Szíverősítő, stresszcsökkentő, önbizalomnövelő – ezért szexelj rendszeresen





A szeretkezés röpke pozitív hatásával valószínűleg mindenki tisztában van – egy friss tanulmány szerint azonban sokkal többet nyerhetünk némi örömnél egy-egy összebújással.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.28.
egészséges szex

A szex hatásainak vizsgálata kedvelt téma a szakértők körében, hiszen mindig könnyen találnak lelkes alanyokat, akik szívesen részt vesznek a kutatásokban, és a terület mindig tartogat tudományos újdonságokat. A legfrissebb vizsgálatok alapján az orvosok tíz olyan jótékony hatást fedeztek fel, amelyeket a rendszeres szexuális élettel válthatunk ki – írja a Medical News Today gyűjtése alapján a The Mews Practice.

 

Fotó: Shutterstock

1. Erősíti az immunrendszert

Heti egy-két alkalom rendesen felpörgeti az immunrendszerünket: 30 százalékkal növekszik a szervezetünkben annak az antitestnek az aránya, amely az immunrendszerünk ellenálló képességét mutatja. Igaz, a rendszeres és védekezés nélküli szex révén a fertőzésnek is nagyobb valószínűséggel tehetjük ki magunkat, azonban az immunrendszerünk nagyobb eséllyel gyűri le a betegséget a kialakulása előtt, hiszen már megerősítettük némi heves gyengédséggel.

2. Jó hatással van a szívre

Nemcsak érzelmi, egészségügyi szempontból is hasznos a szívünk számára a rendszeres szeretkezés, hiszen aktív testmozgásként is javítja a keringési rendszerünk állapotát. Az orvosok szerint heti három-öt sportolással tartósan óvhatjuk a szívünket, hiszen megemelkedik a percenkénti szívverések száma, és ilyen szempontból egy-két edzést kiválthatunk a párunkkal is az ágyban.

Ebben a tekintetben főleg a férfiak profitálhatnak a gyakori szexből: ha ötven év felett is aktívak az ágyban, a kutatások szerint sokkal kisebb eséllyel alakul ki náluk szívbetegség, mint a szexet már hanyagoló társaiknál.

3. Csökkenti a vérnyomást

Ezzel szemben a vérnyomáscsökkentő hatás elsősorban a nők körében érvényesül: egy friss felmérés szerint az 57–85 éves nők esetében jóval kisebb a hipertónia valószínűsége, ha szakítanak időt a szexre, és a szívroham és a sztrók esélye is jelentősen csökken.

 

Fotó: Shutterstock

4. Fájdalomcsillapítóként is alkalmazható

Bár a viccekben elsősorban a fejfájásra hivatkozva lehet elkerülni a nem kívánt házastársi összebújást, valójában a szex csökkenti a migrénes fejfájás jelentkezését, ugyanis elszabadítja a testünkben található endorfint, amely a szervezet természetes fájdalomcsillapítója. Egy német tanulmány szerint a rendszeres nemi élet 60 százalékkal csökkenti az erős fejfájás megjelenését az erre érzékenyek körében.

5. Csökkenti a prosztatarák kialakulásának esélyét

Újabb, a férfiak körében megfigyelhető jótékony hatás: a rendszeres ejakuláció óv a prosztata daganatos megbetegedésének megjelenésével szemben. Számok szerint egészen pontosan átlagosan havi 21 vagy még több ejakuláció harmadával csökkentheti a férfiak körében egyik leggyakoribb ráktípus kialakulásának valószínűségét.

6. Javítja az alvásminőséget

Bizonyára már mindenki tapasztalta, hogy egy fárasztó, de kellemes testi megerőltetést követően jóval könnyebben alszik el – nincs ez másképp a szex esetében is. A szeretkezés során ugyanis az agyban olyan hormonok termelődnek, mint az oxitocin, a dopamin vagy a már említett endorfin, ezek pedig együttesen álmosító hatással bírnak, így némi közös izzadás után nem valószínű, hogy alvási nehézségekkel küzdenénk.

Nők esetében szex közben az ösztrogéntermelés is megnő, amely a megfigyelések szerint az alvási fázisok REM-szakaszában javítja az alvásminőséget, míg a férfiak esetében az orgazmus „kikapcsolja” a prefrontális agykérget, amely az éberséget és a mentális aktivitást irányítja.

 

Fotó: Shutterstock

7. Oldja a stresszt

Az idegfeszültség a legkülönbözőbb egészségügyi károkat tudja kiváltani, az izomgörcsöktől kezdve a fejfájáson át az immunrendszer legyengüléséig – azonban a szex vagy az önkielégítés antidepresszánsként és nyugtatóként veszi fel a harcot a stresszel, és nagy eséllyel csökkenti is annak jelentkezését.

8. Fokozza az agyműködést

Egy amerikai kutatás szerint a gyakori szex javítja a nők memóriáját – a feltételezések szerint azért, mert stimulálja az emlékezésért és tanulásért is felelős hippokampuszt. Azt azonban a tanulmány szerzői elárulták, a kapcsolat még nem egyértelmű: nem tudni, hogy több szex váltja-e ki a memóriajavulást, vagy a jobb memória eredményezi a rendszeresebb szexuális étvágyat.

9. Növeli a várható élettartamot

Egy tíz éven át zajló kutatás során közel ezer 45–59 év közötti férfit vizsgáltak a BMJ szakértői, mígnem megállapították: a rendszeresen szexelő alanyok esetében ötven százalékkal volt kisebb az elhalálozás valószínűsége, míg a cölibátust megközelítő életmódot folytató férfitársaik körében.

10. Jó hatással van az önbizalomra

Az egészségügyi hatások mellett az érzelmi jólétünk is profitál a rendszeres orgazmusból, ezt pedig egy egyetemisták körében végzett kutatás eredményei támasztják alá: a nagyobb gyakorisággal szeretkező fiatalok önbizalmának és mentális jólétének szinte sokkal ideálisabb, mint a párt hiába kereső kortársaiké.





Ezeket olvastad már?
Májusi pénzhoroszkóp: sosem látott bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

Májusi pénzhoroszkóp: sosem látott bőséget hoz a Jupiter és a Vénusz

Erre figyelj oda, amikor gyümölcsfát vásárolsz

Erre figyelj oda, amikor gyümölcsfát vásárolsz

Figyelmeztetnek a szakértők: a következő világjárvány egy gyilkos gombafertőzés lehet, amely agyduzzanatot és gennyes keléseket okoz

Figyelmeztetnek a szakértők: a következő világjárvány egy gyilkos gombafertőzés lehet, amely agyduzzanatot és gennyes keléseket okoz

Üzentek a csillagok: fontos, hogy ez a csillagjegy ma mindenképp hallgasson a megérzéseire!

Üzentek a csillagok: fontos, hogy ez a csillagjegy ma mindenképp hallgasson a megérzéseire!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás