Itt a tavasz, elő a gurulós cipővel!





A görkorcsolya elsősorban nagyszerű időtöltés, de emellett még egészséges is és remek edzésforma. Gyakorlatilag pontosan olyan hatása van, mint egy intenzív aerobikórának.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.04.20.
sport

A görkorcsolya a ritkábban használt izmokat mozgatja meg, de megerősíti a láb és a törzs izmait is. Fokozza az állóképességet, emellett javítja a koordinációs készséget és eláruljuk, hogy gyönyörűen feszesíti a popsit. A görkorcsolya használata közben a szervezet fokozottan égeti a zsírt, alig terheli az ízületeket, így bármilyen korban bátran elkezdhető.

Az első görkorcsolya egy jelmezbálra készült Fotó: Pixabay

 

Egy zenész görkorizott először

A görkori feltalálójának a londoni kézművest, Joseph Merlint tekintik. Merlin nagyszabású belépőt tervezett egy álarcosbálon zenész barátjának: felszerelte fémkerekekkel a bakancsát, hogy így guruljon be a bálterembe, miközben a hegedűjén játszik. A belépő figyelemfelkeltőbb lett, mint remélték, hiszen nem számoltak azzal, hogy egy értékes falitükör lesz a bálteremben. Szerencsétlen embernek esélye sem volt a megállásra, belecsapódott a falitükörbe.

A megfelelő védőfelszereléssel csökkenthetjük egy esetleges esés káros hatását Fotó: Pixabay

Mikor, hol, hányszor?

Ahhoz, hogy a görkorcsolya hatása a lehető legjobb legyen, érdemes betartanunk pár alapszabályt.

  • A fokozatosság elve – kezdetben szokjuk meg a görkorcsolyát, ha ez megvan, akkor heti két alkalommal érdemes aszfalton nekivágni, egy-egy alkalommal 20-30 perc bőven elég. Három-négy hónap elteltével ez már akár 60 perc is lehet, az időtartam bármeddig emelhető.
  • A szezon tavasszal indul – télen a görkorcsolya pihen, de tavasztól őszig bármikor és bárhol használhatjuk. Esős időben vigyázzunk a fokozott csúszásveszélyre, és lehetőleg nappal görkorcsolyázzunk, amikor a fényviszonyok megfelelőek.
  • Ehhez is kell a bemelegítés – a legjobb hatás elérése érdekében figyeljünk a bemelegítésre, valamint a befejezést követő nyújtásra, lazításra.
  • Fontos a védelem – A megfelelő védőfelszereléssel (sisak, csukló-, könyök- és térvédő) csökkenthetjük egy esetleges esés káros hatását.
  • Az utcán így korizzunk – fokozottan figyeljünk a közlekedés többi résztvevőjére, a gyalogosokra, kerékpárosokra és autósokra, hogy elkerüljük a baleseteket.
  • A profi pályán így guruljunk – a görkorcsolyapályákat használóknak érdemes figyelembe venni, hogy egy-egy profi létesítményben akár 4G gyorsulás (ez a normális gravitáció négyszerese) is érheti a testüket, ami rendkívül erős fizikai terhelést jelent.
  • Fejleszti a motorikus mozgást Fotó: Pixabay

    Segíti a diszlexiás gyerekeket is

    A görkorcsolya egyik fő hatása a vesztibuláris rendszer ingerlése, amivel fejleszthetők az írás-olvasási nehézségekkel küzdő gyerekek, de természetesen kifejezetten jót tesz a nagymotoros mozgások fejlesztésében és a mozgásfejlődési elmaradásokkal küzdőknek is segít.





    Top hírek







    Hírlevél-feliratkozás