„Menekülj!” – Hatalmas pókok tartják rettegésben a XVI. kerület lakóit

Hatalmas pánikot okoznak a nagy méretű ízeltlábúak a XVI. kerületben. A legtöbben rettegnek az egyébként ártalmatlan állattól.



Megosztás
Szerző: IF
Létrehozva: 2024.07.23.
Módosítva: 2024.07.23.
pók félelem invázió

Ahogy arról lapunk már korábban beszámolt, hatalmas pókok lepték el a XIII. kerületben élőket, akik közül többen megrémültek a lakásban flangáló állatoktól. Lapunknak korábban egy szakértő elmondta, a nagyobb méretű pókok feltűnésének nagyon egyszerű oka van. Az utóbbi 5-10 évben rengeteg építkezés zajlott, és a frissen parcellázott területeken egyrészt feltúrták a földet, másrészt levegőztetik, azaz szabadon is hagyják jó időre, ami alatt a pókok beköltözhetnek.

Hatalmas pókok lepték el a XVI. kerületet – Olvasói fotó

A közösségi oldalak csoportjaiban egyre többen töltenek fel fotókat nagy méretű pókokról. Korábban több olvasónk is beszámolt a rémisztő találkozásokról, amelyek nagyrészt Angyalföldön történtek, ám most úgy néz ki a XVI. kerület sem ússza meg az ízeltlábúak invázióját. 

Már a második ilyen jelenik meg a nappalinkban, gyanítom, a teraszon keresztül a kertből érkezik… mindennap minimum 2× porszívózok, és szúnyogháló van az ajtón

– írta egy kerületi Facebook-csoportban az egyik lakó, aki arra volt kíváncsi, hogy valaki felismeri-e, milyen pókfajtával állnak szemben.

A kép alapján a kommentelők valamelyik farkaspókfélére tippeltek. A szakértők szerint többnyire gyerekkorunkból fakad a pókoktól való félelem. Ha egy gyerek azt látja, hogy az anyja vagy az apja retteg a pókoktól, jó eséllyel ő is sikítva fog elmenekülni, főleg, ha egy akkora példányt lát, mint például az egyébként ártalmatlan pokoli cselőpók, amely egyébként szintén a farkaspókfélék családjába tartozik.

Én nem tudom, milyen fajta, de kint biztosan várja a családja… Tuti kiraknám, mit bánom én, mi ő

– írta poénosan az egyik hozzászóló.

A legtöbben megijednek, ha egy ekkora pókra bukkannak otthonukban – Olvasói fotó

Menekülj! Előtte lángszóróval érdemes átmenni a szőnyegen

 – jegyezte meg viccesen egy kommentelő.

„A szájszerv melletti kicsi nyúlványokból ítélve én hímnek gondolnám ezt a pókot. Párzási időszakban van olyan, hogy a hímek felkerekednek és keresik a nőstényeket. Lehet, hogy itt is erről van szó. Csak betévedt hozzátok, ő sem akar nálatok lenni. Nálam jól szokott működni a poharas módszer: poharat ráborítani, vastagabb papírlapot alácsúsztatni és így ki lehet vinni” – kommentelt egy másik felhasználó. 

Nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy a legtöbb nagy méretű pók védett, így ezek megölése büntetendő, emellett pedig természetkárosítás. Egy-egy találkozás alkalmával azzal tudunk segíteni magunkon és a pókon, ha elősegítjük finoman a kijárat keresését. A nagyobb pókok csípése sem halálos itthon, komolyabb reakciót a dajkapók és a vízben lévő búvárpók marása okozhat. Elmondható az is, hogy az elmúlt 200 évben nem jegyeztek fel itthon olyan esetet, amikor a pókcsípés halállal járt volna. 

 

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás