Árvíz: Így készült fel a Belváros a Duna áradására

Biztonságban vannak a Duna mellett élő belvárosiak, a fideszes városvezetés extrákkal is készült az árra. Az árvíz várhatóan hét közepén vonul el.



Megosztás
Szerző: E. ZS.
Létrehozva: 2024.09.20. 15:11
Szentgyörgyvölgyi Péter árvíz Duna belvárosi belváros önkormányzat

Felkészült Belváros önkormányzata a várhatóan Budapesten szombaton tetőző árvízre, Szentgyörgyvölgyi Péter fideszes polgármester közösségi oldalán jelentette be, hogy ha a helyzet úgy kívánja, teherautókkal, homokzsákokkal, tömlőkkel, szivattyúkkal, aggregátorokkal veszik fel a harcot a pusztító árvíz ellen. 

pusztító árvíz
Árvíz: Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester maga is részt vett a védekezésben, a belvárosiakat pedig megnyugtatta Fotó: Belváros-Lipótváros Önkormányzata

Budapesten szombaton tetőzik a Duna vízszintje várhatóan 860 centiméternél, amely csak kevéssel tér el az eddigi rekordtól. A fővárosban egyébként csütörtök estére minden kritikus helyszínen elkészült a gát. A katasztrófaturizmus megjelenése miatt a hatóságok mindenkit arra kértek, hogy a balesetek elkerülése érdekében figyeljenek magukra, de egymásra is, és kiemelten az állatokra, amelyek könnyen megriadhatnak. 

A Belvárost most is elözönlötték a katasztrófaturisták, ahogyan minden árvíz esetében... Fotó: Mediaworks

 A Duna-part mellett élők kiszolgáltatottabbak, emiatt a belvárosiak védelméről a Szentgyörgyvölgyi Péter vezette V. kerületi önkormányzat külön is gondoskodott. A városrész további, saját eszközökkel és homokzsákokkal készül, így ha szükséges, azokat is bevetik a víz ellen.

Belváros Önkormányzata minden lehetséges intézkedést megtett a hatékony árvízvédelem érdekében. Homokzsákokkal, aggregátorokkal, szivattyúkkal, tömlőkkel, teherautókkal, tapasztalt munkatársainkkal készen állunk az árvíz elleni védekezésre. Mindezekkel szükség esetén hozzájárulunk az V. kerületiek biztonságának megőrzéséhez, a Budapest árvíz elleni védekezésében illetékes Fővárosi Csatornázási Művek munkájához

–írta a fideszes polgármester, aki a folyó áradása miatt, másról is tájékoztatta a Dunához közel élő belvárosiakat: "Számíthatunk a talajvíz megjelenésére, ezért ezekben a napokban elengedhetetlen a pincék, az alagsorok gyakori, akár napi többszöri ellenőrzése. A védekezés elősegítése és a biztonságuk érdekében, az áradás időszakában ajánlott a rakpart elkerülése".

arviz pesti rakpart-csd-5
Mind Belváros, mind a hatóság felhívta a figyelmet arra, hogy kerüljük el a rakpartot, ne engedjük szabadon házikedvenceinket az áradási helyszíneken Fotó: MW/illusztráció

 

Árvíz:A Rómain is elkészült a nyúlgát, hála az önkénteseknek

Belváros önkéntesei az egyébként az árvíznek kiszolgáltatott Rómain is segítették a nyúlgát építését Fotó: Facebook

Több száz önkéntes fordult meg Budapest két legkiszolgáltatottabb pontján, a Margitszigeten és a Római-parton. Szinte heroikus módon építették az ideiglenes nyúlgátakat, a belvárosi önkéntesek Óbudán is beleadtak apait-anyait. Mint fogalmazott Szentgyörgyvölgyi Péter ezzel kapcsolatban:

"A Római-parton volt sürgős segítségre szükség, ezért képviselőtársaimmal ma ott vettük ki a részünket a munkából, ahogy sokan mások is, mindenkinek köszönet érte!"

A villamosmegállót csütörtök estére már elöntötte a Duna a belvárosi Széchenyi téren Fotó: E.Zs.

 

 

 

 

 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás