Elképesztő: ilyen eredményt hozott a Balaton vizének vizsgálata

Évről évre visszatérő vita a magyar tengerrel kapcsolatban, hogy jobb, avagy rosszabb-e a tó vizének minősége, mint mondjuk bármilyen tengeré. Most az egyik hazai youtuber vett mintát a Balaton vízéből, az eredmény több mint meglepő.



Megosztás
Szerző: GUY
Létrehozva: 2024.09.06.
Módosítva: 2024.09.06.
balaton vízminőség víz

Azok a szkeptikusok, akik inkább valamelyik tengerparti üdülőhelyet részesítik előnyben a Balatonnal szemben, előszeretettel hivatkoznak arra, hogy a tenger aljára le lehet látni, amiből arra következtetnek, hogy nyilván azért lehetséges ez, mert tisztább vizű, mint a Balaton. Pedig ez nem feltétlenül igaz. A szakemberek szerint nem jó egy édesvizű tavat a sós tenger vizének minőségével összehasonlítani, ráadásul a Balatonnak teljesen más az üledéke: a Keszthelyi-öböl a Zalából érkező hordalék miatt jóval iszaposabb.

Balaton
A szakemberek szerint az ezredforduló óta javul a Balaton vízminősége – Fotó: Mathesz László / Pexels

Mindettől függetlenül a Balaton vízminősége a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézet (BLKI) nyári mérései alapján megfelelő volt. Persze mindig akadnak kivételek: a tihanyi Somosi szabadstrandon például az algák elszaporodása miatt néhány napja megtiltották a fürdőzést, ez azonban csak időszakos tiltás volt, és nem érintette a teljes Balatont. A tó vízminőségét nagyban befolyásolja az algásodás – tudatta Somogyi Boglárka, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos főmunkatársa.

A Balaton nyugati részein a fonalas cianobaktériumok, míg a Siófoki-medencében a páncélos ostoros algák közé tartozó fecskemoszatok dominálnak. Az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott 75 mikrogramm/liter a-klorofill határértékhez képest a Balaton legalgásabb területén ez az érték mindössze 20 mikrogramm/liter.

A Balaton vízminősége egyébként a szakemberek szerint már az ezredforduló óta javul. Ezt most egy youtuber is megvizsgálta. A Nézzük közelről nevű csatorna videósa az egyik balatoni strandszakaszon merített a tó vízéből, majd azt fél óra elteltével mikroszkóp alá tette.

Életnek nem sok nyomát találtam, a Velencei-tóban és a Dunában sokkal-sokkal több minden ficánkolt a mintában, de ez betudható annak is, hogy kinn 40 fok van, és körülbelül 30 perc volt a vízpart és a mikroszkóp között eltelt idő. Igaz a Velencei-tónál két óra telt el, mire mikroszkóp alá került

 – mondta a videó és az elemzés készítője, akinek a filmjében az is látható, hogy a bokáig érő, nagyjából 30 fokos víz meglehetősen koszos volt, de lehet, hogy csak azért, mert a strandolók felkavarták azt a part mentén. Nyilván nem ez a része az a tónak, ami ivóvíz-minőségű, de – ahogyan az a YouTube-videóból is kiderült, megbízható a Balaton vizének a minősége.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás