Orbán Viktor: Az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia

A miniszterelnök megérkezett az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozójára.



Megosztás
Szerző: N.T.
Létrehozva: 2024.07.18.
Módosítva: 2024.07.18.
Orbán Viktor Európai Politikai Közösség béke csúcstalálkozó

A mi koncepciónk lényege, ami eltér a hivatalos koncepciótól, hogy az Európai Uniónak nem az amerikai demokraták külpolitikáját kéne másolnia, hanem egy stratégiai autonómia jegyében – és ezt éltetjük itt egyfolytában – egy saját, európai megközelítés kellene – közölte az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozójára érkező Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban.

RAMA, Edi; FREDERIKSEN, Mette; MICHEL, Charles; ZELENSZKIJ, Volodimir; SANDU, Maia; ORBÁN Viktor; CHER; STARMER, Keir; FIALA, Petr
Keir Starmer brit miniszterelnök (első sor, b4) beszél, mellette Orbán Viktor miniszterelnök (b7), Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (b5), Maia Sandu moldovai államfő (b6), Edi Rama albán kormányfő (b8), Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (b3), Mette Frederiksen dán kormányfő (b2) és Petr Fiala cseh miniszterelnök (b) az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozóján az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban 2024. július 18-án Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivi

Arra a kérdésre, hogyan áll a magyar békemisszió, Orbán Viktor elmondta: „jól állunk, haladunk vele, nem egyszerű, ha van szembeszél, de egyelőre minden lépést megtettünk a tervek szerint”.

Hozzátette az európai megközelítés érdekében tett néhány javaslatot. 

Haladok lassan, de emésztik. Remélem, hogy a következő lépésekkel előrébb juthatok

– értékelt.

Az elmúlt napokban az ukrajnai béke érdekében folytatott tárgyalásairól szólva közölte, azokon a saját álláspontját képviselte, Donald Trumpról pedig elmondta, hogy „ő a béke embere, és amire szükségünk van, az a béke”.

A georgiai politikai helyzettel kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Georgia csodálatos ország, amely nagyon jól teljesít, az ottani kormány pedig igen nehéz körülmények között próbálja fenntartani az ország függetlenségét és a szuverenitását.

Sajnálatos módon sok európai vezető nem érti meg, milyen nehéz egy olyan országnak, mint Georgia, megőriznie a szuverenitását minden irányba

– jegyezte meg, hozzátéve: ő maga azonban nagyra értékeli ezt.

ORBÁN Viktor
Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Edi Rama albán kormányfő az Európai Politikai Közösség (EPC) negyedik csúcstalálkozóján az angliai Oxford közelében lévő Blenheim-kastélyban 2024. július 18-án Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Arra a kérdésre, hogy mi az üzenete Ukrajna számára, a magyar miniszterelnök azt mondta: „önökkel vagyok”. Úgy vélte, a béke érdekében még hosszú utat kell megtenni, mert sok a háborúpárti ország, amelyek hisznek abban, hogy katonai erővel megsemmisíthetik az oroszokat.

Orbán Viktor azonban kiemelte: ő nem ezt gondolja, mert ismeri az oroszokat, az ukránokat és az egész kontextust, így véleménye szerint ennek a konfliktusnak nincs megoldása a csatatéren.

Minden nap ártatlan emberek ezreit veszítjük el, pedig az emberi élet a legdrágább, ezért meg kell ezt állítanunk

– hangsúlyozta, hozzáfűzve: a megoldást nem a csatamezőn, hanem a tárgyalóasztalnál lehet megtalálni.

Az EPC csütörtöki csúcstalálkozójára 47 európai állam-, illetve kormányfő kapott meghívást. A vezetők az előzetes napirend szerint megvitatják az Ukrajnának nyújtott támogatást, valamint az olyan közös kihívásokat, mint az energia és az összeköttetés, a biztonság és a demokrácia, valamint a migráció.

Az Európai Politikai Közösség az Európa jövőjéről szóló politikai és stratégiai megbeszélések kormányközi fóruma, amelyet 2022-ben Emmanuel Macron francia államfő kezdeményezésére hoztak létre.

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás