Rajtakaptuk a tilosban fürdőzőket – Életével játszik, aki nem kijelölt helyen fürdik a Dunában!

Most már két kijelölt fürdőhely van a Dunán, egyik a Rómain, a másik a Kopaszi-gáton – igaz, az utóbbi fizetős –, az emberek mégis gyakran a tilosban merészkednek a Dunába. Pedig számos eset bizonyítja, hogy az életükkel játszanak: a Duna kiszámíthatatlan, egy váratlan sodrás bármikor elviheti a gyanútlan fürdőzőt.



Megosztás
Szerző:
Létrehozva: 2024.07.09.
Módosítva: 2024.07.09.
duna fürdőzés tilos

Végigjártuk a Duna fővárosi szakaszát és szomorúan tapasztaltuk, hogy még mindig akadnak olyanok, akik az életüket kockáztatva csobbannak a Duna vizében, figyelmen kívül hagyva azt, hogy a Duna erős sodrású, veszélyes folyó, ami váratlan meglepetéseket tartogat a vizébe merészkedőknek. Pedig biztonságosan is van mód a strandolásra

Bár a Római parton van már kijelölt szabadstrand, mégis akadnak, akik nem mennek el odáig, hanem a folyó veszélyes szakaszán fürdőznek (Fotó: FK)

A Duna fővárosi szakaszán június 28-tól egészen augusztus 20-ig ingyenesen lehet megmártózni a Római-parti plázson. Hatalmas előnye a tilosban fürdőzéssel szemben, hogy itt folyamatosan ellenőrzik a vízminőséget. Megnyitását a partszakasz felmérése és szigorú hatósági és vízminőségi vizsgálatok előzték meg, nem is beszélve a szakhatósági engedélyeztetési eljárásról! A medret átvizsgálták, megtisztították, és a fövenyt előkészítették a biztonságos fürdésre. Így tiszta és gondozott partszakasz, valamint kiépített infrastruktúra várja a csobbanni vágyókat. Itt, ha a vízminőség romlása meghaladja a jogszabályban előírtat, akkor a fürdőhelyet azonnal bezárják.

Hiába maradnak a part közelében a fürdőzők, ott is jöhet egy váratlan áramlat, még az úszni tudó számára is veszélyessé válhat a Duna (Fotó: FK)

Annak ellenére, hogy van lehetőség biztonságos és kijelölt helyen megmártózni, mégis akadnak vakmerők, akik az életüket kockáztatják. Sőt a gyermekeikét is! Ez azért is veszélyes, mert rossz példát mutatnak a gyerekeknek, akik így nem azt tanulják meg, hogy tilosban nem szabad fürdőzni, hanem azt, hogy nyugodtan fittyet lehet hányni a szabályokra, pedig azokat éppen az ő érdekükben hozták.  

Gyerekekkel strandoltak a tilosban (Fotó: FK)

A Dunában fürdőzésnek szigorú szabályai vannak. A rendőrség rendszeresen ellenőrzi a partszakaszt és figyelmezteti a tilosban fürdőzőket, de mindenhol nem lehet jelen. A balesetek jelentős része viszont megelőzhető volna, ha betartjuk a szabályokat, magunkra és egymásra vigyázva strandolunk, sportolunk a szabad vizeknél. Ha valakit rajtakapnak, hogy tilos helyen fürdőzik, szabálysértést követ el és 5 ezertől 150 ezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. De nem ezért nem éri meg kockáztatni, hanem azért, mert a folyó kiszámíthatatlan. 

Itt tilos fürdeni:

* Ahol tábla tiltja.

* Városok belterületén lévő szabad vizekben és az egészségre ártalmas vizekben.

* Kijelölt fürdőhelyek kivételével a határvizekben. 

* Hajóútban, hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében. 

* Hidak, vízkivételi művek, vízlépcsők és vízi munkák 300 méteres körzetében, egyéb vízi műtárgyak, komp- és révátkelőhelyek 100 méteres körzetében. 

* Motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, hajóállomás területén. 

* Hajóállomás területén, kikötők, veszteglő- és rakodóhelyek, kijelölt, zárt vízisí és vízirobogó, valamint egyéb motoros vízi sporteszköz közlekedésére szolgáló pályák, éjszaka és korlátozott látási viszonyok között, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, és legfeljebb a mély víz határáig.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás