Mennyit lépsz egy nap? Van egy jó hírünk





Az évek során már mind megtanultuk, hogy az egészséges élet egyik kicsi kulcsa a napi tízezer lépés – ezt azonban egy új tanulmány cáfolja.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.03.05.
egészséges élet

Az okosórák berobbanásával drasztikusan megugrott a lépésszámláló applikációk népszerűsége is, egyre többen kezdték el vizsgálgatni, hány lépést is tesznek meg egy átlagos napon. Ez a tudományos elmélyülés csak még újabb lendületet kapott, mikor a szakértők sorra tették közzé azokat a tanulmányaikat, miszerint egy felnőtt embernek átlagosan napi tízezer lépést kell megtennie ahhoz, hogy hozzájáruljon egészsége fenntartásához. A Massachusettsi Egyetem egyik kutatócsoportja szerint azonban a mérték belövése pontatlan: elég az egészség megőrzéséhez a napi hétezer lépés is – írja a Mass Live.

Fotó: Pixabay

Az Amanda Paluch vezette csoport szerint a napi hétezer lépés 50-70 százalékkal csökkentheti a korai elhalálozás esélyét, bármilyen egészségügyi okból fakadó halál esetében. A tanulmánynak azonban van egy szépséghibája: a megállapítás csak a középkorúak esetében helytálló, a fiatalabb korosztály esetében továbbra is a napi tízezer lépés az ideális mennyiség. A szakértők azt is hozzáteszik, hogy a középkorúak esetében a tízezer vagy annál is több lépés megtétele nem jár további kedvező egészségügyi hatásokkal.

A tanulmány során az egyetem kutatói régebbi tudományos publikációkat is felhasználtak, többek között egy 1985-ben indított vizsgálatot, amelyben 2100 38–50 év közötti résztvevő szívbetegségeinek kialakulási esélyeit monitorozták. A résztvevőket három csoportba osztották: volt egy keveset gyalogló csapat, akik hétezernél kevesebb lépést tettek meg naponta, egy átlagos, akiknek napi 7000–9999 lépés közé esett a teljesítménye, és egy „csúcsgyalogló”, tízezer lépésszám felett teljesítő társaság. Az első két csoport között lényegesek voltak az egészségügyi különbségek a vizsgálat lezárultával, a keveset mozgók körében jóval gyakoribb volt a betegségek felbukkanása, míg az átlagos és a mozgékonyabb csoport között nem igazán lehetett ilyen jellegű különbségeket tenni.

Paluch azt is hozzátette, hogy már ezer további lépés megtétele is számít a hétezres álomhatár alatt, az egészségügyi állapotunk egyre biztatóbbá válhat, így pedig a korai elhalálozás esélye is csökken. A szakértők közleménye szerint férfiak és nők esetében e téren nem lehet különbséget tenni, a napi elegendő gyaloglás ugyanolyan hatásokkal bír a szervezetükre. A kutató azt is elárulta, hogy ezekkel a megfigyelésekkel még nem ért véget a kutatásuk, a következő fázisban a kialakuló betegségek specifikusabb elkülönítésével fognak továbblépni.





Ezeket olvastad már?
Hihetetlen: ez a 4+1 étel elősegít a haj növekedését

Hihetetlen: ez a 4+1 étel elősegít a haj növekedését

Ezt mindenki elrontja: rossz reggeli szokásról rántotta le a leplet az orvos

Ezt mindenki elrontja: rossz reggeli szokásról rántotta le a leplet az orvos

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Hallottál már az ötödik betegségként is emlegetett lepkehimlőről? Ezért veszélyes!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Ezt ki kell próbálnod: három olcsó és zseniális trükk a tökéletes arcbőrért!

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás