Mesehős lehet az egészséges élet titka





Ha Popeye-re gondolunk, rögtön a spenót juthat eszünkbe, amely legyőzhetetlenül erőssé tette a tengerészt – de a spenótfogyasztásnak más előnye is van.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.06.25.
egészséges élet

Popeye étrendjét rendszeresen követendő példaként jelölik meg a dietetikus, de friss kutatások csak még inkább alátámasztják a spenótfogyasztás fontosságát: a zöld leveles zöldségek ugyanis nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy megelőzzük a demencia kialakulását. A memóriát érintő betegség megjelenését ugyanis erősen gátolja, ha a vérünkben magas három antioxidáns, a lutein, a zeaxantin és a béta-kriptoxantin szintje – írja a Daily Mail.

Fotó: Pixabay

A Neurology tudományos szaklapban publikált kutatás szerint az előbbi két összetevő különösen magas a zöld leveles zöldségekben, például a spenótban, a fodros kelben vagy a borsóban, míg utóbbiban a narancs és a papaya bővelkedik. A kutatók szerint az antioxidánsok megvédik az agyat a sejteket romboló stressztől, és ebből arra következtetnek, hogy a demenciával is felvehetik a harcot.

Azt már korábbi vizsgálatok is megerősítették, hogy az egészséges étrend jó gyógyszer lehet az időskori elbutulás megelőzésére, mivel javítja a szív és a keringési rendszer állapotát, azonban most ezen a diétán belül is sikerült specializálni a hatékonyabb ellenszereket. A tanulmány során a szakemberek hétezer amerikai véreredményeit elemezték, az alanyok mindegyike legalább 45 éves volt, és mindegyikükkel elvégeztettek egy fizikai tesztet, majd kikérdezték őket étkezési szokásaikról. A jelentkezők megfigyelését 16 éven át folytatták, míg levonták a következtetéseiket.

 

Fotó: Pixabay

A korábbi évek egyik áttörő felfedezése volt az orvostudományban, hogy az étkezési trendek szoros összefüggésben állnak a demencia kialakulásának valószínűségével – egy egészségtelen ételekben gazdag étrend nemcsak a diabétesz, az elhízás és a szívbetegségek előfordulását növeli, hanem az agyra is komoly hatással van. Azonban a mediterrán étrend, amely gazdag friss gyümölcsökben, zöldségekben, hüvelyesekben és halakban, csökkenti a vérnyomást. A magas vérnyomás nagy eséllyel eredményez Alzheimer-kórt idős korban.

A friss kutatás a szerzők szerint igazán biztató, azonban véleményük szerint még csak részeredményt értek el, a vizsgálatokat folytatniuk kell, hogy messzemenőbb következtetéseket is levonhassanak, ugyanis az alanyok esetében az is befolyásoló tényező volt, hogy mennyire aktívak a hétköznapokban, vagy hogy milyen körülmények között élnek.





Ezeket olvastad már?
Hihetetlen: ez a 4+1 étel elősegít a haj növekedését

Hihetetlen: ez a 4+1 étel elősegít a haj növekedését

Ezt mindenki elrontja: rossz reggeli szokásról rántotta le a leplet az orvos

Ezt mindenki elrontja: rossz reggeli szokásról rántotta le a leplet az orvos

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás