Szülők figyelem, ma lejár egy fontos határidő! A gyerek egészsége múlhat rajta!

Szeptember 13-ig nyilatkozhatnak a szülők a HPV elleni ingyenes védőoltás igényléséről. Mutatjuk, hogy hol lehet igényelni a gyerekeknek az oltást és hogy kik kaphatják meg ingyen!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.13.
ez lesz ma hpv gyerek HPV-oltás

Védjük a gyerekeket: ma lejár az ingyenes HPV oltásra jelentkezés határideje

A 2024/2025-ös tanévben is önkéntesen és ingyenesen kérhetik a 12. életévüket betöltött, 7. osztályos gyerekek szülei az ingyenes HPV elleni védőoltást gyermekük számára (lányok, fiúk egyaránt) a beleegyező nyilatkozat kitöltésével. A védettség kialakulásához 2 oltásra van szükség 6 hónap különbséggel. 15 éves életkort betöltött 7. évfolyamba járó gyermekek immunizálásához 3 dózis szükséges.

Kezdődik az ARC plakátkiállítás

Idén 24. alkalommal várja az érdeklődőket a népszerű plakátkiállítás, amelynek idén a Család? lett a témája. A szeptember 12-től látható kiállítás a Bikás parkban látogatható szeptember október 13-ig. További részletet a kiállításról itt találhatók.

Újabb borfesztivál kezdődik pénteken

Szeptember 13-án startol az Újpesti Borvíkend a Szent István téren. A vasárnapig tartó rendezvényen borokból, dalokból, jó falatokból nem lesz hiány a szervezők szerint. Vasárnap pedig egész napos gyerekprogramok színesítik a kora őszi napokat, miközben felvonul a hazai borászatok krémje-áll az esemény leírásában.

Egy másik fesztivál is most pénteken kezdődik

Az INPUT Feszt mától szeptember 22-ig tart majd. Öt budapesti kerületben, összesen több mint 10 helyszínen lesznek programok, amiből negyvennél is többre lehet számítani, a prózai daraboktól a kortárs táncon és az újcirkuszon át a közösségi színházig egész sok mindenre. A részletes programok itt találhatók.

Itt kell ma forgalomkorlátozásra számítani

  • Rendezvény miatt ideiglenes forgalomkorlátozás lesz szeptember 13. és szeptember 15. között a VIII. kerületben. Ez idő alatt tilos megállni az Elnök utca mindkét oldalán a Delej utca és a Bláthy Ottó utca között, a Szenes Iván tér Üllői út felé eső oldalának mindkét oldalán a Delej utca és a Bláthy Ottó utca között, a Gaál Mózes utca folytatásában a Szenes Iván tér mindkét oldalán és a Delej utca folytatásában a Szenes Iván tér mindkét oldalán. Ezen kívül lezárhatják szeptember 13-án 12 órától szeptember 15-én 24 óráig a Gaál Mózes utca folytatásában a Szenes Iván teret.
  • Egy delegáció miatt pedig az V. és IX. kerületben lesz forgalomkorlátozás. A rendőrség tájékoztatása szerint tilos megállni 14-én 12 óráig az V. kerületben az Erzsébet körút páratlan számozású oldalán az Erzsébet körút 35. szám és a Király utca között (beleértve a hotel főbejárata előtti várakozó öblöt, valamint a taxi droszt területét) és a Pesti alsó rakpart mindkét oldalán a Havas utca és a Közraktár utca között.

 

39 éves lett Szuper Mario

1985. szeptember 13-án jelent meg a Super Mario Bros című játék. A főszereplő figurát Shigeru Miyamoto tervezte. Bár Mario már korábban is szerepelt a Donkey Kong, Donkey Kong Jr., és Mario Bros. című játékokban, a Super Mario Bros. tette őt közismertté, és a Nintendo egyik emblémájává.

