Elképesztő orvosi felfedezés: ez okozhatja a Parkinson-kórt!

Amerikai tudósok figyeltek fel egy nyugtalanító eseménysorozatra és érdekes következtetésre jutottak az egyre nagyobb méreteket öltő betegséggel kapcsolatban. Úgy tűnik pontosan meg tudják mondani, hogy mi okozza a Parkinson-kórt.



Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.09.22. 12:45
Parkinson-kór növényvédő szer betegség kutatás

Az Egyesült Államokban Dél-Kalifornia, a napöv és a rozsdaövezet államai alkotják azt a régiót, amelyet a szakértők Amerika „Parkinson-övének” neveznek. A Parkinson-kór valószínűsége ebben a régióban közel 50 százalékkal magasabb az országos átlagnál. Ez a tény dr. Ray Dorsey, a Rochesteri Egyetem neurológusa szerint arra enged következtetni, hogy valami a környezetben növeli a Parkinson-kórt, azaz betegség kialakulásának kockázatát az adott területen. 

parkinson-kórt
A Parkinson-kórt elkapókra hosszú leépülés vár, melyben már képtelenek esznek önállóan mozogni  
Fotó: Pexels.com/Illusztráció/Rollz International

Vegyi anyagok okozhatják a Parkinson-kórt

Ha a Parkinson-kór csak a véletlennek köszönhető, nem számítana arra, hogy az ország olyan részein vagy a világ azon részein találkozni fog, ahol magasabb az arány, mint más részein 

– nyilatkozta a szakember az amerikai NBC Newsnak. A kutató elmélete szerint a történelmi gyári és mezőgazdasági munkák során felszabaduló vegyszerek növelik a Parkinson-kór kockázatát. Ezért dr. Dorsey laboratóriumi munkája a triklór-etilénnek nevezett vegyi anyagra összpontosított, amelyet különböző ipari folyamatok során használnak. Egy 2023-as tanulmányban dr. Dorsey megállapította, hogy a vegyszer egyes esetekben akár 500 százalékkal is növelhette a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát azáltal, hogy a vegyi anyag megváltoztathatja az agysejtek energiafelhasználásának módját. Más laboratóriumok a mezőgazdaságot vizsgálják, hogy kiderüljön, van-e kapcsolata a Parkinson-kórral. A Pennsylvaniai Egyetem kutatóinak 2022-es tanulmánya olyan Parkinson-kóros klasztereket azonosított az Egyesült Államokban országszerte, amelyek nagy ipari vagy mezőgazdasági tevékenységben vagy annak közelében helyezkedtek el, esetenként mindkettőben.

Dr. Tim Greenamyre, a Pittsburghi Neurodegeneratív Betegségek Intézetének igazgatója néhány évvel ezelőtt saját magán kezdte észrevenni, hogy a bal karja nem lendült járás közben és szagokat sem érzett. Ezért laboratóriumi vizsgálatokat végzett azzal a növényvédő szerrel, amelyre kiváltó tényezőként gyanakodott. Ez a Rotenon néven ismert szer, aminek laboratóriumi kifejlesztésében ő maga is segédkezett anno.

Az irónia nyilvánvaló

 – mondta dr. Greenmyre, akinél 2021-ben diagnosztizáltak Parkinson-kórt. 

parkinson-kórt
Egyes mezőgazdasági növényvédő szereknél egyértelmű bizonyítékot találtak a betegséggel kapcsolatban  Fotó: Lackó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap 

Egy 2011-es tanulmányban megállapította továbbá, hogy azoknál a gazdálkodóknál, akik Rotenont alkalmaztak, 2,5-szer nagyobb volt a Parkinson-kór kialakulásának kockázata. Egyes becslések szerint évente 90 ezer új betegnél diagnosztizálják a Parkinson-kórt, ami így az egyik leggyorsabban növekvő degeneratív betegség.

A Parkinson-kór az idegrendszert támadja és a mozgás szabályozásáért felelős sejtek lebomlását okozza. Korai tünetei közé tartozhat a remegés, a lelassult mozgás, az izmok merevsége, valamint a beszédkészség romlása. Idővel ezek a tünetek súlyosbodnak, és a test minden izmát érintik. Bár maga a betegség általában nem öl meg, olyan szövődményeket okoz, amelyek igen.

Korábban a világhírű bokszoló Muhammad Alit és a filmsztár, Michael J. Foxot is ezzel a betegséggel diagnosztizálták.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás