Boldogkői Zsolt virológus: 3 forgatókönyv lehetséges, hogy mi történik majd a vírussal





Sikerül-e leszámolni az oltásellenességgel? Ezen múlhat a Covid-19 jövője és az, hogy még visszatér-e majd közénk a vírus. A virológus úgy látja: 3 forgatókönyv lehetséges.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.06.07.
koronavírus

A koronavírus úgy robbant be mindenki életébe, hogy alig tudtunk róla pár dolgot - most meg már a jövőjét is sejtjük...

Háromféleképpen alakulhat a világ és koronavírus közötti „viszony”, de ez a vírustól és az emberek hozzáállásától is függ. A lehetséges verziókról Boldogkői Zsolt virológus beszélt a Metropolnak. Úgy látja, hogy 3 forgatókönyv lehetséges, hogy mi történik majd a vírussal.

1. Teljesen eltűnik: kicsi rá az esély

- Az is előfordulhat, hogy teljesen kiirtjuk ezt a vírust a föld felszínéről. Eddig ezt egyetlen humán vírussal sikerült megtenni, a feketehimlővel. Ennek kicsi esélyét látom. Ami e forgatókönyv mellett szól, az, hogy a SARS-CoV-2-t hasonló módszerrel, egy világméretű vakcinázási programmal, próbáljuk kiirtani - magyarázta a virológus. Lehetséges, hiszen máskor már sikerült, de a szakember szerint van egy nagyon fontos probléma a koronavírussal kapcsolatban. - A nyájimmunitási küszöböt világszinten nem lesz egyszerű elérni, mert rengeteg ember vagy nem veszi a fáradtságot, hogy beoltassa magát, vagy egyenesen oltástagadó - mondta Boldogkői Zsolt. A virológus kiemelte: a vírus kiirtásának is két módozata van: a globális és a regionális. - Ahhoz, hogy regionálisan sikerüljön kiirtani, abban is óriási az oltás szerepe. A vírustól való globális megszabadulásnak az az alternatívája, hogy mi itt regionálisan tartjuk távol. Például Magyarországon kanyarójárvány sohasem alakul ki a gyermekkori védőoltások következtében.

2. Lassan, de magától elgyengül a vírus: kicsi az esélye, túl nagy az ára

- A modern orvoslás előtti időkben a légúton terjedő vírusok evolúciója a virulencia-gyengülés irányába zajlott. Igen valószínű, hogy ez történt az ember másik négy, ma már csak szimpla náthát okozó koronavírusával is - magyarázta a virológus a második lehetőséget, a vírus elgyengülését. De ő ebben nem sok reményt lát, hiszen ez rettentően sok időbe telne. - A modern orvoslás korában nem szabad megengedni az ezzel járó áldozatokat - mondja

3. Újabb és újabb, kisebb hullámok - ez a legvalószínűbb

- Egy további szcenárió, hogy magas lesz az átoltottság, ezért kisebb hullámokban, feltehetően szezonálisan újra és újra megjelenik a járvány. Az egészségügy képes lesz megbirkózni a helyzettel, de a vírus folyamatos fenyegetést jelent - osztotta meg a szakember a szerinte legvalószínűbb a 3. opciót, amivel az is együtt járna, hogy a vírus evolúciója feltehetően abba az irányba haladna, hogy az egészséges fiatalok és gyermekek is egyre nagyobb arányban kaphatnák el a betegséget.

A vírus folyamatos fejlődése miatt is fontos lenne az átoltottság. - A SARS-CoV-2 most került át állatról emberre, és egyre tökéletesíti az emberi sejtekbe való bejutását, emiatt növekszik mind a virulenciája, mind a terjedési sebessége - magyarázta. A nyájimmunitási küszöb annál magasabb, minél erősebb a vírus, tehát variánsfüggő.

MTI/Balázs Attila

Az oltásellenesség a nagy gond

- Szerintem a jó megoldás a vírustól való regionális megszabadulás lenne. Ehhez meg kell győzni a ma még hezitálókat, hogy oltassák be magukat, és le kell törni az oltásellenességet, elsősorban a védettségi igazolványhoz fűződő jogosítványok erősítésével - mondta a virológus.

MTVA/Róka László

 





Ezeket olvastad már?
Szörnyen nagy és ultra erős: ezt ette meg két perc alatt Csabi, az evőversenyek királya

Szörnyen nagy és ultra erős: ezt ette meg két perc alatt Csabi, az evőversenyek királya

Megrázó részletek: 2 éves kislánya szeme láttára fojtogatták a fiatal édesanyát

Megrázó részletek: 2 éves kislánya szeme láttára fojtogatták a fiatal édesanyát

„Jó hír” – Varga Mihály üzenete minden nyugdíjast érint

„Jó hír” – Varga Mihály üzenete minden nyugdíjast érint

Egymás mellett halt meg a két pici gyermek: a 6 éves saját testével pajzsként védte öccsét

Egymás mellett halt meg a két pici gyermek: a 6 éves saját testével pajzsként védte öccsét

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás