RETRO RÁDIÓ

Idén korábban indul az allergiaszezon – Ez az oka

A mérési adatok alapján a harmadik legmelegebb év volt 2022, de azóta is sorra dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok. A meleg miatt pedig korábban indult az allergiaszezon is.Megosztás
Szerző: Metropol
2023.01.27. 17:00
allergia NNK pollen

Az enyhe időjárás miatt idén egy hónappal korábban kezdődik az allergiaszezon, amely így 8-9 hónap helyett 10-11 hónapig tart. Mit tehetnek az érintettek, hogy kevésbé szenvedjék meg ezt az időszakot, és hogy lehet megkülönböztetni az allergiát más felső légúti betegségektől? Íme a válaszok!

Young,Woman,Suffering,From,Seasonal,Allergy,Outdoors,,Space,For,Text
Fotó: Shutterstock

Ezek a növények okoznak majd gondot

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatása szerint az elsőként virágzó növény, aminek a virágporára sokan allergiások, az a mogyoró. Ennek a virágpora jelenleg eléri az allergiás tüneteket kiváltó közepes szintet. Az éger, a ciprus- és tiszafafélék, valamint már a kőris virágpora is jelen van a levegőben, ám koncentrációjuk jellemzően még alacsony.

 

Mit tehetnek az allergiások?

Az NNK javasolja, hogy az allergiások készüljenek fel a tünetek megjelenésére, illetve erősödésére, és kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól. Nagyon fontos, hogy a pollenallergiás betegek figyeljenek a megelőzésre és a tünetek enyhítésére. Ebben segíti őket a NNK naponta frissülő polleninformációs szolgáltatása. Ezenkívül a következőket tehetik:

  • figyeljék a pollennaptárt;
  • időben kezdjenek el gyógyszert szedni;
  • magas pollenterhelés esetén legyenek kevesebbet a szabadban;
  • viseljenek FFP2-es vagy 3-as maszkot a nehezebb napokon;
  • az autóban rendszeresen cseréljék a pollenszűrőt;
  • naponta mossanak hajat;
  • sűrűbben váltsanak ruhát, cseréljenek ágyneműt.

Így különböztethetjük meg az allergia és a vírusos megbetegedés tüneteit

Nehéz megkülönböztetni az influenza vagy épp a koronavírus tüneteit az allergia tüneteitől. A legfőbb különbség köztük az, hogy az allergiásoknak nincs hőemelkedésük és fejfájásuk, ám viszket a szemük, az orruk. Így akinek efféle tünetei vannak, valószínűleg inkább allergiás. 

Furcsán alakul az időjárás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján a 2022-es év az átlagnál 1,1 Celsius-fokkal melegebb volt. Az évi középhőmérséklet országos átlaga minimálisan, de meghaladta a 2014-es év értékét, és ezzel a harmadik legmelegebb 1901 óta. A legtöbb hónap a szokásosnál jóval melegebb időt hozott. Több hónap is az átlagnál legalább 2 fokkal melegebb lett, a nyári középhőmérséklet országosan pedig a legmagasabb volt a XX. század kezdete óta. A középhőmérséklet mellett a minimumokat és maximumokat tekintve is a legmelegebb évek közé került a 2022-es esztendő. 2023 elején is sorra dőltek meg a napi melegrekordok, és azóta is átlag feletti a hőmérséklet. Az enyhe tél következtében több növény virágzásnak indult, sőt a méhek is elkezdtek kirepülni. Sajnos a növényi kórokozók, kártevők áttelelését segíti az enyhe időjárás, ami a későbbiekben jelentős problémákhoz vezet. A meleg miatt az allergiaszezon is megkezdődött.

 

 

Ezeket olvastad már?
Elfogytak a szavak: néhány hét különbséggel diagnosztizáltak rákot anyánál és lányánál

Elfogytak a szavak: néhány hét különbséggel diagnosztizáltak rákot anyánál és lányánál

Vigyázz, ezek az ételek betegíthetnek meg karácsonykor

Vigyázz, ezek az ételek betegíthetnek meg karácsonykor

Ha eddig utáltál sportolni, ezek után biztos elkezdesz mozogni

Ha eddig utáltál sportolni, ezek után biztos elkezdesz mozogni

 A rozmaring csodát tesz a testtel, kívül-belül

A rozmaring csodát tesz a testtel, kívül-belül

Top hírekEzek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás