Mondd meg, milyen pózban alszol, és megtudod a jövőd





Van, aki ugyanabban a helyzetben ébred reggel, amiben este lefeküdt, mások végigforgolódják a fél éjszakát – de nem mindegy, milyen pozitúrában alszunk!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.03.
alvás

A tudósok örök, lezárhatatlan vitákat szoktak indítani arról, melyik alvópóz a legegészségesebb, de mivel alvás közben nehezen szabályozzuk a testhelyzetünket, befolyásolnunk is nehéz a következményeket. A Daily Mail azonban különböző kutatásokból azt gyűjtötte össze, milyen előnyei és hátrányai vannak annak, ha például hason, vagy éppen a jobb oldalunkon fekve szenderülünk álomba.

Fotó: Pixabay

Bal oldalon alvás

Előny

A gyomorégés nem ritka és felettébb kellemetlen érzés, egyszer-egyszer mind találkozhattunk már vele – azonban azok számára, akiknél ez a probléma rendszeresen előfordul, jó megoldás lehet, ha a bal oldalukra gördülve alszanak el. Ugyanis a gyomorégést kiváltó hatások java éjszaka zajlik le, viszont ha a súlyunk a bal oldalunkra kerül az éjjeli 6-8 óra alvás során, akkor a belső szerveink – a szakértők számára is érthetetlen okokból – úgy rendeződnek, hogy a gyomorban termelődő savak sokkal nehezebben tudnak a nyelőcsőbe jutni, így pedig csökken a gyomorégés jelentkezésének esélye is.

Hátrány

Ezzel szemben egy hipnózisban is érdekelt magazin felkérésére végzett kutatás során az derült ki, hogy a bal oldalukon szundikálók 40,9 százalékának éjszakáit keserítik meg rémálmok, míg a jobb oldalon alvóknál jóval kisebb a félelmet keltő álmok jelentkezésének esélye: csak a vizsgálatban részt vevők 14,6 százaléka számolt be rémálmokról.

Fotó: Pixabay

Háton alvás

Előny

A hátfájdalmaktól szenvedők számára valóságos orvosság lehet, ha háton fekve töltődnek fel éjszaka, főleg ha nemcsak a fejük, hanem a térdük alá is behelyeznek egy párnát. Így ugyanis a gerincoszlop egyenes marad, enyhülnek a fájdalmak, és a szakértők szerint ez a póz garantálja a leginkább pihentető alvást.

De a szépségünk szempontjából is ez a nyerő pozíció: dr. Goesel Anson plasztikai sebész szerint a háton alvóknál lassabban alakulnak ki ráncok és pattanások, részben a gravitációnak köszönhetően, másrészt pedig mert az arcunk nem nyomódik a párnához, nem préseljük össze, és a z izzadtság sem marad meg rajta, ami eldugítaná a pórusokat.

Hátrány

A háton alvás legfőbb hátrányát talán nem is az alvó, hanem annak párja szenvedi el: ez a póz ugyanis szinte garantálja a horkolás vagy az alvási apnoe jelentkezését, ugyanis a nyelv, engedelmeskedve a gravitációnak, ilyenkor hátrébb csúszik, így beszűkítve a légcső szabad átjárhatóságát. A legalább tíz másodperces légvétel-kimaradásokban jelentkező apnoe folyamatos fáradtság, magas vérnyomás, diabétesz, de akár depresszió kialakulásához is vezethet.

Ezen túl a háton alvók körében sokkal gyakoribb a fogcsikorgatás előfordulása: óránként átlagosan 19 alkalommal csikorgatják az összeszoruló állkapcsukat, míg az oldalukon alvók esetében ez a szám csak óránként 13.

Fotó: Pixabay

Magzatpóz

Előny

Amy Hope csontkovács szerint a magzatpóz biztosítja a gerincoszlopnak azt a megfelelő rugalmasságot, amely révén éjjelente legkönnyebben forgolódhatunk, és amennyiben nem gömbölyödünk teljesen össze, a légzésünk is sokkal felszabadultabbá válhat.

Személyiségkutatók szerint pedig ez az anyaméhből magunkkal hozott póz lelkiismeretes és rendezett embertípust eredményez, mert a mérsékelt összegömbölyödés során éjszaka észrevétlenül küzdjük le a stresszt és az aggodalmat. A magzatpózban alvók esetében a legjellemzőbb, hogy reggel könnyen, frissen kelnek, és energikusan néznek szembe az új nap kihívásaival.

Hátrány

A nyakfájással küzdők esetében a magzatpóz csak ront a helyzeten, mivel ez növeli a koponya környéki ízületekre irányuló nyomást. Amy Hope ezért azt javasolja, mindenképp helyezzünk be egy laposabb párnát a fejünk alá, amivel egyvonalban tarthatjuk a fejünket a gerincünkkel, hacsak nem akarunk begörcsölt nyakkal és vállakkal ébredni. Ha pedig még hátfájásra is panaszkodunk, akkor a térdeink közé is jöhet egy párna, amely a csípőkörnyéki feszültség oldásával biztosítja a gerincoszlop kényelmét.

Fotó: Pixabay

Jobb oldalon alvás

Előny

A magas vérnyomás kezelésének egyik legjobb módja, ha átváltunk jobb oldalon történő alvásra. Ekkor ugyanis a bal oldalunkon elhelyezkedő szívünk körül csökken a nyomás, nagyobb teret kap a mellüregben, így pedig könnyebben rendszabályozhatja a vérkeringésünket, mérsékelheti a vérnyomásunkat.

Ezen túl ez a póz csökkenti leghatékonyabban az Alzheimer-kór és más idegrendszeri betegségek kialakulásának esélyeit. A Stony Brook Egyetem altatóval érzéstelenített rágcsálókon végzett kutatása során arra a megállapításra jutott, hogy a glimfatikus rendszer 25 százalékkal hatékonyabban működött, mikor a rágcsálók a jobb oldalukon hevertek. A glimfatikus rendszer az agy takarító egysége, az agy salakanyagait távolítja el a vérkeringésen keresztül – ezek a salakanyagok lerakódva nagy eséllyel megalapozhatják az Alzheimer-kór kialakulását.

Hátrány

Terhes nők esetében azonban ez a póz nem ajánlott, ugyanis nagy eséllyel koraszüléshez vezethet. Az Aucklandi Egyetem kutatása szerint a nem kívánt jelenség hátterében az áll, hogy ebben a pozícióban a babák kevesebb vért kapnak.

Fotó: Pixabay

Hason alvás

Előny

Ez a szabadesést idéző pozíció, azaz ha a karjainkat is felemeljük, még a nehezebb étel emésztését is megkönnyíti, köszönhetően a hasra kifejtett nyomásnak.

Ha ez nem lenne elég meggyőző, ebben a pozícióban sokkal nagyobb eséllyel lehet részünk kellemes, izgalmas, vagy éppen fülledt álmokban is. Ennek hátterében az áll, hogy hason fekvés közben kicsit nehezebben lélegzünk, fojtottabban jut el az oxigén az agyunkba, ami ennek hatására meglepő álmokat produkál.

Hátrány

A csontozatunkra, izmainkra azonban talán ez a póz van a leginkább káros hatással: ebben az esetben ugyanis egész éjjel kitekeredett nyakkal kell hevernünk, ha csak nem szeretnénk megfulladni. A nyak izmai így megnyúlnak és megfeszülnek, amelynek köszönhetően egyre gyakrabban panaszkodhatunk fejfájásra, elfeküdt nyakra vagy kötött vállizmokra, de a fájdalom súlyosabb esetben akár a karjainkba is kisugározhat.





Ezeket olvastad már?
„Gyűlölöm őt, amiért ellopta az életemet” – egy fogyatékos gyereket nevelő anya őszinte vallomása

„Gyűlölöm őt, amiért ellopta az életemet” – egy fogyatékos gyereket nevelő anya őszinte vallomása

Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

Ennél a három csillagjegynél ma mindenképpen legyen zsebkendő, mert megríkatják

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

61 éve jelent meg először a TV Maci. Te emlékszel az összes régi ismerősre?

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás