RETRO RÁDIÓ

Hőgutát kapnak a laptopok, ez okozhat túlmelegedést a gépeknél

Az utóbbi napokban izzasztó ízelítőt kaptunk a már-már trópusi kánikulából. Nyilván te is nehezen bírod a 40 fok közeli hőmérsékletet, de talán nem is gondolnál rá, hogy nemcsak az emberi szervezetet viseli meg ez az extrém hőség, hanem számítógépeinket is.Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2022.08.01.
elővigyázatosság

A laptopok tervezett üzemi hőmérséklete 30 és 70 fok közötti. Ezen a hőfokon tudnak előírás szerint működni, efölött már nincs rá garancia, hogy ne károsodnának a benne lévő alkatrészek, például a processzor és a videokártya, amik működés közben maguk is hőt termelnek. Ezek a hőfokok összeadódva a kánikulai hőséggel már túlmennek az előírt tartományon. Arról kérdeztük a szakértőt, hogy mit okozhat a túlmelegedés a gépeknél.

„A modern eszközök már megfelelő védelemmel vannak ellátva és visszavesznek a teljesítményből szükség esetén. Ha rendkívüli melegnek vannak kitéve a laptopok, akkor akár le is állhatnak, ami nemcsak annak a fájlnak lehet végzetes, amin éppen dolgozunk, de magának a gépnek sem tesz jót” – mondta el a Ripostnak a Furbify munkatársa.

Az otthoni használatra szánt, úgynevezett konzumer kategóriás gépeknél akár a burkolat is megolvadhat, ha erős napfénynek van kitéve. Ezeknek az élettartamát a garancia végéig tervezik, ezért 2-3 évesen már a hőségnek is kevésbé állnak ellen. Természetesen a jóval drágább üzleti kategóriás gépeknél ettől kevésbé kell tartani, mivel komoly hűtőrendszerrel szerelik fel őket, ami megakadályozza, hogy a hő jelentősebb kárt tegyen bennük a használat során, tudtuk meg a szakembertől, aki azonban arra is rámutatott, hogy a hűtőrendszer csak akkor működik megfelelően, ha ügyelünk a tisztaságára.

„A felgyülemlett por vagy más szennyeződések akadályozhatják a megfelelő légáramlást, így csökkentik a hűtés hatékonyságát. Ha laptopunk hajlamos túlmelegedni, érdemes megvizsgálni és kitisztítani a hűtőrendszerét, különben előbb-utóbb a szervizben köt ki” – figyelmeztetett Tóth Roland.

A levegőben szálló, szabad szemmel nem érzékelhető por bizony észrevétlenül megül mindenütt, idővel pedig a sok-sok apró szemcse vékony réteggé áll össze, ami meggátolja a meleg levegő távozását. Ezen súlyosbíthat a laptop helytelen használata is. Ilyen például az ágyban, ölben tartott gép. Ekkor ugyanis az ágynemű, az ágytakaró vagy éppen a ruha szöszei éppúgy bejuthatnak a hűtőrendszerbe, mint a porcicák. Ráadásul a textil akadályozhatja a légáramlást is, így tovább rontja a hűtőrendszer hatékonyságát.

Ugyanakkor a meleg okozta kisülés vagy alkatrész-meghibásodás nem villámcsapásként érkezik, a bajt intő jelek előzik meg. Ilyen lehet például, ha a gép hangosabban működik a szokásosnál, vagy ha a programok rendkívül lassan futnak rajta, és már betöltődni is alig akarnak, nemhogy normálisan lehetne dolgozni rajtuk.

„Amikor hallhatóan jobban zúgnak a beépített ventilátorok, akkor ajánlott azonnal elmenteni a munkánkat és kikapcsolni az eszközt egészen addig, amíg lehűl. Különben bekövetkezhet, hogy a túlmelegedés miatt a gép magától kikapcsol, és elszáll az addigi munkánk. Ha pedig folyamatosan túlerőltetjük a nagy hőségben, azzal komolyabb károkat is okozhatunk” – tette hozzá.

Így kerülheted el az ilyen károsodásokat

1. Ahogy a telefonokat, úgy a laptopokat se felejtsd olyan helyen, ahol hosszú ideig direkt napsütés érheti! Nyáron az autóban sem szabad bennhagyni a gépeket még akkor sem, ha éppen nincsenek használatban, hiszen a járművekben a belső hőmérséklet könnyen 50-60 Celsius-fok is lehet a kánikulában.

2. Érdemes lehet laptophűtőt is beszerezni, ami ventilátorral vagy más megoldással hűtheti az eszközt, de már az is sokat segíthet, ha lyukacsos állványra helyezed, hogy az alja ne tudjon annyira felhevülni.

3. A laptopot használd mindig szilárd felületen, hogy biztosítsd a levegő zavartalan áramlását, és évente portalanítsd!

+1. Monitorozhatod a laptop hőmérsékletét, erre a Speccy vagy a Macs Fan Control programok kiválóan alkalmasak.

Ezeket olvastad már?
Azonnal töröld, ha telepítetted: lehallgatja a mobilokat egy androidos app

Azonnal töröld, ha telepítetted: lehallgatja a mobilokat egy androidos app

Tönkreteszed a telefonodat, ha így töltöd!

Tönkreteszed a telefonodat, ha így töltöd!

Költsünk, hogy csökkenjen a rezsink!

Költsünk, hogy csökkenjen a rezsink!

Az élő Nostradamus rémisztő dolgokat jósol 2023-ra

Az élő Nostradamus rémisztő dolgokat jósol 2023-ra

Top hírek

Ezek is érdekelhetikHírlevél-feliratkozás