Káprázatos égi csodák: ezeket tartogatja számunkra az univerzum szeptemberben

Különleges égi jelenségeket figyelhetünk meg szeptember elején. Az égbolt számtalan csodát tartogat számunkra.



Megosztás
Szerző: KN
Létrehozva: 2024.08.31.
égi jelenség Hold csillag

Az augusztusi ég rengeteg csodával kápráztatott el minket, nem volt hiány meteorzáporokból, különleges Holdállásokból és nem mindennapi égi jelenségekből, mint például a mágikus égi háromszög. A nyár ugyan véget ért, de a szeptemberi égbolt újabb csodákat tartogat: alkonyi holdsarlók várnak, ráadásul együttállások sokaságával és meteorokkal is találkozhatunk még - adta hírül a National Geographic

Csodákat tartogat a szeptemberi égbolt Fotó: Illusztráció: pexels.com

Szégyellős Hold

Szeptember 1-jén hajnalban csupán 3,5 százalékos megvilágításban láthatjuk a Holdat; másodikán még ennél is kevesebbet, mindössze 0,8 százalékot mutat magából. Az extravékony holdsarló keleten 04:51, Budapesten 05:03, nyugaton 05:14- kor kel fel. 4-én a Hold 2,4 százalékos megvilágítású, ez már jobban látható, ám az ég igen világos lesz még, ezért nehezebb megfigyelni; 5-én azonban könnyebben láthatjuk a még mindig vékony holdsarlót. 

Káprázatos együttállások

A Mars hátráló mozgása során az Ikrekbe ér, pontosabban az Ikrek bal lábához; ezen a területen több nyílt halmaz is található. Szeptember 9-én kicsivel több, mint fél fokra lesz egymástól az M35 nyílt halmaz és a Mars. 

Szeptember 6-án a Hold és a Szűz legfényesebb csillaga, a Spica közeli együttállását figyelhetjük meg. A sarlóhoz ideális időpont keleten 19:30, Budapesten 19:41, nyugaton 19:51 lesz, a Spica akár már ekkor megfigyelhető. 

Szeptember 9-én a hajnalban kelők számára jelent szép lehetőséget a már pirkadó égen a Merkúr és az Oroszlán legfényesebb csillaga, a Regulus együttállása. Reggel 5 előtt pár perccel egymást mindössze fél fokra lesznek megfigyelhetők.   

Szeptemberben is érdemes az égre pillantani Fotó: Illusztráció: pexels.com

Megmutatja magát az őszi állatövi fény

Szeptember első napjaiban a hajnali ég alján jelenik meg a derengő fénykúp, amennyiben fényszennytől távoli helyen és tiszta égen keressük. Napkelte előtt körülbelül 2,5 órával már láthatóvá válik, tiszta levegő estén akár egy órával napkelte előtt is megfigyelhető a derengés. A fénykúp ilyenkor a keleti égen látszik, nagyjából az Oroszlánnál van az alja és a jobbra dőlő hegyével az Ikrek lábai felé mutat.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás