Nagyobb veszély, mint hittük: komoly bajt okoz a stressz a terhesség során





Hatással van a baba fejlődésére az édesanya lelkiállapota. Talán még megdöbbentőbb, hogy a későbbiekben is érződhet a gyerekeken az őket ért negatív állapot.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.05.07.
stresszfaktor

Egy amerikai, 97 várandós nőt és babáikat nyomon követő kutatás megállapította, hogy a terhesség alatt megélt stressz, szorongás és depresszió akadályozhatja a babák kognitív fejlődését akár 18 hónapos korukig. Az eredmények továbbá arra utalnak, hogy a stressz befolyásolhatja a szülő-gyermek kapcsolatot és a csecsemő önszabályozását is. Amint a babák kisgyermekekké nőnek, tartós szociális-érzelmi problémákkal szembesülhetnek, és nehezen tudnak pozitív kapcsolatokat kialakítani másokkal, beleértve az édesanyjukat is.

Különösen fontos a várandós nőknél, hogy ne izgassák fel magukat – Fotó: Shutterstock

Ez az első tanulmány, amely rávilágít a magzati fejlődés és a várandósság alatti toxikus stressz következményeire, így a megállapítások további vizsgálatot igényelnek. A tanulmány vezető szerzője, Catherine Limperopoulos szerint a felismerésnek több haszna is van: „A negatív pszichés állapotban lévő terhes nők azonosításával kiszűrhetők azok a csecsemők, akiknél fennáll a későbbi idegrendszeri fejlődési károsodás veszélye, és előnyös lehet a korai, célzott beavatkozás.

A tanulmány arra is rámutatott, hogy az amerikaiak körében, társadalmi-gazdasági helyzettől függetlenül minden negyedik terhes nő stresszel kapcsolatos tünetektől szenved. A bizonyítékok alátámasztják a várandós nők mentális támogatásának fontosságát.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás