Presszó, zacc, tartalmas beszélgetések – így kávéztunk régen

Régen a kávéházak nem csak a reggeli energialöket megadására szolgáltak, igazi közösségi terek voltak. Ma már sokan csak munkába menet vesznek egy kávét, amit papírpohárból megisznak, korábban viszont az emberek beültek a presszóba, és kényelmesen megitták a kávéjukat, miközben rokonaikkal, barátaikkal beszélgettek. Retró galériánkban most megmutatjuk, milyen volt a kávékultúra régen.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2025.07.27. 10:25
Módosítva: 2025.07.27. 12:03
kávézó retró történelem

A mai modern kávézók és a különleges kávék világában nehéz elképzelni, hogy egészen másképp nézett ki a kávékultúra régen mint manapság. A múlt század közepén a presszók sajátos világot képviseltek, közösségi térként szolgáltak. Akkoriban a választék is sokkal egyszerűbb, de jellegzetes volt. Retró képgalériánk ezen egyszerűbb időkbe kalauzol el és idézi fel a retró presszók hangulatát. 

Kávészünet a Budaörsi reptér kávézójában 1937-ben. Sokban más volt a kávékultúra régen.
Kávészünet a Budaörsi reptér kávézójában 1937-ben. Sokban más volt a kávékultúra régen
 Fotó: Fortepan/Fadgyas Bence

A kávézók elődei a klasszikus presszók voltak, amelyek nevüket a „presszókávéról” kapták. Ezek a helyek gyakran a városközpontok, pályaudvarok vagy kultúrházak környékén működtek, és a városi élet szerves részei voltak. A rendszerváltás után sok presszó bezárt, vagy átalakult modern kávézóvá, sörözővé, vagy kocsmává.

Milyen volt a kávékultúra régen, miket ittak? 

Feketekávé/Presszókávé 

Ez volt a legelterjedtebb verzió. Ez egy kis adag, erős feketekávé volt, amit gyakran kevés tejjel vagy tejszínnel kínáltak. A nevével ellentétben sokszor nem eszpresszó géppel, hanem kotyogós vagy karos géppel főzték. 

Tejeskávé

Otthoni kedvenc volt sok tej, kevés kávé. Általában kotyogósból vagy főzött kávéból készítették, főleg reggelire itták, gyakran kiflivel vagy kaláccsal. Vendéglátóhelyeken gyakran üvegpohárban szolgálták fel.

Kávé tejjel

Ez hasonlított a tejeskávéhoz, de kevesebb tejjel adták. A mai kapucsínóhoz hasonló volt.

Jegeskávé (régi módra)

Ez nem a modern shake-es változat, hanem vaníliafagyis kávé volt, tejszínhabbal a tetején. Desszertnek számított, főként cukrászdákban vagy elegánsabb presszókban volt elérhető.

Melange

Ritkábban fogyasztott, főként osztrák hatásra jelent meg. Hosszabb mézes kávé volt tejhabbal a tetején, porceláncsészében szolgálva.

Instant kávé

A 70-es évektől kezdve jelent meg, és egyből nagy divat lett. Gyors megoldás volt, tejjel, cukorral keverték. Főként otthon itták, de néha vendéglátóhelyeken is kínálták.

Kifőzött (törökös) kávé

Régebben, főként falusi háztartásokban, egyszerű főzési móddal készült: a darált kávét vízbe tették, és felforralták. Zaccos volt mert az alján leülepedett az őrlemény.

Ha érdekel milyen volt a retró presszók hangulata tekintsd meg képgalériánkat.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.