A mesterséges és természetes vitaminok túlzott bevitele viszont már ugyanolyan káros a szervezet számára, mint a vitaminhiány.
A vitaminokat két csoportra oszthatjuk: a vízben oldódó és a zsírban oldódó vitaminokra. Előbbieket a szervezet csak rövid ideig tárolja, vizelettel együtt ürülnek a testből, így a túladagolásuk gyakorlatilag lehetetlen. A zsírban oldódó vitaminokat azonban a szervezet sokáig képes tárolni, és ha ezekből a kelleténél jelentősen nagyobb mennyiséget és hosszú időn keresztül visz be valaki a szervezetébe, előfordulhat túladagolás.
Az A-vitamin zsírban oldódik, a szervezet hosszú távon képes raktározni. Főbb forrásai a tej, a máj, a vese, a tojássárgája, előanyaga növényi eredetű táplálékokkal vihető a szervezetbe, például: sárgarépa, brokkoli, spenót, sóska, tök. Az átlagosan szükséges napi bevitel 5000 NE. A terhesség és a szoptatás időszakában a javasolt napi bevitel 8000 NE. Átlagos felnőtt esetében kiegyensúlyozott táplálkozás mellett nincs szükség extra bevitelre. Az A-vitamin túlzott bevitele okozhat hányingert, hányást, idegességet, idegrendszeri eltéréseket, hasi fájdalmakat, látászavart, fejfájást, étvágytalanságot.
Egy friss kutatás szerint a napi D-vitamin-bevitel biztonságos felső határa 4000 NE. Ez persze jóval nagyobb mértékű vitaminbevitel, mint az ajánlott 600 NE, de ha valaki a kelleténél több kapszulát szed, sok D-vitaminban gazdag ételt fogyaszt (tojás, lazac, sajt stb) és emellett sok időt tölt a napon is, akkor elérheti a felső határt.
A C-vitamin a szervezet számos anyagcsere-folyamatában nélkülözhetetlen, többek között a szabad gyökök semlegesítésében, az egészséges bőr megőrzésében, illetve az inak és csontok fejlődésében játszik kiemelt szerepet. A C-vitamin elsősorban védelmi szerepet tölt be a szervezetben. Antioxidáns hatásának köszönhetően segít megvédeni a sejteket a szabad gyököktől. Csökkenti a rák kockázatát, sérüléseket követően gyorsabb a sebek gyógyulása, a csontok forrása és az izmok regenerálódása. Nagyon kevés olyan kutatás áll rendelkezésre, amely tanúsítaná a C-vitamin túladagolását. A természetes ételek formájában bevitt nagy mennyiségű C-vitamin esetében a túladagolás egyszerűn kizárt. A nagy dózisú kiegészítők szedése ugyanakkor hasmenést okozhat, illetve növelheti a vizeletben lévő húgysav szintjét, de nem bizonyított, hogy a megnövekedett húgysavszint vesekövet okoz a szervezetben.
A mesterséges vitaminkészítmények, multivitaminok fogyasztása esetén is indokolt a fokozott óvatosság. A „sok vitamin, jó egészség”-elv nem igaz. A kiegyensúlyozott, változatos étrendre kell törekedni, terhesség, szoptatás, fogyókúra esetén is inkább javasolt a természetes formában történő vitaminbevitel.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre