Országszerte vihar tombolt, néhol elöntötte a víz az utcákat – Galéria

Északon állt a víz az utcákon, míg délen alig esett az eső. Pest és Nógrád vármegyében is látványos károkat okozott a vihar.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.08.28.
Módosítva: 2024.08.28.
vihar jég szél eső károk

Eleinte csak a felhők kezdtek egyre sötétebbé válni, majd megváltozott a levegő mozgása is. A szelet követte a kezdetben alig csepergő eső, mely a záporok, zivatarok után hirtelen viharossá változott. Az ország északi részén pusztított a vihar, míg délen alig esett pár csepp eső augusztus 27-én kedd délután, kora este.

Balassagyarmaton gyökerestül csavarta ki a fákat a vihar – Fotó: Rados Erzsébet

Míg Pest és Nógrád vármegyében több órán át szakadt és okozott problémákat az eső, addig Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében már addigra felszáradt az eső, mire észre lehetett venni, hogy milyen idő van. Ráckevén, mint azt a Ripost elsőként megírta, olyan hirtelen csapott le a vihar, hogy medencében fürdőző felnőttekre és gyermekekre dőlt egy fa. Csak az ott lévők lélekjelenlétének volt köszönhető, hogy senki nem sérült meg komolyabban.

A folyamatos felderítés közben több személy jelezte, hogy ők is ütést kaptak. A mentős kollégák mindenkit megvizsgáltak. A négy felnőtt sérült közül két főt kórházba szállítottak könnyű sérüléssel, a másik két fő nem igényelte a kórházi ellátást, a helyszínen maradnak. A két kisgyermek nem sérült

– közölte a Ráckevei Önkormányzati Tűzoltóság

Balassagyarmaton pár óra alatt több tucat kárbejelentés érkezett és a szokásosnál jóval több riasztás futott be a katasztrófavédelem munkatársaihoz. Kidőlt, kettétört, gyökerestül kicsavart fák, lerepült tetőcserepek darabjai jellemezték a tájat. Ahol nem bokáig ért az utcán hömpölygő víz, ott térdig vagy az autók kerekének a tetejéig. Ritka látványt nyújtott a garázsok előtt hullámzó víztömeg, mely több helyen akadályozta a forgalmat.

A vihar kezdete után nem sokkal több utcában elment az áram, ami miatt nem volt sem tv, sem telefon, de még internet sem. A kidőlt fák és oszlopok, valamint a leszakadt ágak sok helyen megrongálták a vezetékeket. A balassagyarmati Ipolypart utcában például ideiglenesen több szolgáltatás sem működött.

Az országszerte több helyen lecsapó viharok ugyanakkor nem mindenütt pusztítottak. Míg a Mátrában viszonylag nagy mennyiségű csapadék hullott, addig Kunmadaras környékén szinte alig esett pár csepp eső. A talaj már másnap reggel annyira száraz volt, hogy több helyen erősen repedezetté vált.

Az alábbi, lapozható galériánkban az augusztus 27-ei viharkárokat láthatod Balassagyarmat térségében:

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás