RETRO RÁDIÓ

Maradjak vagy menjek? Lehet, hogy hamarosan döntenünk kell, hogy otthon vagy az irodában dolgozzunk

A kormány rendelete alapján a munkavállaló és a munkaadó megegyezése lehet, hogy otthoni munkavégzésben állapodnak meg vagy irodai munkában, de azért nem árt, ha tudjuk mi mit szeretnénk.Megosztás
Szerző: Metropol
2021.02.19. 17:40
home office

Ha a gazdaság újraindul és a cégek visszatérnek a normális kerékvágásba, az elmúlt egy év tapasztalatait akkor is érdemes felhasználniuk, beépíteniük a működésükbe. A szakemberek szerint leginkább a „hibrid” munkavégzés lesz a legnépszerűbb, amikor részben home office-ban, részben pedig az irodában töltik a munkaidejüket a munkavállalók. Alkalmazottként nem árt, ha már előre végig gondoljuk, mi melyik változat mellett döntenénk és így menjünk el tárgyalni a főnökünkkel. Az elmúlt közel egy év alatt már mindenki megtapasztalhatta, hogy számára az otthoni vagy az irodai munkavégzés jobb, hatékonyabb. Így, bár valaki számára várva várt pillanat a teljes visszatérés az irodába, valakinek éppen ez jelent majd nehézséget.

Fotó: Shutterstock

Ha otthon szeretne dolgozni

Az otthoni munkavégzés kétségtelenül sok kihívást jelent, ugyanakkor számos pozitív lehetőséget is nyújthat a közlekedési idő megspórolásától a csendesebb munkakörnyezetig. Az sem elhanyagolható szempont, hogy a családunk közelében lehetünk és a házimunkát is beiktathatjuk a nap folyamán. Az ebédet is otthon tudjuk elkészíteni, így nem kell költenünk erre egy étteremben vagy étkezdében. A „társadalmi életünk” sem vesz el időt a napunkból, hiszen ha egyedül vagyunk, a hasznos munkavégzés idejéből nem vesztegetünk egy percet sem cigiszünetre vagy arra, hogy meghallgassuk az irodai pletykákat.

Ha az irodát választja inkább

Ami az otthoni munka előnye, az lehet a hátránya is és lehet, hogy pont ezek az okok lesznek azok, ami miatt sokan sokkal szívesebben dolgoznak irodai környezetben. Többen vannak úgy vele, hogy szeretnek kiszakadni az otthoni „mókuskerékből” és a „ felnőttek világában” érzik jól magukat. Az is emellett szól, hogy a munkahelyi közösség mindennapjaiból nem érdemes teljesen kimaradni, hiszen ahogy az üzleti élet bármelyik másik területén, egy adott cégnél is fontos a belső emberi kapcsolatok ápolása. Ebben az esetben ráadásul nem fenyeget az a veszély, hogy „befordulunk” és depressziósak leszünk, hiszen egész nap társaságban vagyunk .

Mi a munkaadó feladata?

A munkaadó feladata, hogy egy olyan konstrukcióban állapodjanak meg a munkavállalókkal, ami mindkét fél számára a legelőnyösebb, mert így lesznek a leghatékonyabbak. Munkáltatóként a visszatérés fázisában arra is figyelni kell, hogy a cég vezetői segítsenek a közel egy éve tartó vírusidőszakban kimerült dolgozók számára abban, hogy mikor és hogyan tudnak szabadságra menni és ismét feltöltődni.

Ezeket olvastad már?
Szép kertet szeretnél? Mutatjuk, milyen növényeket ültess

Szép kertet szeretnél? Mutatjuk, milyen növényeket ültess

Fogyókúrázol? Ha igen, akkor ez 3 leves kell neked

Fogyókúrázol? Ha igen, akkor ez 3 leves kell neked

Intő jelek! Erre figyeljen ez a két csillagjegy

Intő jelek! Erre figyeljen ez a két csillagjegy

Hűséges férjre vágysz? Ezzel a három csillagjeggyel nem lőhetsz mellé!

Hűséges férjre vágysz? Ezzel a három csillagjeggyel nem lőhetsz mellé!

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás