Íme a határ, ennél tovább nem bírjuk alvás nélkül





Mi történhet a testeddel, ha nem pihensz eleget? Az alvásmegvonásnak komoly veszélyei vannak, ezért sem érdemes ezen időt spórolni.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.04.06.
alvás életmód ébrenlét kutatás

A 17 éves Randy Gardner 11 napig és 25 percig nem aludt, ezzel felállította a leghosszabb ébrenlét világrekordját 1963-ban. Később többen is megdöntötték ezt a rekordot – Robert McDonald 1986-ban 18 napig és majdnem 22 órán át volt ébren –, de senkit sem figyeltek meg annyira orvosilag, mint Gardnert. A Guinness World Records már nem is foglalkozik ezzel a bravúrral; 1997-ben leálltak az új rekordok elfogadásával az "alvásmegvonással járó veszélyek" miatt. De mik ezek a veszélyek? Mi történik azokkal, akik hosszan tartó alváshiányban szenvednek?

Az elégtelen alvás számos egészségügyi állapot kockázatát növelheti, beleértve a cukorbetegséget, a szívbetegségeket, az elhízást és a depressziót. A szakértők szerint az embereknek napi hat-nyolc óra folyamatos alvásra van szükségük.  Azok, akik megrövidítik ezt  az időt, ébernek tűnhetnek ugyan, de agyuk önkéntelenül egyfajta rendellenes állapotba kerül, amely figyelmetlenséghez vagy a hallucinációhoz vezet. A szakértők szerint nem lehetséges, hogy valaki 24 óránál tovább ébren maradjon ezek nélkül az epizódok nélkül, bár nehéz pontosan meghatározni, milyen ütemben jelentkeznek a mellékhatások. 

Egy tanulmány azt találta, hogy a 24 órás ébrenlét a 0,1%-os véralkoholszinthez hasonlóan csökkenti a kéz-szem koordinációt. A 24 órás alvásmegvonás további hatásai közé tartozik a csökkenő reakcióidő, az elmosódott beszéd, a döntéshozatali nehézségek, csökkent memória és figyelem, ingerlékenység, valamint remegés. A Cleveland Clinic jelentése szerint 36 óra elteltével az álmatlan emberek vérében megnövekedhetnek a gyulladásos markerek, sőt hormonális egyensúlyhiány és lelassult anyagcsere is kialakulhat. Kevés kutatás folyik arról, hogy mi történik 72 óra elteltével, de azt tudni lehet, hogy az emberek szorongóvá, depresszióssá válnak és hallucinálhatnak. 

Az alváshiány tekintetében a több műszakban dolgozók nagy kockázatnak vannak kitéve, mert nem mindig tudnak egyszerre elaludni, a nappali alvás pedig ütközik az emberek természetes alvás-ébrenlét ciklusával. Az alváskorlátozás egy másik okból is kockázatos: bár a figyelemre gyakorolt ​​hatása súlyos lehet, előfordulhat, hogy az érintett ezt nem veszi észre. Csakúgy, mint egy alkoholos befolyásoltság alatt álló személy, azt gondolhatja, hogy jól vezet és nem érzékeli a figyelemzavart.





 





Ezeket olvastad már?
99 éve nyílt meg az első BNV. Te emlékszel minden részletre? – Kvíz

99 éve nyílt meg az első BNV. Te emlékszel minden részletre? – Kvíz

„Gyűlölöm őt, amiért ellopta az életemet” – egy fogyatékos gyereket nevelő anya őszinte vallomása

„Gyűlölöm őt, amiért ellopta az életemet” – egy fogyatékos gyereket nevelő anya őszinte vallomása

Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás