RETRO RÁDIÓ

Idén korábban indul az allergiaszezon – Ez az oka





A mérési adatok alapján a harmadik legmelegebb év volt 2022, de azóta is sorra dőlnek meg a hőmérsékleti rekordok. A meleg miatt pedig korábban indult az allergiaszezon is.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2023.01.27.
allergia NNK pollen

Az enyhe időjárás miatt idén egy hónappal korábban kezdődik az allergiaszezon, amely így 8-9 hónap helyett 10-11 hónapig tart. Mit tehetnek az érintettek, hogy kevésbé szenvedjék meg ezt az időszakot, és hogy lehet megkülönböztetni az allergiát más felső légúti betegségektől? Íme a válaszok!

Young,Woman,Suffering,From,Seasonal,Allergy,Outdoors,,Space,For,Text
Fotó: Shutterstock

Ezek a növények okoznak majd gondot

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) tájékoztatása szerint az elsőként virágzó növény, aminek a virágporára sokan allergiások, az a mogyoró. Ennek a virágpora jelenleg eléri az allergiás tüneteket kiváltó közepes szintet. Az éger, a ciprus- és tiszafafélék, valamint már a kőris virágpora is jelen van a levegőben, ám koncentrációjuk jellemzően még alacsony.

 

Mit tehetnek az allergiások?

Az NNK javasolja, hogy az allergiások készüljenek fel a tünetek megjelenésére, illetve erősödésére, és kérjenek tanácsot kezelőorvosuktól. Nagyon fontos, hogy a pollenallergiás betegek figyeljenek a megelőzésre és a tünetek enyhítésére. Ebben segíti őket a NNK naponta frissülő polleninformációs szolgáltatása. Ezenkívül a következőket tehetik:

  • figyeljék a pollennaptárt;
  • időben kezdjenek el gyógyszert szedni;
  • magas pollenterhelés esetén legyenek kevesebbet a szabadban;
  • viseljenek FFP2-es vagy 3-as maszkot a nehezebb napokon;
  • az autóban rendszeresen cseréljék a pollenszűrőt;
  • naponta mossanak hajat;
  • sűrűbben váltsanak ruhát, cseréljenek ágyneműt.

Így különböztethetjük meg az allergia és a vírusos megbetegedés tüneteit

Nehéz megkülönböztetni az influenza vagy épp a koronavírus tüneteit az allergia tüneteitől. A legfőbb különbség köztük az, hogy az allergiásoknak nincs hőemelkedésük és fejfájásuk, ám viszket a szemük, az orruk. Így akinek efféle tünetei vannak, valószínűleg inkább allergiás. 

Furcsán alakul az időjárás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján a 2022-es év az átlagnál 1,1 Celsius-fokkal melegebb volt. Az évi középhőmérséklet országos átlaga minimálisan, de meghaladta a 2014-es év értékét, és ezzel a harmadik legmelegebb 1901 óta. A legtöbb hónap a szokásosnál jóval melegebb időt hozott. Több hónap is az átlagnál legalább 2 fokkal melegebb lett, a nyári középhőmérséklet országosan pedig a legmagasabb volt a XX. század kezdete óta. A középhőmérséklet mellett a minimumokat és maximumokat tekintve is a legmelegebb évek közé került a 2022-es esztendő. 2023 elején is sorra dőltek meg a napi melegrekordok, és azóta is átlag feletti a hőmérséklet. Az enyhe tél következtében több növény virágzásnak indult, sőt a méhek is elkezdtek kirepülni. Sajnos a növényi kórokozók, kártevők áttelelését segíti az enyhe időjárás, ami a későbbiekben jelentős problémákhoz vezet. A meleg miatt az allergiaszezon is megkezdődött.

 





 





Ezeket olvastad már?
„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

"Ez egy abszolút új gondolat" - elárulta a szakember: helyes táplálkozással befolyásolhatjuk a HPV-vírus kimenetelét

"Ez egy abszolút új gondolat" - elárulta a szakember: helyes táplálkozással befolyásolhatjuk a HPV-vírus kimenetelét

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás