennyiben másodlagos formáról van szó, az alapbetegség kezelése szükséges. Érdemes lemondani a cigarettáról, az alkoholról, és a rendszeres testmozgás is hozzájárulhat a probléma csökkenéséhez. Amennyiben az életmódbeli változások és az alapbetegségek kezelése nem szünteti meg a panaszokat, speciális gyógyszeres terápiára van szükség. Ennek felírása a neurológus, szomnológus feladata.





 





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás