Az ország első kakaósámánja éveken át tanulta ezt a mesterséget. Gergely még Perut is megjárta, hogy megtanulja a kakaókészítés ősi, hagyományos módját.
A kakaóról mindenkinek a forró kakaó, a csokoládé és sok más ezzel az alapanyaggal készült édesség jut eszébe először. És bizony a kakaót valószínűleg mindenki szereti, sőt ez az imádat a régmúltra nyúlik vissza. Már Kolumbusz is ismerte és előszeretettel fogyasztotta. Az Amazonas mentén élő bennszülöttek körében a kakaót afrodiziákumként is használták és ma is használják, sőt Közép-Amerikai egyes részein a sámánhagyomány szent itala is a kakaó. Lapunknak elsőként szólalt meg Magyarország egyetlen kakaósámánja.
Képzeljünk el egy olyan világot, ahol az alkohol és a könnyű drogok helyett a fiatalok csupán kakaót fogyasztanak. Nincsen másnaposság, erőszakos cselekmények, rendőri intézkedés, csak szeretet, kapcsolódás, emelkedett hangulat és tánc. A kakaósámán által tartott kakaóceremónia pontosan ezt nyújtja az embereknek.
A 2010-es évek végén találkoztam először a ceremóniális kakaóval, amikor Mose ellátogatott hazánkba. Azóta számtalan alkalommal vettem részt olyan rendezvényeken, amelyeken az alkoholt és minden más tudatmódosítót kiváltva a résztvevők tiszta, ceremoniális kakaót fogyasztva buliztak hajnalig, kifogyhatatlan energiával, fergeteges jókedvvel és nyitott szívvel
– részletezi az ország első és egyetlen kakaósámánja, Párkányi Gergely, aki több mint egy évtizedes nemzetközi vállalati tréneri tapasztalattal a háta mögött a fent említett spirituális élmény után úgy döntött, hogy maga mögött hagyja a múltját és a kakaónak szenteli az életét. Többéves tanulási időszak és egy hónapos perui beavató utazás után vált ő maga is kakaósámánná.
Első és egyetlen magyar „kakaósámánként” küldetése, hogy a kakaó fogyasztását eredeti formájában népszerűsítse. A kakaót legtisztább formájában, főzetként elkészítve fogyasztják szertartás során. A boltokban kapható porokkal ellentétben, az általa felszolgált kakaómassza teljes mértékben szuperélelmiszer: ásványi anyagokban, rostokban és antioxidánsokban hihetetlenül gazdag. Tudományosan bizonyított és közvetlenül megtapasztalható tény, hogy fogyasztása hatására megemelkedik a szervezetben a „boldogsághormonok”, az endorfin, a PEA és az anandamid szintje.
Ezután rendszeresen tartottam otthonomban ceremóniákat, amelyeken a közös zenélés mellett jellemző volt a meditáció valamilyen formája és a résztvevők osztoztak a kakaó iránti tiszteletben. A 2024-es évtől kezdve szándékom a tiszta, ceremoniális kakaófogyasztás elterjesztése Magyarországon: kihozva azt a spirituális rendezvények szűk köréből és méltó helyére illesztve
– magyarázta Gergely, aki úgy véli, ezzel a módszerrel rengeteg fiatalnak tud jó irányt mutatni, ugyanis manapság gyakori, hogy az ifjúság különböző addikcióktól szenved, legyen az alkohol vagy akár drog.
„A kakaóceremónia a meditatív közös éneklés, szándékok és elhatározások meghozatalának gyönyörű szertartása. A ceremoniális kakaó, ez a természetes szuperélelmiszer, megfelelő körülmények között fogyasztva kiválthatja az alkoholt és a partidrogokat, ezzel fiatalok ezreinek életét megmentve a kisiklástól. Küldetésem pontosan ez: segíteni az embereket, hogy természetes módon találjanak rá a belső békére és boldogságra”
– zárta gondolatait.
Nem akar lemaradni a Metropol cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi hetente három alkalommal elküldjük Önnek a legjobb írásokat!
Feliratkozom a hírlevélre