Felsőoktatás: akiket nem vettek fel sehová, mától új esélyt kapnak, ez az oka

Akinek most nem sikerült bejutnia a megjelölt felsőoktatási intézménybe, július 30. és augusztus 7. között, a pótfelvételi eljárás keretében jelentkezhet máshová. Mutatjuk, hogy hogyan!



Megosztás
Szerző: Metropol
Létrehozva: 2024.07.30.
Módosítva: 2024.07.30.
ez lesz ma egyetem pótfelvételi

Mától indulnak a pótfelvételik

Varga-Bajusz Veronika, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) felsőoktatásért, szak- és felnőttképzésért, fiatalokért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornáján azt mondta, hogy azok a diákok, akik július 24-én nem jutnak be semelyik felsőoktatási intézménybe, július 30. és augusztus 7. között, a pótfelvételi eljárás keretében jelentkezhetnek egyetemre. Fontos, hogy a pótfelvételi eljárás során azok a felvételizők adhatnak le jelentkezést egyetlenegy, a pótfelvételin meghirdetett képzésre, akik az általános felvételin nem jelentkeztek a felsőoktatásba, vagy jelentkeztek, de nem jutottak be egyik megjelölt képzésre sem. Azok viszont nem élhetnek ezzel a lehetőséggel, akik nem oda kerültek be, ahova szerettek volna. A pótfelvételin az egyetemek általában önköltséges képzéseket hirdetnek meg, de az elmúlt évek tapasztalatai alapján akár néhány állami ösztöndíjas szak, férőhely is található.

diák tanuló felsőoktatás egyetem fiatal folyosó
Akit nem vettek fel elsőre, de szeretne egyetemre, főiskolára járni jövőre, annak itt a nagy alkalom! – Fotó: ORION PRODUCTION / Shutterstock

Hogyan zajlik a pótfelvételi?

A pótfelvételi menetrendjét, a legfontosabb információkat, a jelentkezési lehetőségeket a pótfelvételi meghirdetés tartalmazza, amely várhatóan július végén megjelenik a Felvi.hu-n. Abban mindenképpen eltér a pótfelvételi az általános felvételi eljárástól, hogy az idő rövidsége miatt itt már csak egy helyre lehet jelentkezni, és minden szükséges dokumentumot a jelentkezés benyújtásával egyidejűleg kell feltölteni az E-felvételiben, azaz nincs utólagos ügyintézési időszak, dokumentumpótlás stb. – olvasható a felvi.hu-n.

Ekkor mérkőznek ma meg a magyar olimpikonok

Sportág

Verseny

Időpont

AsztaliteniszNői egyes: második forduló

10:00

Vegyes páros: bronzmérkőzés és döntő

13:30

CselgáncsNői 63 kg: Özbas Szofi. Férfi 81 kg: Ungvári Attila

10:00

Női 63 kg és férfi 81 kg: vigaszág, elődöntők, bronzmérkőzések, döntők

16:00

EvezésFérfi egypár: negyeddöntő

09:30

KézilabdaNői csoportmérkőzés: Magyarország–Angola

16:00

ÖkölvívásFérfi 80 kg: nyolcaddöntő

11:00, 15:30, 20:00

TeniszFérfi egyes: második forduló Férfi páros: negyeddöntő

12:00

TriatlonFérfi verseny: Lehmann Csongor, Bicsák Bence

08:00

ÚszásElőfutamok: Férfi 200 m pillangó: Márton Richárd, Milák Kristóf. Férfi 100 m gyors: Németh Nándor. Női 1500 m gyors: Jackl Vivien

11:00

Férfi 100 m gyors, férfi 200 m pillangó, férfi 800 m gyors: elődöntők, döntők

20:30

VízilabdaFérfi csoportmérkőzés: Magyarország–Spanyolország

21:05

Ebben a kerületben lesz földi szúnyogirtás

Július 30-án földi szúnyogirtást végeznek Újpesten. Az önkormányzat weboldalán olvasható tájékoztató szerint a kezelés pontos időpontja a napnyugta utáni órákban lesz. Pótnapok: 2024. július 31., augusztus 1., ugyanebben az időben. Felhívják a figyelmet, hogy a levegőbe juttatott készítmény ebben a csekély mennyiségben (0,6 liter/hektár) kizárólag az érzékenyebb rovarokat pusztítja el, melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes, hatóanyaga néhány óra alatt lebomlik.

Kedden van a barátság világnapja is

66 éve, vagyis 1958 júliusa óta tartják ezt az ünnepet Paraguayban, innen terjedt el több dél-amerikai államban az ünneplése. Az internet és a közösségi média népszerűvé válása után a barátság napjának ünneplése világméretűvé vált. Az Egyesült Nemzetek Közgyűlése (az ENSZ szerve) 2011-ben nyilvánította nemzetközi nappá. Néhány országban más napokon tartják, van, ahol augusztus első vasárnapja, van, ahol április 8.

161 éve született Henry Ford

Henry Ford, a Ford autógyár alapítója Michiganben látta meg a napvilágot 1863. július 30-án. 39 éves koráig kizárólag sikertelen üzleti vállalkozásokat könyvelhetett el. Első két autóépítő vállalkozása is tönkrement, de nem adta fel, 1903-ban megalapította a Ford Motor Companyt. Tehetsége és gyakorlata volt, de pénze nem sok, ám a kedvezőtlen előjelek ellenére nemsoká egyre több befektetőt talált. 1920-ban fiával együtt már 1,2 milliárd dollár volt a vagyona, de őt nem a pénz, csak a munka érdekelte. Henry Ford 85 éves korában halt meg, vagyona nagy része a Ford Alapítvány tulajdonába került.

Arnold Schwarzenegger
77 éves lestt a Hercules és a Terminátor sztárja – Fotó: Mediaworks archív

77 éves lett a Terminátor

Arnold Schwarzenegger színész, politikus 1947-ben ezen a napon született Arnold Alois Schwarzenegger néven Ausztriában. Az amerikai testépítő-legenda, színész, üzletember és politikus, az egyesült államokbeli Kalifornia állam 38. kormányzója. Első filmszerepe az 1970-es Hercules New Yorkban volt.

Ilyen időt jósolnak mára

A köpönyeg.hu előrejelzése szerint kedden derült idő várható, és marad a hőség is: délutánonként 29-35 fok valószínű. Eső nem valószínű és a szél sem lesz viharos. Egyszóval marad az ideális strandidő.

 









Top hírek





Hírlevél-feliratkozás