RETRO RÁDIÓ

Rossz hír a zöldség- és gyümölcsimádóknak: sokkal kevesebb tápanyag van bennük, mint nagyanyáink korában





Tombol a tavasz és hamarosan beköszönt a nyár is, így egyre több zöldség és gyümölcs kerülhet az asztalunkra, ami persze a fogyókúrázóknak is nagy segítség. Rossz hír azonban, hogy ezeknek a növényeknek és az egészséges gabonáknak korántsem olyan magas a vitamin- és ásványi anyagtartalma, mint amennyi nagyszüleink idejében volt.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.09.
egészséges finomság

Ezeket a színes finomságokat nemcsak azok választják, akik egészségesen szeretnének étkezni, hanem azok is, akik szeretnék megőrizni a formájukat nyáron és persze sokan ilyenkor pánikszerűen diétázni kezdenek, hogy belefogyjanak a fürdőruhájukba. Bármiről is legyen szó, a zöldségek és a gyümölcsök nélkülözhetetlenek ahhoz, hogy ne csak a külsőnk, de az egészségünk is kicsattanó formában legyen.

A zöldségek és gyümölcsök alapvető vitaminokat, rostokat, ásványi anyagokat tartalmaznak, olyanokat mint többek között a fehérje, a kalcium, a foszfor, a vas vagy a C-vitamin. A legutóbbi években végzett kutatások sajnos azonban kimutatták, hogy ezek az egészséges növények jóval kevesebbet tartalmaznak az említett tápanyagokból, mint 70 évvel ezelőtt.

A zöldségek és gyümölcsök már korántsem tartalmaznak annyi komplex vitamint, mint 70 évvel ezelőtt Fotó: Shutterstock

„Hiába eszünk zöldségeket, gyümölcsöket és gabonákat, sajnos ezekből a szervezetünk ma már nem tud annyi tápanyagot kinyerni , amennyire szükségünk lenne a krónikus betegségek elleni védekezéshez” – mondta a National Geographicnak David R. Montgomery, a washingtoni Geomorfológiai Egyetem professzora, aki Anne Biklé társszerzője volt a What Your Food Ate című könyvnek.

A kalcium a brokkoliban, a vas az uborkában csökkent leginkább

A csökkenés okát régóta kutatják a tudósok és arra jutottak, hogy mindezért azok a modern mezőgazdasági eljárások felelősek, amelyek növelik a terméshozamot, de elszívják a talaj tápanyagtartalmát. Ezek közé tartozik az öntözés, a műtrágyázás és a betakarítási módszerek, amelyek meggátolják a növényeket abban, hogy a talajgombák segítségével fel tudják szívni a tápanyagokat a talajból.

A tápanyagok nem egyforma mértékben csökkentek a különböző növényekben: a kalcium mennyisége különösen a brokkoliban, a kelkáposztában és a mustármagban csökkent a leginkább, míg a vastartalom a mángoldban, az uborkában és a fehérrépában, Ausztráliában pedig a csemegekukoricában, a karfiolban, a zöldbabban, a zöldborsóban és a csicseriborsóban.

A gabonák fehérjetartalmával kapcsolatban sem jobb a helyzet. A Scientific Reports egyik 2020-as számában megjelent tanulmány kimutatta, hogy a búza fehérjetartalma 23 százalékkal csökkent 1955 és 2016 között, valamint a mangán-, a vas-, a cink- és a magnéziumtartalma is.

A gabonák fehérjetartalma is csökkent Fotó: Metropol

A riasztó visszaesés a húsevőkre is hatással van. Montgomery szerint a tehenek, sertések, kecskék és bárányok kevésbé tápláló füvekkel és gabonákkal lakmároznak, ami miatt a hús és a többi állati eredetű termék is kevésbé tápláló.

Ne adjuk fel: készítsünk magunknak ételeket zöldségből és gyümölcsből

Bármennyivel kevesebb vitamint és más tápanyagot tartalmaznak ezek az ételek, még mindig a zöldségek, a gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonafélék számítanak a legegészségesebb tápláléknak, amelyek ráadásul a fogyni vágyók étrendjének alappillérei. Fontos, hogy minden nap együnk ezekből: ebben sokat segít, ha nem gyorséttermekben és önkiszolgáló éttermekben eszünk, hanem magunk készítjük el az ételeinket lehetőleg friss zöldségből és gyümölcsből. A kutatások ugyanis azt is többször kimutatták már, hogy a színes ételeknek jótékony élettani hatásai vannak.

Az sem elhanyagolható szempont, hogy nem vesszük meg az éttermek óriási adagjait, csak annyit csomagolunk magunknak, amennyi ételre valóban szükségünk van. Ha ezt a kettőt betartjuk, akkor már csak hármat kell figyelembe vennünk a sikeres fogyás öt titka közül: együnk kevesebbet, helyes összetételű ételeket fogyasszunk, válasszuk a teljes kiőrlésű gabonákból készült élelmiszereket, nagyon kevés cukrot és annál több rostot juttassunk a szervezetünkbe és persze a lényeg, együnk sok zöldséget és gyümölcsöt.

Horváth Gréta is zöldségekkel fogyott

A sztárok mindig inspirálóan hatnak a fogyókúrázókra és az életmódváltókra. Ilyen Horváth Gréta is, aki nemrég egészséges étkezése miatt rengeteget fogyott.

Horváth Gréta zöldségekből és egészséges ételekből álló étrendjének köszönhetően nagyon sokat fogyott Fotó: Instagram

„A 20-as éveim elején lévő súlyomat szeretném visszakapni és azt a Grétát! Ez melós nagyon, de menni fog. Időközben megküzdöttem a cukorbetegséggel is, de mindenre odafigyelek. Csak tojást, húst és zöldséget eszem, nincs kivétel. Gyorsan leszögezném, hogy nem éhezem! Az életmódváltásnak köszönhetően a közérzetem is százmilliószor jobb lett. Főleg, hogy elmúltak a panaszok: a szédülés, a hányinger és a vizesedés is, ami nekem nagy ellenségem volt. Szóval fizikailag tök jól érzem magam” – mondta el Gréta.





Ezeket olvastad már?
Valóra vált a jóslata, most újabb figyelmeztetést adott ki az „élő Nostradamus”

Valóra vált a jóslata, most újabb figyelmeztetést adott ki az „élő Nostradamus”

Húsvéti angyalhoroszkóp: ennek a csillagjegynek különösen nagy áldást küldenek az égiek

Húsvéti angyalhoroszkóp: ennek a csillagjegynek különösen nagy áldást küldenek az égiek

Kevesebbet alszol napi 7 óránál? Rossz hírünk van

Kevesebbet alszol napi 7 óránál? Rossz hírünk van

Elképesztő: grammonként 140 millió dollárba kerül a világ legdrágább anyaga

Elképesztő: grammonként 140 millió dollárba kerül a világ legdrágább anyaga

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás