RETRO RÁDIÓ

Lepusztulnak a belvárosi terek: kiálló villanydrótok, üvegszilánkok és hajléktalanok, így néz ki ma egy játszótér





Üvegszilánkok, kiálló drótok, kiégett növényzet, parlagfű és 2 centis hézagok a burkolatban. Ivókút, ami nem működik a 40 fokos kánikulában. Ez a kép fogadja az V. kerületi édesanyákat és a gyerkőcöket a Hild téren, de hasonló a helyzet a Vörösmarty, a Podmaniczky és a Fővám téren is. A Városháza Park sem a fénykorát éli, igaz, oda nem családok járnak...



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2021.07.15.
áldatlan állapotok

A szülők kétségbeesve fordultak segítségért az V. kerület fideszes polgármesteréhez, Szentgyörgyvölgyi Péterhez, aki kezdeményezte több tér kezelésének átvételét is. Ezt válasz nélkül hagyta a Főpolgármesteri Hivatal.

Fotó: Facebook
Fotó: Metropol/KB

A Hild tér kapcsán ugyan szóban elhangzott, hogy a Fővárosi Önkormányzat nyitott a tér kezelésének átadására a Belváros önkormányzata részére, azonban hivatalos megállapodás mind ez ideig nem jött létre. A kerületi önkormányzat így egyelőre nem tud mit tenni, hogy a városrészben élők jogos elvárásának megfelelve biztosítsák a terek rendezettségét, tisztaságát.

A Hild téren a fű sem kicsi, de a parlagfű még nagyobb – Fotó: Metropol/KB

Szomorú ez azért is, mert a terek építészetileg különlegesek, a Belváros önkormányzata 2019-ben felújíttatta őket, sőt a Podmaniczky tér és a Vörösmarty tér az Európai Tájépítész Szövetség honlapján a magyar tájépítészeti alkotások között szerepelt. A Mandiner szerint Budapest a szóbeli megállapodás után elindította a hivatalos folyamatot. De a helyzet napjainkra sem változott, a Hild tér és több más, a főváros kezelésében lévő tér is elhanyagolt. A Metropol megkereste az ügyben a Fővárosi Önkormányzatot, ahonnan lapzártánkig nem érkezett válasz.

Nem néz ki jól egy játszótéren (Hild tér) – Fotó: Facebook

Elégedetlenek a környéken élők

Szentgyörgyvölgyi Péter Belváros-Lipótváros polgármesterét a kerületben élő szülők keresték meg

Fotó: Facebook

A baloldali képviselők is megszavazták, hogy kérik vissza a teret

A Hild tér kapcsán egyértelműen a számos lakossági panasz indította meg a tér kezelésének átvételét tudta meg a Metropol a Belváros-Lipótvárosi Önkormányzattól. Mint mondták, az ügyben született képviselő-testületi határozatot a testület minden tagja – a baloldali képviselők is – megszavazták. A Vörösmarty tér és a Podmaniczky tér esetében Belváros önkormányzata már a lakossági panaszok felerősödése előtt is tett kezdeményezést az átvételre, legalább 4 alkalommal.

Fotó: Facebook

A költségvetés közel felét elvette Karácsony

A köztisztasági üzemeltetési költségek pontos összegéről a Fővárosi Közterület-fenntartó Kft., míg a zöldfelületek karbantartásáról a Főkert Zrt. tudna nyilatkozni. Megkerestük a Főkertet, hogy mekkora összegbe kerül a terek gondozása, de lapzártánkig nem érkezett válasz. Az azonban biztos, hogy jóval kevesebb összegből kell gazdálkodnia a szervezetnek, mint korábban. Karácsony Gergely főpolgármester alaposan megnyirbálta a cég költségvetését. 344 millióról 180 millió forintra csökkentette a működésre adott összeget, amely meglátszik a belváros tereinek és parkjainak állapotán is.





Ezeket olvastad már?
Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

Most érkezett: robbanás történt Budapesten, egy ember nem élte túl a szörnyűséget

Mentőhelikoptert riasztottak: buszbaleset történt, rengeteg a sérült

Mentőhelikoptert riasztottak: buszbaleset történt, rengeteg a sérült

Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

Most már biztos: ez mindenképp legyen kéznél a húsvéti hosszú hétvégén

Kettős tragédia: fagyasztóban találták meg a 13 éves fiú holttestét, a dédnagymama belehalt a sokkba

Kettős tragédia: fagyasztóban találták meg a 13 éves fiú holttestét, a dédnagymama belehalt a sokkba

Top hírek





Ezek is érdekelhetik



Hírlevél-feliratkozás