RETRO RÁDIÓ

„Kislányként táncoltam először a Margitsziget nagy múltú deszkáin” – 50 éve van a pályán Bán Teodóra





Ötven éve van a színpadon a Margitszigeti Színház igazgató asszonya, és kifogyhatatlan energiával vezeti az ország egyik legszebb színházát Bán Teodóra.



Megosztás
Szerző: Urmai Gabriella
Létrehozva: 2021.11.19.
balettművész

Célja az, hogy a színház körül dolgozó csapat, minden közreműködő és természetesen a közönség is közösen élvezze a kultúra közösségalkotó és összetartó erejét. Évről évre világsztárokat hív meg a Margitsziget nagy múltú teátrumában, nagyszabású bemutatókkal, különleges kulturális csemegékkel örvendezteti meg a közönséget.

50 éve van színpadon, a napokban olvashattuk az Operaház köszöntőjét, melyben az 50 éves évfordulóról emlékeztek meg.

– Kicsit talán pontosítanék, 50 éve a valódi színpadon és az élet színpadán. Már gyerekként szerepeltem A diótörőben, serdülőként ismertem, kívülről tudtam a világ operáinak zömét, majd a diploma megszerzését követően 1971-ben táncoltam Wagner Tannhäuser című operájában. Még sok ötletem és energiám van alkotni, dolgozni. Megtiszteltetés számomra, hogy a színpadon töltött évek után, az élet színpadán is bizonyíthatok és jelenleg a Margitszigeti Színház vezetésével örömet tudok okozni több ezer néző számára.

Bán Teodóra az Állami Balettintézetben diplomázott 1970-ben. Pályafutása alatt eltáncolta a balettirodalom számtalan fontos karakterét Magyarországon és a világ legjelentősebb balettszínpadain Fotó: Opera-archívum

Mire a legbüszkébb?

– Csodálatos érzés, hogy színházunk itthon és nemzetközileg is ismert, elismert. Évről évre neves világsztárok tisztelnek meg azzal, hogy meghívásunkra Budapestre érkeznek, a kultúra számos területéről. Életünk minden percében jelen van a kultúra, ami összeköt és elválaszthat embereket. Körülvesz és meghatározó tényező a kommunikációnkban, a munkánkban, az érintkezéseinkben, vagy akár az utazás, a hírek olvasása, de az étkezésünk és minden emberi érintkezésünk formájában hordozzuk a kultúránkat. Színházvezetőként, közösséget teremtő szervezőként, egy művészeti intézmény működtetőjeként feladatom megérteni és megteremteni a hiteles tartalmat és üzeneteket. Vizuális üzenetben és verbális formában, szabadtéren vagy online, színházakban és koncerttermekben – mindenütt. Fontos, hogy amit látunk, hallunk, szervesen belénk épül, beivódik a tudatalattinkba, ami meghatározza viselkedésünket, kapcsolataink minőségét. Különösen fontos a minta, hogy mit veszünk magunkhoz szellemi táplálékul, mi jut el, épül be az agyunkba a szemünkön és a fülünkön keresztül.

Nevezhetjük ezt küldetésnek?

Küldetés, igen! Minden ember Földre születésében, mint lehetőség, ott van jobbá tenni a napjainkat, megteremteni környezetünkben valami jót, ami előre visz. Létrehozni, működtetni a családot, a társadalmat. Sorsunk a saját kezünkben van. Legyőzni és felülkerekedni a rossz ösztönökön, túlmutatni a veszélyeken és elhárítani azokat. Ennek útja a tudatosítás és a jó, élhető jelen megteremtése, a jövő emberi közösségeinek fenntartása. Ha színházba járunk, vagy a művészetek bármelyik területével érintkezünk, azzal hasznos időt töltünk, az alatt jók vagyunk, és jót teszünk a környezetüknek, magunknak, az emberiség jövőjének.

Bán Teodóra második otthona a színház területe, a nézőtér, a backstage folyton nyüzsgő forgataga – és természetesen az irodája, ahonnan irányítja a színes kulturális forgatagot Fotó: Metropol/NZ

A Margitszigeti Színház ehhez remek terület.

Szívemnek nagyon kedves hely, és adottságainak köszönhetően bizony alkalmas arra, hogy minden nyáron maradandó értékeket, emlékezetes produkciókat, valódi élményt és értéket hozzunk létre. Számomra már egész fiatalon elindult a kötődés ehhez a lenyűgöző színházi térhez. Még általános iskolás kislányként táncoltam először a Margitszigeti Szabadtéri Színpad nagy múltú deszkáin. Azóta is féltve őrzöm a fényképet, ami a mostani irodám előtt készült rólam kint, a Margitszigeten. Azóta a második otthonommá vált a színház területe, a nézőtér, a backstage folyton nyüzsgő forgataga.

Szergej Polunyin előadása a 2021-es nyár egyik legnagyobb sikere volt Fotó: Margitszigeti Színház/Éder Veronika

Jön a Bejart Ballet és az Ajándékkártya

– 2022-ben a világ egyik leghíresebb balett-társulata, a Bejart Ballet Lausanne, visszatér a Margitszigeti Nagyszínpadra, immár harmadszorra, ezúttal egy világpremierrel a „Wie, Wien nur du Allein” történelmi témájú balettbemutatóval. Puccini Tosca címszerepében bemutatkozik a világhírű olasz szoprán, Maria Agresta, aki jövő nyári szezont koronázza meg, és a lenyűgöző tehetségű Aida Garifullina operaénekesnő lesz a 2022-es szezon nagy Operagálájának a sztárvendége – árulta el Bán Teodóra. – Érdemes figyelni minket, hiszen hamarosan kibocsátunk majd egy különleges Ajándékkártyát, ami hosszú távon egy nagyon hasznos, a színházunkhoz kötődő kedvezménykártya is egyben. Aki megvásárol egy ilyen kártyát, azon túl, hogy remek kondíciókkal jut hozzá egy igazán értékes ajándékhoz, egész szezon alatt VIP-szolgálatásokban és egyedi kedvezményekben is részesül majd.

 





Ezeket olvastad már?
Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Máthé Zsuzsa: „Ne játsszanak az életünkkel, a hazánkkal és a gyermekeink jövőjével!”

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Itt a bizonyíték: Karácsony Gergely és Draskovics Tibor miatt bukhatjuk a Budapest-bérletet

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Novák Katalin: „A család az nem egy rózsaszín történet, nem egy szirupos valami, amit a reklámokban lát az ember”

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Kész káosz lesz a hétvégén Budapesten: mutatjuk a legfontosabb változásokat

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás