A pulykahús felhasználásának tényleg csak a fantáziánk szabhat határt. (X)
Nem csoda, hogy a pulykahús az egyik legnépszerűbb alapanyag! Sokféleképpen elkészíthető, ízvilága egyedi. Rövid idő alatt tartalmas ételt főzhetünk, süthetünk belőle, és mivel kalória- és zsírszegény, diétába is könnyen beilleszthető. Azt viszont már lehet, hogy kevesen tudják, hogy a sok nagyszerű tulajdonsága mellett a hangulatot is javítja, sőt hipoallergén is. Vannak, akik azért rajonganak érte, mert kevésbé hártyás, mint a csirkemell.
Talán meglepő, de a pulyka az egyetlen olyan állat, aminek vörös és fehér húsa is van. Ott vörös, ahol az izmok hosszú ideig kitartóan dolgoznak, mint például a comboknál. Ahol pedig rövid ideig tartó, gyors mozdulatokat végeznek az izmok - mint a mellnél meg a szárnyaknál - ott fehér a húsa. A vörös hús zsírtartalma magasabb, és fehérjetartalma alacsonyabb, viszont tápanyagokban gazdagabb a fehérnél. Aki kiegyensúlyozottan táplálkozik, szívesen fogyasztja mindkettőt.
A pulykamell zsírtartalma a legalacsonyabb a húsok közül, fogyasztása nem terheli a szív- és érrendszert, viszont a legtöbb telítetlen esszenciális zsírsav ebben található. Fehérjében és vitaminokban gazdag, van benne B1 és B12 vitamin és folsav is. Nagyszerű triptofán aminósav forrás, javítja a hangulatot, segít az idegrendszer megnyugtatásában. A pulykahús foszfortartalma magas: a fehér hús kicsit több foszfort tartalmaz, mint a vörös hús, de mindkettő kiváló forrás. Ha pulykahúst fogyasztunk, erősödhet az idegrendszerünk és erősödhetnek a csontjaink, és a fogíny egészségéért is teszünk.
A pulykamell a legsoványabb húsok közé sorolható, zöldséggel, gyümölccsel kombinálva az egészséges étrend koronázatlan királya.
Hozzávalók:
Hozzávalók:
A hagymát felkockázzuk, összekeverjük a darált pulykahússal, a két gerezd reszelt fokhagymával, a két teáskanál reszelt gyömbérrel. Adunk még hozzá két evőkanálnyi szójaszószt, egy evőkanál worchester szószt, valamint sót és borsot is. Ezt az egészséges masszát fél órán át pihentetjük, addig összeállítjuk a köretet.
A körethez a felkockázott édesburgonyát előbb megfőzzük, majd a megfőtt darabkákat turmixgépbe tesszük. Ízlés szerint néhány evőkanál görögjoghurtot adunk hozzá, hogy a püré állaga krémesebb legyen, és megfűszerezzük sóval, borssal. A püré édességéhez jól illik a chipotle chili csípős íze, azt is tehetünk bele, majd összeturmixoljuk az egészet. Eleget pihent a hús, formálhatjuk a golyókat belőle. Nem kell bő olajban készíteni, lehet tepsiben, a sütő grill fokozatán is sütni a húst - megforgatva a golyókat, hogy jól átsüljenek. Jó étvágyat kívánunk!
A cikk elkészítését a Gallicoop támogatta.
(x)
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre