A hétfőn benyújtott törvénytervezet 11 pontja közül a legszigorúbb az ötödik, ami a nyugdíjasok utazásának korlátozásáról szól.

„A kormány rendelje el, hogy a tömegközlekedés csak munkába járáshoz, valamint idősgondozáshoz, gyermekek gondozása érdekében legyen igénybe vehető, vagy akkor, ha élelmiszerbolt, gyógyszertár ötszáz méteren belül nem elérhető, s csak azon esetekben, ha egyéni közlekedés igénybevételére nincs mód” – olvasható a javaslatban. Ezzel elsősorban az idős embereket tiltanák el a tömegközlekedés használatától!

Karácsonyék követelései között szerepel az idősek vásárlási sávjának visszaállítása is. (Fotó: Sáfár Tibor)

Érdemes pontról pontra végigvenni Karácsony Gergelyék javaslatát, eszerint a tömegközlekedést kizárólag csak

  • munkába járáshoz,
  • idős gondozáshoz,
  • gyermekgondozáshoz, illetve
  • ötszáz méteren belül nem elérhető élelmiszerboltok, gyógyszertárak eléréséhez lehetne használni.

Mivel a „kivételek” többsége nem érinti az idősebb korosztályt (kivéve, ha nincs gyógyszertár vagy élelmiszerbolt 500 méteres közelségben, de ez a nagyvárosokban ritka), így Karácsonyék egyértelműen azt akarják hogy a nyugdíjasok ne használhassák a tömegközlekedést.

A Metropol megkérdezte a budapestieket, akik egyértelműen elutasítják Karácsonyék javaslatait.

Bezárnák a középiskolákat is

Karácsony Gergely főpolgármester a Párbeszéd nevű párt társelnöke. A politikus ugyan megígérte a tavalyi kampányban, hogy ha megválasztják Budapest élére, akkor otthagyja a pártpolitikát, ehhez képest szeptemberben újraválasztotta társelnöknek a Párbeszéd tisztújító kongresszusa. A párt másik társelnöke Szabó Tímea. Ő és az MSZP-s Korózs Lajossal mutatta be a szóban forgó járványügyi törvényjavaslatot. Korózsról azt érdemes tudni, hogy korábban egy álmentőst felhasználva, kamuvideóval, hírhamisítással próbálta meg lejáratni a kormány járványügyi intézkedéseit. Karácsonyék mostani követeléseik között szerepel a magánrendezvények betiltása, a 9 és 11 óra között az idősek vásárlási idősávjának visszaállítása, valamint a középiskolák és egyetemeken való távoktatás. Minderről korábban már a magyarok a Nemzeti Konzultáció keretein belül döntöttek. Véleményük szerint az országnak működnie kell, ezért nem szeretnék, ha ezen korlátozásokat visszaállítanák.

Fidesz: Segíteni és nem korlátozni kell az embereket

Ismét egy értelmetlen és értelmezhetetlen javaslat Karácsony Gergely pártjától. Járványhelyzet idején nem korlátozni kell az embereket a szabad mozgásban, hanem segíteni kell nekik. A járatokat sűríteni kell és a nyugdíjasok számára is lehetővé tenni a biztonságos közlekedést – reagált Karácsonyék ötletére Láng Zsolt, a Fidesz-KDNP fővárosi frakciójának vezetője.

Kiakadtak a budapestiek

Gyula: Értelmetlen baromság ez a javaslat

– Értelmetlen baromság ez a javaslat, nem is értem, hogy juthat ilyen eszébe valakinek. Én is használom a tömegközlekedést, ez egy szükséges dolog. Nem tudnék mással járni, hogy elintézzem az ügyeimet, erre miért nem gondoltak mikor kitalálták? – mondta felháborodva a 65 éves Gyula.

Nem tudnék mással járni, hogy elintézzem az ügyeimet – mondta Gyula (Fotó: Keresztesi Balázs)

Mária: Felháborító, mit ki nem találnak

Mária minden nap busszal és villamossal közlekedik, számára komoly nehézséget okozna, ha nem tudná használni őket. – Felháborító, mit ki nem találnak – kezdte a 66 éves asszony. – Ezzel járok az unokáimhoz, a testvéremhez és az orvoshoz is kezelésre, mert komoly gerincproblémáim vannak. Nem is tudom, mi lenne velem, ha nem szállhatnék fel járatokra – tette hozzá.

Máriának nehézséget okozna, ha nem használhatná a tömegközlekedési eszközöket. (Fotó: Keresztesi Balázs)

Márta: Ellenzem ezt az egészet

– Nem normálisak Karácsonyék, hogy juthat ilyen az eszükbe? Ellenzem ezt az egészet, vicc, amit a közlekedéssel művel. Eddig az autósok helyzetét nehezítette meg, most már az időseket se hagyja békén. Nagyon ki vagyok rá akadva – fakadt ki lapunknak a 69 éves Márta.

Márta ellenzi a javaslatot (Fotó: Keresztesi Balázs)

Tamás: Nem is értem, mire jó ez

A 30 éves Tamás szerint a nyugdíjasoknak is ugyanannyi joguk van a tömegközelekedéshez, mint bárki másnak. – Én nem tiltanám meg, nem is értem, mire jó ez. A páromnak vannak idős rokonai, akiknek bármikor szívesen segítünk, de tudom, mekkora könnyebbség nekik, ha busszal el tudnak szaladni elintézni a dolgaikat.

Tamás nem tartja igazságosnak a javaslatot. (Fotó: Keresztesi Balázs)