Nem lesz túl jó idő a hétvégén

A köpönyeg.hu szerint pénteken sok helyen lehet esőre és záporra számítani, különösen a keleti országrészben. Jelentős mennyiségű csapadék várható. A Dunántúlon az északnyugati szél megerősödik, északnyugaton időnként viharos lökések is lehetnek. A hőmérséklet 11 és 26 fok között alakul majd. Szombaton már az ország nagy részén erősen felhős vagy borult idő várható, sok helyen esővel, záporral, helyenként jelentős mennyiségű csapadékkal. A hajnali hőmérséklet 9 és 17 fok között lesz majd, napközben pedig csak 12 és 19 fok várható. Az esős idő és a szél miatt az utakon csúszós felületekre, erős oldalszélre kell készülni. Vasárnap pedig folytatódik a többnyire felhős vagy borult idő, sok helyen esővel és záporokkal, helyenként jelentős mennyiségű csapadékra is számítani lehet. Délután 12 és 20 fok várható.

Szombaton mulatság lesz a Ferencvárosban is

Vezetett sétákon is részt vehet bárki a Városligetben

Ligetmesék címmel szeptember 14-én kicsiket és nagyokat egyaránt várnak a Liget játékos, felfedező sétájára. A jókedvet és izgalmakat tartogató Ligetmesék programján közelebbről is megismerkedhettek a Millennium Háza történetével. A séta során olyan érdekes kérdésekre is választ kaphattok, hogy hogy is kerülnek szárnyas oroszlánok a Millennium Háza falaira, és vajon ki alussza örök álmát a Városliget egyetlen sírjában. A sétán résztvevők ajánlott korosztálya 6-12 év. További részletek itt olvashatók ezzel kapcsolatban.

Szombaton lesz a Táncházak Éjszakája

Idén már a 35. alkalommal kerül sor a Táncházak Éjszakájára a Táncház Egyesület szervezésében a Fonoban. Az este folyamán terítékre kerülnek a Kárpát-medence magyarságának táncai és zenéi. Délután 16 órától kézműves foglalkozássokkal és interaktív gyerekprogramokkal, gyerektáncházzal várnak. 19 órától a kamaszok mulathatnak, 20:30-tól pedig többféle zenekar muzsikájára táncolhatnak a résztvevők. Az esemény egészen másnap hajnali 3-ig tart majd. További részletek itt.

A Magyar Jazz Ünnepe is szombaton lesz

A Magyar Jazz Szövetséggel karöltve különleges egynapos programsorozatnak ad otthont szeptember 14-én a Magyar Zene Háza. A Magyar Jazz Ünnepe nevű rendezvény alatt ingyenes szabadtéri koncerteken vehetnek részt a műfaj iránt érdeklődők (fellép például a Bohém Ragtime Jazz Band), de mindenkit szeretettel látnak.

41 éves lenne Amy Winehouse

Az angol énekesnő, a legtöbb lemezt eladó brit női előadó 1983. szeptember 14-én született. A hatszoros Grammy-díjas, soul-, jazz-, és rhythm and blues-énekesnő és dalszövegíró 27 évesen alkoholmérgezésben hunyt el.

Szeptember 14-e a Keresztény Egység napja

1996 szeptemberében rendezték meg először az ezeréves fennállását ünneplő Pannonhalmi Főapátságban. Az első eseményen képviseltette magát a grúz, a román, a szerb, az orosz, a magyar ortodox egyház, jelen voltak a magyar katolikus, református és evangélikus egyház vezetői. A különböző országokból érkezett, különböző felekezetek hívőiből álló zarándokok, hívők, papok és püspökök ökumenikus istentiszteleten vettek részt.

Vasárnap lesz az európai mozdonyvezetők napja

Az Európai Mozdonyvezetők Szakszervezetének Szövetsége (European Autonomous Train Drivers Union, ALE) 1995-ben hozott határozata értelmében szeptember 15-én az európai országok mozdonyvezető-szakszervezetei megemlékeznek szakmájukról. A nap célja, hogy felhívja a közvélemény és az utazóközönség figyelmét a sok lemondással járó hivatást választó mozdonyvezetők felelősségteljes munkájára.

28 éve lőtték le a közkedvelt rappert

Teljes nevén Tupac Amaru Shakur rapper, zenész 1996. szeptember 13-án hunyt el, miután Mike Tyson és Bruce Seldon bokszmérkőzésen vett részt Las Vegas-ban. Útban a meccsről egy piros lámpánál tüzet nyitnak rájuk. Tupac több golyót is kapott, amik közül egy a fejét érte.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás