RETRO RÁDIÓ

Boldog születésnapot aerobic, 40 éves lett a fejpántos, lábszárvédős torna





A nyolcvanas évek elején minden mozogni vágyó nő aerobikozott. A fejpántban, csíkos lábszárvédőben, zenére végzett tornagyakorlatokat Jane Fonda honosította meg a háziasszonyok körében, pontosan 40 évvel ezelőtt.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.02.10.
edzés

A 80-as években kézről-kézre jártak azok a VHS kazetták, amelyekre nagyanyáink és anyáink mozogtak a helyi kultúrházban. Az aerobikőrülettel vette kezdetét a hétköznapi lányok-asszonyok életében a tudatos testformálás, melynek nagyasszonya az amerikai színésznő, Jane Fonda volt.

A nagyasszony: Jane Fonda - Fotó: Northfoto

Egy lábtöréssel kezdődött

A legenda szerint 1981-ben Jane Fonda eltörte a lábát és, hogy visszanyerje a formáját, olyan mozgást keresett, ami intenzív, de kis helyen is gyakorolható. Ezeket vették fel kazettára, és a forgatásokon több nő is csatlakozott a színésznő zenés tornájához. A gyakorlatsorban a helyben futás, a jógaelemek és a lazító, valamint a rugalmasságnövelő feladatok voltak, de a fő szempont az volt, hogy nem lehetett megállni.

Azonnal kasszasiker lett

Az első kazettával 1982-ben csak az Egyesült Államokban közel hárommillió dollárt kasszírozott Fonda. A mozgásformára aztán egy teljes üzletág épült: megjelentek a kötelező latex cicanadrágok, a magasan felszabott tornadresszek, a lábszárvédők és a fejpántok. A divat azonnal letarolta Európát is.

A színes hajpánt a hétköznapi divatba is beköltözött - Fotó: Shutterstock

A magyar verzióba Esztergályos Cecília is beszállt

Budapest a fürdők, szállodák és kozmetikai szalonok is elkezdtek állandó programként aerobic-órákat szervezni, vidéken pedig a kultúrházakban alakultak az aerobic – klubok. A zenei alap itthon többnyire Neoton volt, aztán lett hazai aerobic nagykövet színésznőnk is: Esztergályos Cecília jelentkezett egy aerobic kondicionáló tánc sorozattal.

Esztergályos Cecília is jelentkezett a magyar verzióval - Fotó: MTI/Farkas Tamás

Sportág lett belőle

Az aerobikozás, mint versenyszerű sport, a divatirányzat terméke. Az első versenyeket a fitneszklubokban dolgozó, különböző sport- és tánc múlttal rendelkező óravezetők számára írták ki.

Ezt az új mozgásformát hivatásos sportolóként Magyarországon Szécsényiné dr. Fekete Irén a Testnevelési Főiskola tanára 1981-ben San Diegoban sajátította el és 1983-ban Makray Katalinnal képezték ki az első fitneszaerobik óravezetőket Magyarországon. Az első aerobik versenyt 1984-ben New Orleansban rendezték. A különböző világszervezetek Világkupát 1989-től, Világbajnokságot 1990-től és Európa-bajnokságot 1994-től rendeznek sportaerobikban. A Magyar Aerobik Szövetség (MAESZ) 1991. december 13-án alakult. A MAESZ az I. Aerobic Országos Bajnokságot 1992. március 8-án rendezte.





Ezeket olvastad már?
Nincsenek szavak: szexi lánynak hazudta magát a csaló, halálba kergette a 16 éves fiút

Nincsenek szavak: szexi lánynak hazudta magát a csaló, halálba kergette a 16 éves fiút

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

Megdöbbentő, de igaz: nem a vízkő a mosógép legnagyobb gyilkosa

Megdöbbentő, de igaz: nem a vízkő a mosógép legnagyobb gyilkosa

Kiderült: ezt a csillagjegyet hatalmas szerencse éri a mai nap

Kiderült: ezt a csillagjegyet hatalmas szerencse éri a mai nap

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás