Karácsony a csőd szélére vezette Budapestet, már a 2025-ös év is mínusz 50 milliárdról indul

Karácsony Gergely úgy szórt el felesleges dolgokra sok milliárd forintot, hogy közben a csőd szélére kormányozta a fővárost.



Megosztás
Szerző: WM
Létrehozva: 2024.07.03.
Módosítva: 2024.07.03.
Karácsony Gergely csőd Budapest korrupció

Karácsony Gergely úgy vette át a főváros vezetését 2019-ben, hogy Tarlós István korábbi főpolgármester több mint 200 milliárd forintos tartalékot hagyott a kasszában. A baloldal budapesti tevékenységének „köszönhetően” ma több mint 234 milliárd forint adóssága és hiánya keletkezett a fővárosnak, és akkor még nem beszéltünk arról a 110 milliárdnyi állampapír-állományról, amely két éve még megvolt, de elpazarolták, és arról az 50 milliárdról, amivel 2025-re már előre eladósították budapestet, hogy idén finanszírozni tudják a BKK-t....

Karácsony 5 év alatt a csőd szélére vitte Budapestet Fotó: Ripost

Lánchíd-botrány

Karácsony főpolgármesteri ténykedését talán a Lánchíd felújításának történetével lehet illusztrálni:

Ahogy főpolgármester lett Karácsony, lehúzta az eredeti terveket, és érvénytelenítette azt a tendert, amelyet még a Tarlós István vezette Fővárosi Önkormányzat írt ki a híd felújítására, és amelynek nyertese az A-Híd Zrt. lett – ők azok, akik aztán később, Karácsony idején is újra nyertek, csak drágábban. A Tarlós-féle projekt a Lánchíd renoválása mellett tartalmazta a Széchenyi tér és a Váralagút felújítását is. Mint emlékezetes, Karácsony indoklás nélkül új terveket készíttetett és új tendert írt ki. Amit ugyancsak az A-Híd Zrt. nyert el, drágábban. 

A felújítás másfél éves csúszással kezdődött el, és annak ellenére, hogy a teljes projekt volumene jócskán lecsökkent – kimaradt belőle a Váralagút, és a Széchenyi tér –, a felújításra szánt összeg közel ötmilliárddal megnőtt. 

Az eredetileg tervezett határidő pedig éveket csúszott… A hídpénzbotrány idén januárban robbant ki, amikor kiderült, hogy a Lánchíd felújítását megnyerő A-Híd Zrt. 1,4 milliárd forintot utalt át 2020 novembere és 2022 júliusa között, tehát éppen a hídberuházás idején a számlagyárügyben súlyos bűncselekményekkel gyanúsított Vig Mór cégének, a Sunstrike Kft.-nek. Aztán ebből az összegből 900 millió forintot azonnal továbbutaltak Vig Mór magán- és ügyvédi letéti számlájára. A botrány vélhetően az elmúlt évtized legnagyobb sikkasztása, az ügyben nyomoz a NAV, vizsgálatot indított a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi), és több feljelentés is született.

Több százmillió a „csókosoknak”

Karácsony a legnagyobb titokban csaknem ötven vezetőnek hagyott jóvá egyenként is milliós extra juttatásokat. A Magyar Nemzet számolt be arról, hogy tavaly július 20-i döntése nyomán a BKK és a BKV vezetői hatalmas, több esetben közel tízmillió forintos prémiumot vehettek fel. Az ügy érdekessége, hogy a főpolgármester egyetlen nappal később, 21-én Facebook-posztban számolt be arról, hogy nagyon súlyos a helyzet, nincs pénz, a BKK-nak meg kell emelnie a vonaljegyek árát, mert a kormány megszorít.

 Karácsony döntése szerint egyébként az utasokat „lepulykázó” Walter Katalin, a BKK Zrt. vezérigazgatója 9,96 millió, Szarka Zsolt, a cég operatív vezérigazgató-helyettese 8,8 millió, Diószegi Ágnes, a társaság ügyfélkapcsolati és értékesítési vezérigazgató-helyettese szintén 8,8 millió forint prémiumot kapott, de nem panaszkodhattak a BKV-s vezetők sem. A fővárosi közműholding első embere, Mártha Imre is zsebre tehetett 7,842 millió forintot prémium gyanánt. A döntés azért is volt érdekes, mert éppen arra az évre, amikor napokra leállt a budapesti szemétszállítás. Mint emlékezetes, a Márthához tartozó kukások nem tűrték tovább az alacsony munkabérüket, Budapestet pedig napok alatt elöntötte a szemét.

Vitézy: Karácsony csődbe vitte Budapestet

Vitézy Dávid, a Budapestért Egyesület és az LMP volt főpolgármester-jelöltje egy friss posztjában azt írja, Karácsony Gergely már a kampány időszakában is tudta, hogy hatalmas adósságba kerül a város az agglomerációs megállapodás miatt, de szándékosan elhallgatta ezt a választók elől. Hozzátette, szerinte ezzel 

Budapest egy olyan adósságspirálba keveredhet, amelyből nem biztos, hogy lesz kiút.

Vitézy arról írt, hogy a főpolgármester a Fővárosi Közgyűlést megkerülve döntött a BKK 50 milliárd forintos likviditási válságának kezeléséről, amelyről nem tájékoztatta a választókat, ráadásul mindezt a júniusi választások előtt szűk három héttel – szúrta ki az Index. A BKK finanszírozására bankok adnak idén pénzt a fővárosnak, amely a jövő évre vonatkozóan tartozik ezért már most 50 milliárddal... A Budapestért Egyesület és az LMP volt főpolgármester-jelöltje szerint ezzel olyan adósságspirálba kényszeríti a fővárost Karácsony, amiből jelentős kormányzati többlettámogatás vagy az agglomerációs megállapodás újratárgyalása nélkül nem lesz kiút.

A poszt kitért arra is, a Partizán főpolgármesteri vitáján ő már rávilágított volna, hogy ez mekkora problémát fog okozni a jövőben, de Karácsony következetesen elhallgatta, letagadta ezt, pedig már jó tíz nappal azelőtt tudnia kellett róla.

A Karácsony-féle korrupciós botrányokról készült összefoglal videónkat itt lehet visszanézni:

 

Top hírek









Hírlevél-feliratkozás