3 alappillér, 21 intézkedés: Gulyás Gergely bejelentette, hogy épül fel a kormány gazdaságélénkítő akcióterve

Mutatjuk a keddi kormányülésen hozott döntéseket!



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.10.16. 10:40
Módosítva: 2024.10.16. 13:24
kormányinfó Gulyás Gergely bejelentés

Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő tartott sajtótájékoztatót szerda délelőtt Mit, miért tesz a kormány? címmel, melyen ezúttal is a kormányülésen hozott legfontosabb döntésekről számoltak be. Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy emlékeztetett: a kormány a gazdaság fellendítését célzó lépésekről nemzeti konzultációt indít, kiváltképpp annak fényében, hogy Brüsszel bele akar szólni ezekbe a döntésekbe.

A növekedés alapfeltétele, hogy törekedjünk a gazdasági semlegességre, ne csatlakozzunk kereskedelmi háborúkhoz, ne kövessük azokat a brüsszeli diktátumokat, amelyek Európát arról akarják meggyőzni, hogy üzletelni csak és kizárólag ideológiai alapon lehetséges. Mindenhonnan, nyugatról és keletről is várjuk a befektetéseket. A legfontosabb, hogy a magyar gazdaságban megjelenő technológiák a világ legjobbjai közé tartozzanak

 – magyarázta a miniszter. 

Ebből áll a kormány gazdasági akcióterve

A kormány a költségvetés előkészítéseként gazdaságpolitikai akciótervet fogadott el, mely 3-6 százalékos gazdasági növekedést eredményez majd, és mely a társadalom lehető legszélesebb rétegeit érinti: a magyar családok, a magyar mikro-, kis- és közepes vállalkozások érdekeit szem előtt tartva készült a tervezet. 

A gazdaságpolitikai akcióterv három pillére:

  • a jövedelmek vásárlóerejének növelése,
  • megfizethető lakhatás biztosítása,
  • a Demján Sándor-programon keresztül a kis- és közepes vállalkozások méretének megduplázása.

Gulyás Gergely ismertette: a három alappillér összesen 21 intézkedést foglal magában. 

A jövedelmek vásárlóerejének növelése kapcsán elmondta: törekszenek arra, hogy hosszú távú, kiszámítható, lehetőleg 3 éves bérmegállapodást kössenek az érintett érdekképviseletekkel, mely lehetővé teszi hogy a minimálbér és a garantált bérminimum is jelentősen emelkedjen. Munkáshitelprogram indul, a gyermekek után járó személyijövedelemadó-kedvezmény duplájára emelkedik: jövőre és 2026 elején is 50-50 százalékkal.

Budapesten súlyos lakhatási probléma van, melyet a fővárosnak kellene megoldania, ám erre az nem képes, sőt, meg sem kísérelte. Így a kormány az Airbnb feltételeit szigorítja, a lakásbérleti díjakat és a szerződésfeltételeket is felülvizsgálják, a tulajdonjog tiszteletben tartása mellett, valamint bővítik a kollégiumi férőhelyek számát. Országos, fiataloknak szóló lakhatási program, vidéki lakásfelújítási program indul. 5 százalékos, önkéntesen vállalt lakáshitel-kamatplafon kerül bevezetésre, emellett az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítások átmenetileg lakáscélú felhasználásra is elérhetővé válnak.

A Demján Sándor-program kapcsán kiemelte: a kis- és közepes vállalkozások biztosítják a magyar gazdaság gerincét, ezért oly fontos ezek támogatása állami szinten. Tőkefinanszírozási program indul, ez új eszköz. Ez segíteni fogja a beruházásokat és fejlesztéseket. Lesznek beruházásélénkítő támogatások, valamint az állam forrásokkal is segíti a digitalizációt. A SZÉP-kártya program beruházási alapú hiteltermékei esetében az éves kamat 3,5 százalékra csökken. Újraindul az exportösztönző hitelprogram. A hazai kis- és középvállalkozásokat érintő EU-s programokat és kifizetéseket felgyorsítják, emellett a program keretén belül segítik csökkenteni ezen vállalkozások adminisztrációját. A kötelező könyvvizsgálati értékhatár növekedni fog.

Ezen intézkedések többsége várhatóan január elsején életbe fog lépni. 

Ezek az intézkedések összességében hozzájárulnak a bérek emelkedéséhez, a magyar gazdaság, ezen belül is a kis- és közepes vállalkozások megerősítéséhez, hozzájárulnak a munkahelyek megvédéséhez, és hozzájárulnak ahhoz, hogy a magyar gazdasági növekedés a régióban és az Európai Unióban is kiemelkedő legyen

 – jelentette ki a Kormányinfón Gulyás Gergely.

Beruházások több mint 136 milliárd forint értékben

„Több mint 136 milliárd forint értékben valósultak meg beruházások a mögöttünk hagyott két hétben” – árulta el Vitályos Eszter kormányszóvivő. Egymilliárd forintból valósultak meg óvoda- és bölcsődeépítések és felújítások, több mint 1,3 milliárd forint értékben közlekedésfejlesztési és útfelújítási beruházások valósultak meg. 4,2 milliárd forint összegben 10 településfejlesztési projekt fejeződött be. 6 milliárd forintos gazdaságfejlesztési beruházások fejeződtek be. Jelentős, oktatás, közművelődés, sport, egészségügy és szociális területet érintő beruházások is voltak. 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás