Sokkoló, ez a közös a cigizésben és a magányban





A kutatások megerősítették, hogy az egyedüllét rombolóan hat mind a testi, mind pedig a lelki egészségünkre.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.04.15.
magány életmód cigizés negatív hatások

A tudomány szerint a magány ugyanolyan káros az egészségre, mint a dohányzás. A szakértők több mint 3 millió ember adatait elemezve azt találták, hogy azoknál, akik elszigetelten élnek, lényegesen nagyobb a korai halálozás kockázata, mint azoknál, akik szociálisan aktívak. Megdöbbentő módon a barátokkal nem rendelkező emberek korai halálozásának kockázata megegyezett napi 15 cigarettát elszívó egyénekével.

Sad,Woman,Sitting,On,A,Sofa,In,The,Living,Room
Könnyű alábecsülni a társasági élet erejét, különösen a mai rohanó, technológia-vezérelt világban. (Fotó: Shutterstock)

Sokan úgy gondolják, hogy a közösségi médiának is összetartó ereje van, de az igazság az, hogy a személyes találkozások ignorálásával kerüljük azokat a mély kapcsolatokat, amelyek gazdagítják az életet - írja a themindsjournal.com. A kapcsolatok kialakítása számos problémán átsegít, egy támogató közegben az ember nagyobb valószínűséggel alakít ki egészséges szokásokat és küzdi le a stresszes helyzeteket. Tehát ha híján vagyunk a valódi és minőségi társadalmi kapcsolatoknak, akkor elszigetelve, elidegenedve és magányosnak érezhetjük magunkat. 

Sajnos a helyzet még ennél is bonyolultabb! Sokan tévesen azt feltételezik, hogy a magány csak akkor tör rá az emberre, ha nincs körülötte senki. Az igazság azonban az, hogy még akkor is, ha emberek vesznek körül, a magány ránk telepedhet, mert az elszigeteltség érzésének legfőbb aspektusa a tartalmas kapcsolatok hiánya. Nem csak a körülöttünk lévő emberek számáról van szó tehát, hanem arról, hogy miként és mennyire kötődünk egymáshoz. Hiába van valakinek sok követője a közösségi médiában, ha nem tölt velük minőségi időt, továbbra is megtapasztalhatja a magány negatív hatásait. 

A tanulmány arra is kitér, hogy azok az emberek, akik magányosnak érzik magukat, nagyobb valószínűséggel tapasztalnak depressziót, szorongást, stresszt és más mentális egészséggel kapcsolatos problémákat. Emellett nagyobb a kockázata a krónikus betegségek, például a szívproblémák és a cukorbetegség kialakulásának. Mindezek tekintetében fontos, hogy figyeljünk az érzéseinkre és lépéseket tegyünk a kapcsolatok kialakítása és megőrzése érdekében. Ha úgy gondolod, hogy magánnyal és az ahhoz kapcsolódó mentális egészségügyi problémákkal küzdesz, fordulj egy megbízható személyhez, ha pedig ez sem elég, kérd szakember segítségét!





 





Ezeket olvastad már?
Furcsa megérzése lesz ma ennek a csillagjegynek

Furcsa megérzése lesz ma ennek a csillagjegynek

Figyelem! A Te hangodat is klónozhatták, ha elkövetted ezt a hibát a telefonoddal

Figyelem! A Te hangodat is klónozhatták, ha elkövetted ezt a hibát a telefonoddal

A négyéves fiam gyűlöli a feleségem főztjét: hogy vessek véget az állandó családi viszálynak?

A négyéves fiam gyűlöli a feleségem főztjét: hogy vessek véget az állandó családi viszálynak?

Ezek a csillagjegyek örülhetnek! Párkapcsolatok helyrehozásában segítenek az égiek

Ezek a csillagjegyek örülhetnek! Párkapcsolatok helyrehozásában segítenek az égiek

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás