Újra megbénul Budapest közlekedése, kezdődik a Blaha felújítása

A mai nappal megkezdődik Budapest egyik legforgalmasabb terének a rekonstrukciója. A felújítás ideje alatt a tér forgalmát korlátozzák, ami várhatóan 10-12 hétig tart. Az újjáépítés még jobban megfogják nehezíteni a közlekedést, így mától újabb dugókra kell számítani. A Blahán számos forgalmi változásra kell készülni. A Rákóczi út és a Nagykörút egy-egy sávját elzárják a forgalom elől.

A Rákóczi úton irányonként két forgalmi sáv járható, a Nagykörúton pedig irányonként egy forgalmi sávon haladhat a forgalom. Az autóbuszok elsőbbséget kapnak majd, ugyanis a felújítás miatt megszűnik a buszsáv a Rákóczi úton. A József körútról ideiglenesen az autóbuszok és a tehergépjárművek nem kanyarodhatnak jobbra a Rákóczi útra, csak a személyautók jobbra kanyarodása engedélyezett. A rekonstrukció időszakra megszűnik a Belső-Erzsébetvárosi forgalomcsillapítás. Megszűnik továbbá a nagykörúti biciklisáv is, ezért érdemes más kerékpárutak után nézni. A 4-es és a 6-os villamosok a felújítás alatt zavartalanul fognak közlekedni és a 99-es valamint a 217E autóbuszok megállói is helyben maradnak, viszont terelt útvonalon fognak közlekedni.

Megkezdődött a legendás tér felújítása Fotó: Bors

Így közlekedhetünk mától a téren

Az első ütemben lezárják a tér belső részét, így tehát erre a részre, se autós, se gyalogos nem léphet be, a járókelők elől lezárják a szökőkutat is. A tér legfrekventáltabb helyeit a gyalogosok nem használhatják, azonban a terület többi részén a közlekedésük biztosított lesz, így a csomópont sarkain az aluljárón át vagy a mobilkerítésekkel kialakított gyalogos folyosón lehet átjutni. A Keleti pályaudvar felé menő autóbuszokat gyalogosan az aluljáró felől, illetve a Népszínház utca és az Astoria irányából egy mobilkerítések által leválasztott gyalogos folyosón keresztül lehet megközelíteni. Fontos továbbá, hogy a Blaha Lujza tér MOL Bubi gyűjtőállomása nem üzemel, így a bringákat felvenni és leadni a Gyulai Pál utca – Rákóczi út gyűjtőállomáson lehet. A tér felújításával párhuzamosan zajlik a Corvin áruház felújítás is, így az zárva tart, azonban a másik áruház az Europeum a felújítás ideje alatt is nyitva lesz.

Ma még kitart az enyhébb idő

Ma többórás napsütésre kell számítani, azonban néhol kialakulhatnak gomolyfelhők, amelyek záport és zivatart hozhatnak magukkal. A légmozgás mérsékelt lesz, de a zivatarban viharossá alakulhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 14 és 21, napközben a csúcshőmérséklet 28 fok körül alakul.

Befejeződik a lomtalanítás Zuglóban

A mai napon lezárul a lomtalanítás a XIV. kerületben. Fontos, hogy a nagydarabos hulladékokat úgy kell kihelyezni, hogy se az autós, se a gyalogos forgalmat ne akadályozza. A lomokat 18 óra után lehet kikészíteni. Annak elszállítását az FKF a kihelyezést követő napon végzi.

Turisztikai szempontból fontos helyeket ellenőriz a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársai a mai naptól egészen péntekig a belváros turisztikailag frekventált területeit ellenőrzi. A revizorok a nyugta- és számlaadást, valamint a foglalkoztatottak bejelentésének szabályszerűségét vizsgálják.

Felújítások miatt változik a közlekedés

Építkezési és rekonstrukciós munkálatok miatt számos BKK járat megállóját áthelyezik. A 212-es autóbusz terelve közlekedik, nem érinti a BAH-csomópont, a Csörsz utca és a Sirály utca megállót. A 6-os villamospótló autóbusz, illetve a 923-as éjszakai járat Boráros tér irányú Blaha Lujza tér M megállóját áthelyezik, előrébb a Népszínház utca után.