Nem szeretnéd, hogy elromoljon? Így használd helyesen a légkondit





A hatalmas kánikulában szinte azonnal a klíma után nyúlunk. Azonban, ha rosszul használjuk, megbetegedhetünk tőle, vagy akár el is romolhat.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.07.08.
Hasznos tippek

Az utóbbi években egyre elviselhetetlenebbül meleg hazánk időjárása. Az elmúlt hetekben is jóval 30 fok feletti értékeket mutattak a hőmérők, de volt, hogy 40 vagy a 50 fok volt a levegő hőmérséklete. Az ilyen időjárást csak hűvös szobában lehet kibírni egy légkondicionáló berendezés társaságában. Azonban néhány dologra oda kell figyelni ezen eszközök használatánál. Mutatjuk, hogy mire!

A betegségek elkerülése érdekében a lakásban vagy a munkahelyen a klímát úgy helyezzük el, hogy az ne közvetlenül az arcunkra vagy a testünkre fújja a levegőt Fotó: Shutterstock

Milyen betegséget okoz a légkondicionáló?

A klímaberendezéseknek rengeteg előnyük van. Azonban a hátrányairól kevesebb szó esik, pedig van belőlük bőven. A készülék több veszélyes betegséget is hordoz, ha nincsen rendszeresen karbantartva – írja a Házipatika.com.

  • Dehidratáció
  • Fejfájás, migrén
  • Légzőszervi problémák
  • Letargia, levertség
  • Száraz és viszkető bőr
  • Mi az a Legionellózis?

    A betegséget a Legionella pneumophila család egyik baktériuma okozza, amely alapesetben a talajban, a vízben is megtelepedhet, és évekig élet- és fertőzőképes. Terjesztésében és tömeges megbetegedések előidézésében azonban a klímaberendezések a felelősek, azzal, hogy a baktériummal fertőzött vizet porlasztva – így belélegezhetővé téve – juttatják a hűtött helyiségek levegőjébe. A betegség belélegezve heveny gyulladást okozhat, amely agresszív és gyors lefolyású lehet. A betegség kétnapos lappangási időszak után rendkívül magas lázzal és izomfájdalmakkal jelentkezik.

    Hogyan előzhetjük meg a légkondibetegségeket?

    A nagyobb bajt mi magunk kerülhetjük el azzal, ha odafigyelünk néhány apróbb dologra. A légkondicionáló beállításakor a legfontosabb alapszabály, hogy a kinti és benti hőmérséklet közötti különbség legfeljebb 5–8 Celsius-fok legyen, és lehetőleg minél alacsonyabb fordulatszámon működtessük a készüléket, így ugyanis kevésbé lesz huzatos a helyiség vagy az autó. Arra is figyeljünk, hogy a hideg levegőt soha se irányítsuk az arcunkra vagy a testünkre. A közlekedési eszközökön ne álljunk az ablak mellé, ha pedig autóval utazunk, ne tekerjük le teljesen az ablakot, így nem ér bennünket erős szembeszél.

    A közlekedési eszközökön ne álljunk az ablak mellé, így nem ér minket az erős szél Fotó: MTI/Máthé Zoltán

    Így tartsd karban a klímát

    Egy autót vagy egy számítógépet is ápolni kell. Nincs ez máshogy a légkondicionálók esetében sem. Ezeket a berendezéseket évente legalább egyszer kell karbantartani, ha fűtésre is használjuk, akkor két alkalom az ajánlott – figyelmeztet a budaklima.hu. Megemlítik még, hogy az elkoszolódott légkondik akár 15 százalékkal is megnövelhetik a villanyszámlát és rövidíthetik a rendszer élettartamát.

    A nem karbantartott légkondicionáló berendezés nem csak az egészségünkben tehet kárt, hanem megnövelheti a kiadásainkat is Fotó: Kozma István/Észak-Magyarország

    Így használd helyesen a légkondicionálót

    Hálószobákban még a leghalkabban működő klíma is zavaró lehet sokak számára, így érdemes, a lefekvési idő előtt 4-5 órával bekapcsolni az üres szobában a klímát és az esti lefekvéskor annyira hidegek lesznek a burkolatok, bútorok, hogy az éjszaka során végig kellemes időben alhatunk, nem melegszik vissza a szoba reggelig. A klímát érdemes már a kora reggeli órákban alacsony fokozaton elindítani és a nap folyamán lehet emelni.





    Ezeket olvastad már?
    Hihetetlen: ez a 4+1 étel elősegít a haj növekedését

    Hihetetlen: ez a 4+1 étel elősegít a haj növekedését

    Ezt mindenki elrontja: rossz reggeli szokásról rántotta le a leplet az orvos

    Ezt mindenki elrontja: rossz reggeli szokásról rántotta le a leplet az orvos

    Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

    Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

    Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

    Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

    Top hírek





    Ezek is érdekelhetik



    Hírlevél-feliratkozás