Kegyetlen, ami ránk vár: brutális napviharok közelednek felénk

Rádiókimaradások, akadozó GPS-jelerősség, súlyosabb esetben pedig akár komolyabb áramellátási gondok is felléphetnek a közelgő napkitörések miatt. A brutális erejű napviharok a következő hónapokban bármikor „lecsaphatnak”, akadályozva emberek millióinak hétköznapjait.



Megosztás
Szerző: H.N.ZS.
Létrehozva: 2024.08.25.
napvihar geomágneses vihar napkitörés

A napkitörések, vagyis a geomágneses viharok komoly veszélyt jelenthetnek a modern technológiára, így a mindennapjainkra nézve. A tudósok a Nap ciklusához képest szokatlanul magas naptevékenységet mértek, ami a ciklus végéhez (2025 második fele) közeledve egyre csak fokozódik.

Váratlanul erősek a geomágneses viharok Fotó: pexels.com

A szokatlanul erős napkitörések a tudósokat is meglepték: jelenleg a Nap a 11 évig tartó ciklusának félidejében tart, folyamatosan közelítve a csúcspontjához, ám a geomágneses viharok ereje már most megdöbbentő. Az erős napkitöréseket előidéző napfoltok száma a tudósok szerint rekordszintet ért el, bár azt is hozzáteszik, nem minden napfoltokhoz köthető napkitörés jelent komoly gondot a Földre nézve, ám van, ami igen. Ezek a jelenségek rádiókimaradásokat okozhatnak, megzavarhatják a GPS-rendszereket, a légi kommunikációt, sőt akár igen komoly áramkimaradásokat is okozhatnak, melyek veszélyeztethetik az országos ellátórendszereket és az infrastruktúrát. Megnyugtató azonban, hogy a 2025 második felére prognosztizált csúcspont a korábbi adatokhoz viszonyítva átlagosnak mondható, így nagy eséllyel nem kell apokalipszisre készülni. Ráadásul a geomágneses viharok Európa déli országaiban szokatlan, ám igen látványos égi jelenségeket ígérnek. Az elmúlt időszakban Magyarország egén is többször felderengett a sarki fény, mely korábban kizárólag az északi országokban volt megcsodálható. Ha te lemaradtál róla, most úgy tűnik, 2025 második feléig még lesz lehetőséged bepótolni ezt az igen különleges jelenséget.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás