Több száz csillag és tündöklő Hold: bőség érkezik az univerzumtól

Különleges égi csoda ragyogja be az életünket augusztus végén. Mutatjuk, hogy mikor nézz az égre.



Megosztás
Szerző: KN
Létrehozva: 2024.08.30.
égi jelenség Hold univerzum

Nem mindennapi égi jelenséget láthatunk augusztus 31-én, szombat hajnalban. Érdemes korán kelni, hogy lássuk a káprázatos égi csodát, ami beragyogja az életünket. Az univerzum energiái bőséggel jutalmaznak ebben az időszakban; a Jászol-halmaz több száz csillaga a Hold mágikus energiájával kiegészülve pozitív energiát áraszt. 

mágikus hold
A Hold találkozik a Jászol-halmazzal Fotó: Pexels/Illusztráció

Látványos együttállást láthatunk 

Augusztus utolsó napján Holdunk egy szép együttállással búcsúzik, mégpedig ezúttal az M44-es katalógusszámú Praesepe, magyar nevén a Jászol-halmaz vagy Méhkas-halmaz fölé ér. A sarló és a nyílt halmaz látványa távcsőben rendkívül jól mutat majd. Hajnali 4.30 körül, lesz megfigyelhető   a jelenség – írta a Svábhegyi Csillagvizsgáló oldala. A Hold egy káprázatos együttállással búcsúzik a nyártól, érdemes megtekintenünk. 

Mi az a Jászol-halmaz?

A Jászol-halmaz egy fiatalnak számító, körülbelül 700 millió éves nyílt csillaghalmaz, amit 350 darab csillag alkot. A csillagok mind egy gázfelhőben keletkeztek. A csillagcsoportosulás mindössze 577 fényévre található a Földtől, ami közelinek mondható. Különlegessége, hogy közelsége és nagy mérete miatt tiszta derült éjszakákon szabad szemmel is megpillantható, halvány derengő foltként a Rák csillagkép közepében.

Augusztus az égi csodák hónapja volt

Az augusztusi égbolton számtalan csodát láthattunk. A nyár utolsó hónapjában nem volt hiány hullócsillagokból, amelyek teljesíthették az összes kívánságunkat, teliholdból és olyan ritka égi jelenségekből, mint a mágikus égi háromszög

 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás