Először történt ilyen: álmukban kommunikált két ember egy úttörő kísérlet során

Szinte hihetetlen, mégis igaz.



Megosztás
Szerző: L.A.
Létrehozva: 2024.10.16. 20:45
álom álmok kommunikáció

Újabb hatalmas tudományos áttörés történt - és ezúttal az álmokkal kapcsolatban. Egy kaliforniai start-up cég azt állítja, hogy bebizonyították, hogy az álmok újfajta kommunikációs formát tesznek lehetővé.

alvás
Fotó: pexels (Illusztráció)

A REMspace - az alvásjavításra és tudatosabb álmodásra szakosodott neurotechnológiai vállalat - speciálisan erre a célra kifejlesztett berendezések segítségével sikeresen idézett elő két önkéntes résztvevőt olyan álmokba, ahol sikerült üzenetet váltaniuk egymással. Bár mindannyian hallottunk már a tisztán látó álmokról, vajon tudjuk-e valójában, hogy mik azok?

Nos, a REMspace meghatározása szerint két jellemzőjük van, az első, hogy „a résztvevők teljes tudatossággal rendelkeznek az élmény során”. A második, hogy „a résztvevő felismeri a fizikai testtől való valódi elkülönülést”. Alapvetően az ember tudatában van annak, hogy álmodik.

A kutatók honnan tudták, hogy a két ember kommunikált egymással? A résztvevők agyhullámait és más poliszomnográfiás adatokat követtek nyomon egy speciálisan erre a célra kifejlesztett készülékkel. Amikor az első személy sikeresen a megfelelő álom-állapotba került, egy szerver egy véletlenszerű szót generált, és fülhallgatón keresztül elküldte neki. Ezt követően megismételték a szót az álmukban. Nyolc perccel később a következő személy is tudatos álomba esett, és megkapta az első résztvevőtől az üzenetet. Ezt megerősítette, amikor felébredt, és megosztotta a kapott szót.

Az eredmények elképesztő voltát tetézte, hogy a két ember, aki üzenetet váltott egymással, nem is volt egy szobában - sőt, külön házban voltak. A vizsgálatot szeptember 24-én végezték - írja a Unilad.

Most a REMspace azt tűzte ki célul, hogy lehetővé tegye a valós idejű kommunikációt az álmokban. Állítólag a vállalat azt reméli, hogy ezt a célt 2025-re eléri.









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás