Haláleset a családban: hogy segítsek a gyereknek a gyászban?





Gyereknevelés? Párkapcsolat? Munkahelyi gondok? A Metropol szakértője segít!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.10.19.
pszichológia

Olvasónk levele:

„A nővérem és köztem 11 hónap korkülönbség volt, szinte ikrekként nevelkedtünk. Ő rákos lett, azt mondták egy éven belül meg fog halni, de küzdött, négy évet élt még. Nagyon szoros volt mindig is a kapcsolatunk, egy faluban éltünk, minden nap találkoztunk a 10 éves lányomnak olyan volt, mint a második anyja. Éppen ezért óvtuk, nem tudta, hogy a nővérem halálos beteg, mégis három éve konkrétan retteg a halál gondolatától. A nővérem egy hete halt meg, a lányom összeomlott, nem beszél róla és sokszor dühös, szorong. Elvigyem a temetésre vagy rosszat teszek azzal?” Gabi, 42

Fotó: Shutterstock

Azt hisszük, hogy megvédjük, de…

A szülők szeretnék megóvni a gyerekeket, de saját értelmi szintjükön inkább segíteni kell őket, hogy megbirkózhassanak a veszteséggel. A 10 éves gyerek képes megérteni a halállal összefüggő dolgokat, halálfelfogása már megközelíti a felnőttekét, de még nem képes uralni a hozzá fűződő érzelmeket. Amennyiben felkészítjük arra, hogy néz ki egy temetés, mit fog látni, hallani, mit érezhet közben, akkor ha ő is szeretné, ott lehet. Ne tagadjuk meg tőle a döntés lehetőségét. A temetés is egyfajta rítus, ami segít a gyászfeldolgozásban.

Máshogy gyászolhat felnőtt és gyerek

Felnőtteknél: tagadás, harag, alkudozás, depresszió, elfogadás szakaszokat különítünk el, ez a gyerekek esetében nem ennyire egyértelmű, ott több rövidebb szakaszban jelentkezhet. Ők is megélhetik a szomorúságot, dühöt, lelkiismeret-furdalást, szorongást és mély szomorúságot, akár csak a felnőttek, de ne lepődjünk meg, ha nevetgél, vagy épp közönyösnek tűnik. Korábban nem élt át hasonlót, nem tudja, hogy viselkedjen, hogy kezelje az érzelmeit.

Fotó: Shutterstock

A furcsa viselkedés is normális

A kicsiket 5-6 éves korukban már foglalkoztatja az elmúlás, ráadásul a halál és az álom olykor összemosódik a fejükben. Ezért félhetnek a sötéttől, elalvástól. Jelen esetben egy nagyon közeli családtag betegsége is kiválthatja a szorongást, még akkor is, ha előtte nem beszélnek a témáról. A gyerekek „érzelem-csápjai” ugyanis erősek – nem tudatosan, de – remekül észlelik a körülöttük folyó történéseket, ezért lehet, hogy tudat alatt már munkál bennük.

Öt tipp, hogyan beszélgessünk a halálról

• Tartsuk a meg folytonosságot sugalmazó rutinokat, pl.: esti mese, esti beszélgetés.

• Legyünk őszinték és nyitottak a kérdéseire, ezeket válaszoljuk meg.

• Bátorítsuk, hogy akár sajátos – alkotó – módon is kifejezheti gyászát. pl.: rajzolás, bábozás, zenélés

• Mondjuk el, hogy minden érzelemnyilvánítás normális, a sírás, a szomorúság és a düh is.

• Nem csak az a fontos, hogy „mit” de az is, „hogyan” mondjuk. Éreztessük a gyerekkel a szeretetünket, hogy támaszkodhat ránk és, hogy biztonságban van.

Várom az olvasók levelét a [email protected] emailcímre, bármilyen témában! Oldjuk meg együtt a problémát! – Pósa-Kovács Lilla pszichológus, coach, újságíró válaszol!





Ezeket olvastad már?
Százmilliókat nyert kaparós sorsjeggyel, váratlan dolgot tett az amerikai nő

Százmilliókat nyert kaparós sorsjeggyel, váratlan dolgot tett az amerikai nő

„Az orvosok azzal kezdték” – csodát tett, 47 kilót fogyott a magyar édesanya

„Az orvosok azzal kezdték” – csodát tett, 47 kilót fogyott a magyar édesanya

Ennyit kell naponta aludnod, hogy olvadni kezdjen rólad a zsír

Ennyit kell naponta aludnod, hogy olvadni kezdjen rólad a zsír

Ezek a csillagjegyek a vasárnap nyertesei: de a Kosok jobban teszik, ha csendben maradnak

Ezek a csillagjegyek a vasárnap nyertesei: de a Kosok jobban teszik, ha csendben maradnak

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás