Árvíz: így változott meg a lezárások miatt a közlekedés Budapesten

A tíz évvel ezelőtti árhullámhoz hasonló víztömeggel küzd több település, köztük a főváros is. Mutatjuk, hogy a mostani árvíz miatt eddig mely utakat kellett lezárni Budapesten.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.09.19. 15:20
árvíz bkk lezárás

A városon áthömpölygő víztömeg akkora, hogy már elöntötte a rakpartokat is, több utat pedig a megelőzés érdekében kellett lezárni. Íme a jelenleg érvényben lévő, árvíz miatti útlezárások és forgalomkorlátozások listája Budapesten!

MK__3992 árvíz
Mutatjuk eddig mely utakat kellett lezárni Budapesten az árvíz miatt Fotó: Máté Krisztián

Közlekedési változások az árvíz miatt Budapesten

  • Lezárták a H5-ös HÉV alagúti szakaszát, ezért a HÉV nem hajt be a Batthyány téri végállomására. A vonatokra a Margit hídnál a felszínen kialakított ideiglenes végállomáson lehet csak fel-, illetve leszállni. A Batthyány téren és a Margit hídnál a HÉV-aluljáró lépcsőinél homokzsákokat helyeznek el, ezért azokat nem lehet használni – olvasható a BKK weboldalán.
  • A 2; 2B; 23-as villamosok két szakaszon közlekednek: a Jászai Mari tér felől csak a Kossuth Lajos térig, Dél-Pest felől pedig csak a Március 15. térig. A Kossuth Lajos tér és a Március 15. tér közötti szakaszon nem jár villamos, és pótlóbusz sem közlekedik. A végállomásokon személyesen segítjük az utasok tájékozódását.
  • A 4-es, 6-os villamosok nem állnak meg a Margitsziget/Margit híd megállóhelyen. A 19-es villamos két szakaszon közlekedik: a Bécsi út/Vörösvári úttól induló villamosok közül minden második szerelvény csak a Batthyány térig, a többi villamos pedig a Clark Ádám térnél, a Jégverem utcánál kialakított ideiglenes végállomásig jár. Kelenföld felől a Clark Ádám tér megállóhelyig közlekednek a villamosok. A 41-es villamos a Lánchíd környéki vonalszakaszt elkerülve, a Krisztina körút–Széll Kálmán tér–Margit körút útvonalon, az 56-os villamos vonalára terelve közlekedik.
  • A 15-ös buszok terelve közlekednek, nem érintik a Dorottya utca (Vörösmarty tér) megállót, helyette az Apáczai Csere János utcában a Wekerle Sándor utcánál lehet fel- és leszállni. A 26-os buszok a Margitsziget lezárása miatt egyáltalán nem közlekedik. A 34-es autóbusz a 134-es busz útvonalán (Czetz János utca–Mátyás király út–Batthyány utca) közlekedik, ezért nem érinti a Békásmegyer és a Rómaifürdő közötti megállókat. Ugyanez vonatkozik a 934-es éjszakai járatra, amely nem áll meg a Békásmegyer H és a Római úti lakótelep, Varsa utca közötti szakaszon.

Közúti forgalmat érintő korlátozások a fővárosban

A budai és a pesti alsó rakpartot teljes hosszában lezárták a forgalom elől. Lezárták a Margitsziget mindkét bejáróját, a Clark Ádám téri gyalogos- és kerékpáros-aluljárót, a III. kerületben a Királyok útját az Emőd utca és a Pünkösdfürdő utca között és az egész Hajógyári-szigetet.

Ezek a kerékpáros közlekedést érintő korlátozások Budapesten

  • Lezárták a Clark Ádám téri gyalogos- és kerékpáros-aluljárót. A lezárás idején kerékpárral a Vám utca és az Ybl Miklós tér között lehet haladni.
  • A Margit híd budai hídfőjénél, a HÉV ideiglenes végállomásánál lezárták a peronon áthaladó kerékpárutat, mert a megnövekedett forgalom miatt nem használható biztonságosan. Árvíz idején ezen a szakaszon biciklivel nem lehet áthaladni, amit kihelyezett táblák is jeleznek.
  • A Margitszigetre sem lehet kerékpárral behajtani.

További változások várhatók a fővárosi közlekedésben

Amennyiben a Duna vízszintje tovább emelkedik, további forgalmi korlátozások várhatók. A BKK minden változásról a lehető leghamarabb értesíti a közlekedőket, többek között a bkk.hu/arviz oldalon. Amit már most biztosan tudni: szeptember 20., péntektől lezárják a metró Batthyány téri állomását, a szerelvények csak áthaladnak a megállón, le- és felszállni nem lehet. A metróállomás lezárásának idején a 39-es busz vonalán a Széll Kálmán tér és a Batthyány tér között csuklós buszok közlekednek, a szokásosnál sűrűbb járatindulással.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás