RETRO RÁDIÓ

Akár a sörözés is állhat a férfimeddőség hátterében

Férfias, maszkulinnak tartott szokások is állhatnak a férfimeddőség hátterében.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2020.08.25.
urak okok sör meddőség

Például a sörözést, az edzést vagy a szaunát sem szabad túlzásba vinniük a teremtés koronáinak, ha kisbabát szeretnének. A férfiak esetében sajnos döntő többségben a környezeti ártalmak felelősek a meddőség jelenlétéért, aminek igazán nincsenek tünetei. A statisztika alapján természetesen léteznek olyan betegségek, amelyek az erősebbik nem esetében is jó eséllyel váltanak ki terméketlenséget – véli Ratkó Tünde szülésznő, termékenységi szakember.

A normál termékenység azt jelenti, hogy a férfi megfelelő mennyiségű (átlagosan 100 millió/ml) spermiumot termel, amelynek a minősége is megfelelő (mozgékonyság, morfológia, genetika). Ez a kettő adja a normál termékenységet, és mindkettő nagyon fontos, hiszen az alacsony spermiumszám a teherbe esést teheti lehetetlenné, míg a minőségi gondok jelentősen megnövelik a koraszülés, a vetélés és a genetikai betegségek kialakulásának valószínűségét.

Egy férfinak sok mindent szem előtt kell tartani Fotó: Archív

A komló is hat a termékenységre

Azzal többnyire valamennyi férfi tisztában van, hogy az alkoholfogyasztás nem kedvez a spermiumok egészségének. Sokan azonban a sört nem tartják veszélyeztető tényezőnek, és felmentést adnak maguknak alóla a témában, hiszen a sör napjainkban rengeteg ember számára a napi rutin része, és mivel alkoholtartalma alacsony, nem is tekintik igazi szeszes italnak. Pedig a sör ugyancsak alkohol, és más szempontból is rossz a férfiak termékenységére nézve. Komlótartalma, illetve ennek a növénynek a fitoösztrogén-tartalma miatt különösen negatív hatással van a termékenységre. A fitoösztrogének hasonlítanak az ösztrogén hormonra, csakhogy ezek növényi eredetűek. A szervezet ösztrogénként ismeri fel, és fogyasztáskor ennek a hormonnak a hatásai érvényesülnek. A hormonazonos anyagok hatását a rendszeresen sörözőkön látni is lehet: jelentkezik a mellek növekedése vagy a zsírpárnák nőies áthelyeződése. A fitoösztrogének csapást mérnek a tesztoszteronszintre is, ami többek között a spermiumok termelődéséért felel.

A túlzásba vitt edzés tönkre teheti a spermát

A kidolgozott, kockás has, a széles váll a férfiasság szimbóluma, ehhez pedig „áldozni kell az edzőtermek oltárán”. Aki azonban túlzásba viszi az edzést, esetleg különböző szerekkel rá is segít az izomépítésre, annak számolnia kell azzal, hogy nem csupán a merevedéssel kapcsolatosan jelentkezhetnek gondok, hanem a termékenységet illetően is. A spermiumok mennyisége csökkenhet, de jellemzőbb, hogy minőségi romlás történik. A kulcs a megfelelő egyensúly megtartása és a mértékletes, észszerű edzés, hiszen tanulmányok is bizonyítják, hogy például a kerékpárversenyzők spermája gyengébb minőségű.

Tévhit, hogy a boxer a jó gatya

Sokan esküsznek arra, hogy a boxer védi a heréket, hiszen a magasabb hőmérséklet befolyásolja a spermiumok egészségét, ezért, mivel a boxer a herezacskót távolabb tartja a testmelegtől, mint a hagyományos alsónadrág, biztonságosabb viselet. Ennek ellentmond az a kísérlet, amelyet a New York-i Egyetemen végeztek: 97 férfit vizsgáltak meg, hogy megtudják, az alsónadrág milyen mértékben hat a spermiumokra. Azt tapasztalták, hogy a különböző alsókat hordó férfiak heréinek hőmérsékletében csupán 0,3 Celsius-fok különbség volt, vagyis az alsó fajtája nem befolyásolja a sperma egészségét.

Laptop és jakuzzi

A herék hőmérsékletét gyorsan és drasztikusan növeli, ha valaki rendszeresen az ölében tartja a laptopot. A jakuzzi használatánál szintén a magas hőmérséklet jelent veszélyt a sperma minőségére, ahogy a túlzásba vitt szauna és gőzfürdő szintén hasonló problémákat okozhat. Egy-egy alkalom még nem jelent gondot, ám nem árt emlékezni arra, hogy a meleg nem tesz jót a herék működésének.

Ezeket olvastad már?
Sikert sikerre halmoznak ma ezek a csillagjegyek

Sikert sikerre halmoznak ma ezek a csillagjegyek

Heti horoszkóp: erre a csillagjegyre az élet több területén is új kezdet vár

Heti horoszkóp: erre a csillagjegyre az élet több területén is új kezdet vár

A 47 éves Emőke másfél hónap alatt 7 kilót fogyott, pedig többet eszik, mint előtte

A 47 éves Emőke másfél hónap alatt 7 kilót fogyott, pedig többet eszik, mint előtte

Hátborzongató dolgot állít a jövőkutató: 6 év múlva legyőzzük a halált?

Hátborzongató dolgot állít a jövőkutató: 6 év múlva legyőzzük a halált?

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás