RETRO RÁDIÓ

Halom Bori: Ha csak egyetlen nőt meggyőzök, nyert ügyem van





Nyolc évvel ezelőtt alakult a Mellrákinfó Egyesület. Alapítója, vezetője és motorja Halom Bori, aki 2012. november 6-án kapta kézbe a saját diagnózisát: mellrák. Ő azóta megküzdött a gyilkos kórral, és úgy tűnik, győzött. Missziója és küldetése, hogy önkéntes kollégáival az érintetteket segítsék, és emellett minden nem érintett nőt meggyőzzenek arról, hogy a mellrákszűrés valóban életet ment, hiszen 98 százalékban a betegség gyógyítható.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2022.10.05.
Pink október

Halom Bori és önkéntes kollégái fáradhatatlanul tartanak felvilágosítást különböző cégeknél, rendezvényeken. Senkinek sem mondanak nemet, aki megkeresi őket.

A HALOMBORI

„Van, hogy 5 nő ül előttem egy előadáson, van, hogy 80, van, hogy akár százan is hallgatnak online, de ha csak egyetlen nőt meggyőzök arról, hogy menjen el szűrésre, már nyert ügyem van” – vallja AHALOMBORI. A neve így egybe írva, csupa nagybetűvel, gyakorlatilag fogalom. Fáradhatatlanul azon dolgozik, hogy egyetlen nőt se veszítsünk el mellrákban, és rengeteg ötlete van, hogyan lehet megszólítani a nőket, hogy menjenek el szűrésre.

AHALOMBORI fogalom Fotó: DTMedia

Pink ételekkel hívják fel a figyelmet a szűrés fontosságára

Az ő nevéhez fűződik többek között a Pink Gasztro kampány és a Pink Péntek a pékségekben nevű esemény. Utóbbihoz kézműves pékségek csatlakoznak, akik rózsaszín pékáruval népszerűsítetik az emlőrákszűrés fontosságát, a Pink Gasztro programhoz pedig számos hazai vendéglátóhely csatlakozik folyamatosan: rózsaszín--pink ételeket és italokat vesznek fel az étlapjukra októberben, a mellrák elleni küzdelem hónapjában. A Mellrákinfó Egyesület a pink ételekből-italokból befolyó összegből kap támogatást, amit aztán jótékony célra fordítanak Boriék. Tavaly például véna szkennert vettek a székesfehérvári kórháznak.

A Mellrákinfó Egyesület a pink ételekből-italokból befolyó összegből kap támogatást - Fotó: Shutterstock

Ha időben felismerik, gyógyítható

„Ezt a betegséget nem lehet megelőzni, viszont a rendszeres szűréssel időben felismerhető és 98 százalékban gyógyítható. Mégis kevesen, a nők 40-50 százaléka jár csak el a szűrővizsgálatokra. Bár a kezemben lenne a megfelelő eszköz, módszer, amivel a (még) nem érintett nőket is meg tudom szólítani. Egész évben igyekszünk aktív kommunikációt folytatni velük is, ahogy az érintettekkel, de néha azt gondolom, bárhogy „kiabálunk”, nem hallják meg. Talán, ha fizetnénk minden nőnek, hogy elmenjen a számára megfelelő vizsgálatra? Lehet, hogy kéne csinálni egy közvéleménykutatást, hogy ki, milyen jutalomért menne el?” – töprengett el a beszélgetés közben Bori, aki rengeteg sorstársának nyújt segítséget és ad reményt hihetetlen energiával és életigenléssel.

„Azért ez nem egy nátha”

Az ő személyes története 2012.november 6-án kezdődött. „Ekkor kaptam kézhez a diagnózist. Természetesen az én világom is összedőlt, ahogy szerintem tíz nőből kilencé ilyenkor. Miután jól kibőgtem magam, és elmondtam a szűkebb környezetemnek, nem volt más választásom, mint összeszedni magam és tenni, amit az orvos mond” – idézte fel. „Amikor túl egy emlőeltávolító műtétem, amivel egy időben betettek egy expander nevű, bőrtágítót a mellem helyére, amit hétről-hétre töltöttek föl egy fiziológiás sóoldattal, hogy a kellő méretre táguljon a bőr, hogy legyen helye a későbbi végleges implantátumnak. Ezután kaptam 6 kemoterápiás kezelést – ettől nekem is kihullott a hajam -, majd 28 sugárterápiás kezelést. A legvége ennek a hosszú útnak a mellbimbó, az areola tetoválás, amivel lezárja az ember ezt a kicsit sem könnyű - szoktam mondani, hogy azért ez nem egy nátha -, sokszor kimerítő, elkeserítő hosszú utat” – mesélte Halom Bori, aki a betegsége első pillanatától blogolt, majd megalapította a Mellrákinfó Egyesületet, mert tudta, érezte, hogy ez az ő útja.

Halom Bori és önkéntes kollégái fáradhatatlanul tartanak felvilágosítást különböző cégeknél, rendezvényeken Fotó: Mellrákinfo

 

Egymás között, tabuk nélkül

Nemrég Csopakon szerveztek konferenciát az érintett nőknek, ahol számos szakembertől kaphattak és kérhettek információt, tanácsot és tabuk nélkül beszélgethettek a betegségükről és a gyógyulás folyamatáról. „Nem tudom, hogy jól csinálom-e vagy sem, az biztos, hogy amikor a kendős, parókás hölgyek önfeledten kacagnak - talán pár percre megfeledkezve a saját bajukról -, akkor az nekem maga a mennyország!” – mondta Bori, akinek előadásai felérnek egy standup előadással is, hiszen mindig megnevetteti a hallgatóságot.

A rendszeres mammográfiai szűréssel a betegség a korai stádiumban rendkívül jó arányban gyógyítható Fotó: Shutterstock

Az időben felismert mellrák gyógyítható

Magyarországon évente 8500 nőnél diagnosztizálnak mellrákot és körülbelül 2500 nőt veszítünk el a késői felismerés miatt. Rendszeres mammográfiai szűréssel a betegség a korai stádiumban rendkívül jó arányban gyógyítható. De míg nálunk a nők 40 százaléka jár rendszeresen szűrésre, addig ezzel szemben a skandináv országokban ez a szám 80 százalék körül van.

Ha kétséged van, vagy bármit tudni szeretnél: www.mellrakinfo.hu, FB zárt-titkos csoport: Mellrák után is van élet-együtt könnyebb. A felvételt az [email protected] e-mail címen lehet kérni!

 





Ezeket olvastad már?
Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

„Ez nem a gyermek veszélyeztetése, hanem ez a modern döntés” – közölte a magyar orvos

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

40 napig csak narancslén élt a nő: ez történt a testével – Videó

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Vége a találgatásnak: megválaszolták a tudósok a legégetőbb kérdést

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás