Hemingway almás pitéjét játékpénzért adták a Balatonon





Ernest Hemingway Nobel-díjas regényíró és Jack Kerouac, a beatnemzedék „utazó nagykövete” sosem járt a Balatonon, most mégis az ő kedvenc almás pitéjüket kóstolhatták meg a gyerekek. Ezeket akár játékpénzzel is kifizethették.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.11.08.
Hétvégi kaland

A világutazó irodalmi nagyságok kedvencei mellett a régió legjobb tíz éttermének finomságait is megízlelhették a turisták Köveskálon a hétvégén. Valamennyi étterem séfje azt próbálta népszerűsíteni az eseményen, hogy nem „zárt” be a Balaton. Ősszel is érdemes ide elutazni, hiszen sok kulináris program várja a kirándulókat ebben az időszakban is.

A gyerekekre is gondoltak a szervezők

A rendezvény kitalálói a legkisebbek számára is érdekessé szeretnék tenni a gasztronómiai rendezvényt. Meghívták az eseményre Füred Kapitányt, a balatoni mesehőst, akit turisztikai szakemberek hoztak létre hét évvel ezelőtt. A helyi szuperhős feladata volt, hogy a gyerekekkel megismertesse a Balaton rejtett kincseit. A Köveskálon tartott kincsvadászaton QR-kódok segítségével fedezhették fel a Balaton-felvidék egyik legkisebb településének nevezetességeit. Az ifjú kincskeresők jutalma a világhírű írók kedvenc almás pitéje volt.

Itt lehetett kérni a mesés almás pitét, Füred Kapitány is megkóstolta

QR-kóddal és játékpénzzel is fizetnek a legkisebbek

A gyerekek QR-kódos Monopolyt is játszhattak, ha a társasjátékban nyertek, akkor a rendezvényen mesebeli bankkártyákkal, játékpénzzel vagy akár a legmodernebb QR-kódos formákkal is fizethettek. Ezekkel a mesés pénzekkel megvásárolhatták a Balaton legjobb almás pitéjét is.

Éskovács Péter, az akció egyik szervezője elmondta: nem árt, ha egy ilyen rendezvényen a gyerekek is foglalkoznak a pénzügyekkel. Szüleiktől egy-egy kirándulás alkalmával gyakran hallhatják, hogy mi mennyibe kerül. Ráadásul soha nem volt olyan fontos a pénzügyi tudatosság, mint napjainkban „Azzal, hogy a gyerekek saját maguk „fizethetik ki” almás pitéjüket, ezzel is a tudatos, családi pénzügyek tervezésének fontosságára szeretnénk rávilágítani” – mondta Éskovács Péter.

Hogyan kerül a Balatonra Ernst Hemingway és Jack Kerouac?

Varga László a Balatoni Kör tagja hozzátette: „Nem véletlen, hogy a gyerekek és szüleik jutalma egy igazán jó almás pite volt! Több híres írónak is ez volt az egyik kedvenc süteménye, amelyről műveikben is említést tettek. Ők egyben híres utazók is voltak, könyveik segítségével a világ távolabbi helyeinek felfedezésére mi is elindulhatunk, legalábbis képzeletben. Nagy almáspite-rajongó volt például Jack Kerouac, aki nemcsak klasszikus tudatfolyamregényében foglalta össze kulináris élményeit, hanem azokat édesanyjának küldött leveleiben is gyakran feljegyezte. Az irodalom leghíresebb roadtrippere egyik levelében még azt is leírta, ha tehetné, akkor hónapokig csak almás pitén élne. Hemingway számára sem volt idegen a konyha világa. Műveiben több mint 125 recept is szerepel, ezeket összegyűjtve szakácskönyvben is kiadták. A finomságok között természetesen megtalálhatjuk az egyik legjobb almás pite receptjét. Szerette ezt az édességet Mark Twain is. Egy csavargó külföldön című művében különféle amerikai ételekről ír, ebben egy fél tucat pitét is megismertet az olvasóval.”

Tudtad? A főzéstől okosabb leszel!

Ezeknek az almáspite-recepteknek a népszerűsítésével a gyerekek és szüleik figyelmét arra szeretnénk felhívni, hogy az utazás, az olvasás és a főzés is azok közé a hobbik közé tartoznak, melyek bizonyítottan „okosabbá”, intelligensebbé, nyugodtabbá teszik az embert. „Az utazás és az olvasás jótékony hatásairól szinte már mindenki hallott, de csak kevesen tudják, hogy léteznek ilyen kutatások a főzéssel kapcsolatban is.” – mondta Varga László.

Varga László, a Balatoni Kör alelnöke (Fotó: Balatoni Kör)

„Egyes vizsgálatok szerint, aki rendszeresen süt-főz és figyel a részletekre, a minőségre, annak nő a kreativitása, jobban boldogul az olyan helyzetekben, ahol egyszerre több részfeladatot kell megoldani. A konyhában rendszeresen mozgó gyerekek például precízebbé válnak és könnyebben hoznak meg más helyzetekben is döntéseket. – tette hozzá Varga László.

Nem csak az almás pite volt finom

A Káli Gourmet sztárséfjei által készített almás pite mellett, több más finomságot is megkóstolhattak a gyerekek és szüleik. Az eseményen ott volt például a nemzetközi szinten is ismert Kistücsök étterem, amelynek tulajdonosa néhány hete kapta meg a Best of Balaton életműdíjat. Ott voltak a rendezvényen a rizapusztai Tölgyes Kúria finomságai is. A hely nemcsak ételei miatt közkedvelt a turisták körében, de igazi építészeti különlegesség is. Ez ma a romantikus menyasszonyok kedvenc találkozási helyszíne, amely 1896-ban épült. A történelmi múltra visszatekintő kúriát egy nyugalmazott huszárkatona, Vitéz Szalay Bálint építtette szerelme zálogául feleségének. Emellett Köveskálra érkeztek a badacsonyi Hableány étterem séfjei is, amely már az 1800-as évek végétől vendéglátóhelyként működött. Az ikonikus épület 2019-ben megújulva nyitott újra a Laposa Birtok központjaként. Az említett éttermek mellet több más vendéglő, bisztró is kitelepült Köveskálra. Valamennyien különleges fogásokkal várták a kulináris élvezetek iránt érdeklődő turistákat.





Top hírek







Hírlevél-feliratkozás