Fény derült a titokra: ezért vagyunk rosszul mostanában

A tucatszámra megdőlő melegrekordok, a különböző időjárási frontok egyre több olyan hatást gyakorolnak ránk, ami az egészséges szervezeteket is megterheli. Te is gyakran vagy rosszul a melegben, a rossz hír, hogy ez már nem lesz jobb.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.08.09.
klíma meteogyógyász front időjárás kánikula

Te is megtapasztalhattad már, hogy a mostani időjárás egészen más, mint az azt megelőző években, évtizedekben volt. Az időjárás változásaira érzékeny emberek ráadásul ezt hatványozottan érzik.

időjárás, előrejelzés, Köpönyeg, napsütés, melegedés, nyár, augusztus,
Egyre melegebb napok elé nézünk Fotó: Köpönyeg

Mind a magyarországi mérési adatok és elemzések, mind a globális mérési adatok és elemzések egyértelműen bizonyítják a jelentős változásokat. Részben a hőmérsékleti értékek emelkedését, részben az extremitások nagymértékű növekedését és az egyre jellemzőbb változékonyságot

– híva fel a figyelmet dr. Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója. Már idén júliusban tucatszámra dőltek meg a melegrekordok, melyek között az is megesett, hogy egymás után több napon is és közel 100 éves távlatban is.

Korábban kevésbé tapasztalhattuk ezeket a hatásokat, most viszont egyre erősebb tüneteket érzünk, egyre gyakrabban. Mindez pedig már nemcsak az idősekre, a fiatalokra is igaz

– állítja a szakember, aki arra is emlékeztetett, hogy ez a tendencia már az augusztusi hónap első napjait is jellemezte: volt itt olyan hidegfront, ami nem hozott lehűlést, sőt, még fülledtséget okozott, folyamatosan 30 fok feletti hőmérsékleti értékekkel. Régebben, akár 10 éves távlatban nézve, már a 30 fok közeli hőmérséklet is ritka számba ment, most az vált általánossá. A HungaroMet kutatói egy klímaszimulációt végeztek ennek kapcsán, mely szerint ez a következő napokban, hetekben, hónapokban és években csak egyre rosszabb lesz.

A század második felében ezek lesznek az átlagos értékek, ami a krónikus betegek, az idősek, a várandósok és a fiatalok szervezetét is megterheli

– hangsúlyozta dr. Pintér Ferenc, majd folytatta: „Pénteken még érezni lehet az átvonult front hatásait. Egyre magasabb hőmérsékletek, folytatódó kánikula vár ránk.”

Pénteken több helyen feltámad az északnyugati szél az átvonuló front mögött. A fokozottan frontérzékenyeknél még előfordulhatnak görcsös panaszok, fejfájás, vérnyomás-ingadozás. A szél miatt felerősödhetnek a fejfájásos panaszok, valamint nyugtalanság, ingerlékenység is kialakulhat. Összességében tehát továbbra is nehéz napok állnak nemcsak mögöttünk, előttünk is.

A Köpönyeg előrejelzése szerint szombaton napos, gyengén felhős idő várható. Csapadék nem valószínű. Az északnyugati szél mérsékelt, helyenként élénk lesz. Hajnalban 12–20 fokig csökken a hőmérséklet. Délután 29–35 fokot mérhetünk.

Vasárnap szinte felhőtlen lesz felettünk az ég, zavartalan napsütés ígérkezik. Csapadék sehol sem várható. Az északnyugati szél még helyenként megélénkül. Fokozódik a hőség, a csúcshőmérséklet 30–36 fok között alakul, délkeleten lesz a legmelegebb.

Hőségriasztást adott ki az országos tisztifőorvos

Az országos tisztifőorvos a HungaroMet Magyar Meteorológiai Szolgáltató Nonprofit Zrt. előrejelzése alapján 2024. augusztus 11-én (vasárnap) 00:00 órától 2024. augusztus 16-án (péntek) 24:00 óráig másodfokú hőségriasztást ad ki az ország egész területére, mivel hétvégén és a jövő hét elején ismét erősödik a hőség: a napi átlaghőmérséklet az ország legnagyobb részén 25-27°C lesz, a maximumok 33-38°C között várhatók. Ilyenkor a szív- és a keringési betegséggel élőkön túl bárkinél előfordulhatnak egészségügyi panaszok.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás