Lehet, hogy a padlásodon hever és vagyonokat ér – top 10 kincs, amire nem is gondolnál

Egyes ritka kincsek árából még egy komolyabb nyaralás is összejöhet a családnak.



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.07.08.
Módosítva: 2024.07.08.
Padlás kincs vagyon pince érték

A gardrób mélye, a szekrény teteje, az ágy alja, a pince poros polca vagy a padláson található doboz sarka. A közös ezekben, hogy bármelyik rejthet olyan régi kincseket, melyek megvásárlásakor még nem lehettünk benne biztosak, hogy egyszer majd vagyonokat érhet.

barbi
Nem a Barbie baba az egyetlen, amiért érdemes átnézned a régi dobozokat (Képünk illusztráció) Fotó: A-photographyy

Az alábbi listában most összeszedtünk néhány olyan nem kimondottan régiséget, ami akár több tízezer, százezer, sőt, milliós tételt is érhet a piacokon.

1. Festmények

Sokan nem tudják, de nemcsak a nagyszülők falára kihelyezett képek hátulját vagy sarkait érdemes átnézni. Bár azok is lehetnek értékesek, azt általában már a gazdája is tudta. Azzal viszont kevesen vannak tisztában, hogy az akár értéktelen kép is kerülhetett értékes képkeretbe, éppen ezért arra is érdemes ránézni.

2. Bélyegek

Vannak olyan bélyegek, melyekből csak pár darabot gyártottak, illetve azt is hibásan, így ezek nyilván többet érhetnek, mint a sorozatban legyártott tucatpéldányok. Ezek egyes esetekben akár elküldött levelek borítékjain vagy képeslapokon is előfordulhatnak, így ha ilyet tettünk el, mert a rajta szereplő sorok számunkra kedvesek, talán most más szemmel is érdemes ránézni.

3. Könyvek, képregények

Általánosan elmondható, hogy egy kiadott mű első példányai a legértékesebbek. Ez abban az esetben hatványozottan igaz, ha annak valamilyen speciális érdekessége van, ebbe beleértve az esetleges hibákat is. Ott vannak ezenkívül azok a kis példányszámban kiadott anyagok is, melyek később váltak sikeressé. Ilyen például a Harry Potter és a bölcsek köve regények első kiadása, főként az angol nyelvűek.

4. „LEGO” minifigurák

A LEGO és minden egyéb minifigurák esetében is igaz, hogy folyamatosan fejlesztik őket. Az újabb és újabb kiadások során pedig változik a szín és a festés is. Már egy régebbi árnyalatú darab is nagyon értékes lehet, pláne, ha az egész készlet megvan. Nem is beszélve egyes különleges kiadásokról, melyeket valamilyen évforduló díszdoboza tartalmaz. A Star Wars-széria Darth Vadere az első verziójában akár több tízezer forintot is megérhet, akárcsak a Marvel-szuperhősök, mivel az első darabok még festve voltak, nem pedig sisakot kaptak. Egy teljes készlet, melyben több érdekes darab is van, akár már százezrekért is eladható a gyűjtőknek. Nem is beszélve a pár darabos figurákról, melyekből a világon is alig van.

5. Játék vagy makett autók

Vannak olyan régi nagy márkák, melyek autói a mai napig értékesek lehetnek. Ezeket már semmilyen boltban nem lehet kapni, és kicsi az esélye, hogy egyáltalán találhatunk belőle olyat, ami sértetlen. Ezek közé tartozik pl. a Matchbox, mely után később a többi, más márkájú, de hasonló méretű és külsejű autókat is így hívtuk. A The Sun szerint a fröccsöntött járművek között az egyik legdrágább a Corgi Toys „James Bond” Aston Martin, mely 600 és 700 font (270–315 ezer forint) közötti árral található meg.

6. Kártyák

Vitathatatlan, hogy az egyik legjobb befektetés annak idején az volt, ha valaki valamilyen kártyába fektetett be. Ezek közül az egyik legismertebb a Pokémon-kártya, melyek sértetlen szélű, meglévő sarkú, jó állapotú, ritka darabjai akár 16 ezer fontot (nagyjából 7 millió forint) is érhetnek, természetesen attól függően, melyik Pokémonról van szó.

7. Akciófigurák

A franchise-játékoknál maradva nem meglepő, hogy a Star Wars népszerűsége már az első film 1977-es megjelenése után az egekbe szökött. A különféle bábukat, szobrokat, akciófigurákat már azok előtt is lehetett kapni, de utána még nagyobb volt árájuk az érdeklődés. Egy-egy jobb állapotban lévő darabért is vagyonokat kaphatunk, nem is beszélve a bontatlan csomagolásúakról. Egy bizonyos Boba Fett-figura ma 204 ezer dollár (73,5 millió forint) körül vehető meg aukciósházakban.

8. Kinder tojás-figurák

A mai napig kapható a folyamatosan megújuló csokitojás, melyek íze még mindig a régi. Ebben az összeszerelhető játékoktól kezdve a furcsa puzzle-darabokon át az egyben lévő figurák is megtalálhatók voltak, és a mai napig is előfordulnak. Ezek sorozatai évről évre megújulnak. A régebbi 2000-es évek előtti gyűjteményekért a rajongók pár ezertől néhány tízezer forintig is költekezhetnek, attól függően, hogy mennyire szép az festés és minden tartozék megvan-e.

9. „Barbie” babák

A Mattel 1959-ben kezdődött sikersorozata a Barbie divatbabákkal a mai napig töretlenül kitart. Sajnos előfordulhat, hogy a régi rongyos Barbie-k nem érnek milliókat, a valaha készült legértékesebb Barbie-t viszont soha nem is árulták a boltokban. A két véglet között meglehetősen széles a skála, de mindenképpen kiemelendő a 40. évfordulóra kiadott Barbie, amit 1999-ben készítettek, hogy megünnepeljék a divatbaba évfordulóját. Ez egy 160 gyémánttal kirakott ruhát viselt. Az extravagáns babát egy különleges aukción 85 ezer dollárért (30,5 millió forint) adták el. Ha ilyet nem is találsz majd a padláson, talán akad egy-két ritkább.

10. Videójátékok

Vannak olyan régi játékok, mint például az első Gameboyok egyike, amelyekről sokan tudják, hogy jó pénzért eladhatók. Ott vannak ezenkívül azok a darabok, melyek egy-egy sorozat első példányai, és később lettek sikeresek. Ki ne emlékezne a Tomb Raider nevű játékra, melyből később többféle verzió, valamint több film is elérhető lett.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás